movium.slu.se

Kajsa Vildängen. Foto: Tommy Durath

Pressmeddelande
Utdelning av Stipendium till Ulla Molins minne

Ceremoni på Norrvikens trädgårdar 24 augusti

Publicerad 19 augusti 2020

I slutet av mars offentliggjordes att trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Kajsa Vildängen utsetts till 2020 års mottagare av Stipendium till Ulla Molins minne. På grund av coronapandemin har utdelningen av stipendiet dröjt, men nu är det dags: Norrvikens trädgårdar i Båstad står värd för en ceremoni måndagen den 24 augusti.

 

Ceremonin kommer att äga rum i Molins, Norrvikens hyllningsträdgård till Ulla Molin, som invigdes i maj 2019. Beräknad tidpunkt för ceremonin är kl. 11.45 (stipendieutdelningen föregås av en guidad rundtur i anläggningen med start kl. 10.30). Ceremonin leds av Lena Vikström, vice ordförande i park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens, där Norrviken är en av medlemmarna.

 

Stipendium till Ulla Molins minne delas ut årligen av Swedish Gardens i samarbete med Tankesmedjan Movium vid SLU och Höganäs kommun, för att hedra minnet av den legendariska trädgårdsarkitekten, journalisten och folkbildaren. Ulla Molin levde mellan 1909 och 1997 och var under många år bosatt i Höganäs. Mottagaren erhåller diplom, blomsterbukett samt en stipendiesumma på 10 000 kr. Kajsa Vildängen är den fjärde stipendiaten, tidigare stipendiater är Signe Persson-Melin, Heidi Palmgren och Rigmor Celander. 

 

Som ansvarig trädgårdsmästare på Norrviken byggde Kajsa Vildängen tillsammans med anläggningens trädgårdspersonal upp Molins, en oas och ett trädgårdsrum i syfte att inspirera besökare i arbetet med den egna hemmaträdgården. Som designer anlitades Heidi Palmgren, 2018 års Ulla Molin-stipendiat. Heidi var god vän med Ulla Molin och de samarbetade kring flera trädgårdsprojekt. Efter utdelningen av stipendiet kommer Kajsa Vildängen att kortfattat beskriva tankarna och arbetet kring Molins.

 

Kajsa Vildängen, uppvuxen och bosatt utanför Växjö, tilldelas stipendiet med följande motivering:

 

”Kajsa Vildängen är en äkta småländsk entreprenör med trädgården som redskap. Hon lockas av den obrukade markens möjligheter och potentiella utveckling. I farmors blomstrande trädgård föddes hennes stora intresse för det som spirar och gror. Hon har en passion för trädgårdsmästaryrket och hennes idérikedom har lämnat mästerliga spår i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.”

 

Läs mer om Kajsa Vildängen och hennes karriärvägar i en artikel på Moviums hemsida >>

 

Läs mer om hyllningsträdgården Molins på Norrviken:

https://norrvikenbastad.se/upptack-norrviken/molins/

 

 

Pressansvariga: 

Fredrik Jergmo, Tankesmedjan Movium vid SLU, 070-294 87 57, fredrik.jergmo@slu.se

Frida Paulsson, Norrvikens trädgårdar, 070-35 33 833, frida@norrvikenbastad.se

 

 

Kontakt med pristagaren: Kajsa Vildängen, +46 70-335 1685, kajsa@vildengen.se

 

Pressbild: Foto att användas i samband med publicering. Foto: Tommy Durath

Sidor