Hallå där Lisa Östman, landskapsarkitekt, Lunds kommun, som tillsammans med Movium och forskare vid SLU drivit projektet Hela staden – argument för en grönblå stadsbyggnad! Varför tog ni i Lunds kommun initiativ till ett sådant projekt?
– Vi ville sätta fokus på vad som händer vid förtätning, om man i planeringen inte betraktar staden/stadsdelen som en helhet utan endast yta för yta.
Varför är det viktigt?
– Förtätning är bra, men just nu knaprar vi på många av våra miljöer utan att ha analyserat hur detta påverkar de befintliga strukturerna. Vi ville skapa en debatt och öka kunskapen om miljöns värden. Park är mer än byggbar mark. Vi ville framför allt tydliggöra detta för politiker, byggherrar och tjänstemän med annan bakgrund.
Så då vänder ni er till Movium och SLU.
– Ja, vi sökte Moviums och SLU:s kompetens. Men vi ville med det också få större möjlighet att skapa debatt. Vi vill tydliggöra vad som händer, och då är ju inte minst den ekonomiska aspekten av att värna de grönblå strukturerna i stadsbyggnaden viktig. Med stöd i forskningen visar vi genom projektet tydligt att en grönblå stadsbyggnad är såväl ekonomiskt som ekologiskt och socialt hållbar.
Hur ska man använda kunskapen?
– I projektet har vi tillämpat kunskapen som kommit fram genom forskningen i några exempel från Lund. Tanken är att även andra städer som befinner sig i samma situation – till exempel Västerås och Uppsala – ska kunna dra nytta av det vi kommit fram till.
Läs mer:
Hela staden – argument för en grönblå stadsbyggnad består av en kunskapssammanställning, som bygger på den senaste forskningen, och en tillämpning med exempel från Lund. Forskningsargumenten har dessutom koncentrerats och sammanställts i en kortfattad och lättillgänglig argumentsamling att sätta i händerna på tjänstemän, politiker och byggherrar.
Båda går att ladda hem och kan köpas som ett paket i inbunden form i Movium Bokhandel.
Lägg till ny kommentar