movium.slu.se

Tidskriften Stad
STAD 32 – Reflexion

Kissnödig – kan du gå på stan då?

Publicerad 24 februari 2021

»You think you’re just peeing when you sit down in a public toilet. You’re not. Because toilets are, inescapably, a feminist issue.

 

Lezlie Lowe, författare till boken No Place To Go: How Public Toilets Fail our Private Needs syftar på bristen på bra offentliga toaletter och det faktum att kvinnors behov sällan tillgodoses – som när det kommer till toalettbesök faktiskt skiljer sig en hel del från mäns.

 

Exempelvis tar det längre tid för en kvinna att gå på toaletten. Studier visar att ett toalettbesök för en kvinna tar upp till tre gånger så lång tid som för en man. Orsakerna är främst praktiska och handlar inte om nån förlegad idé om att kvinnor speglar sig för länge. Om man kissar sittande på en toalettstol i ett bås måste en dörr öppnas och stängas, toalettsitsen torkas av, kläder tas av och sen tas på igen. Det tar helt enkelt längre tid att kissa i ett toalettbås än i en urinoar.

 

Dessutom har många kvinnor mens och måste därför oftare uppsöka toaletter. Är du gravid eller någon gång har fött barn behöver du kissa oftare och har också svårare att hålla dig. Urinvägsinfektion, som medför att du måste kissa ofta och helst med detsamma, är betydligt vanligare hos kvinnor.

 

Kvinnor har oftare än män med sig ett barn som ska kissa, som otåligt väntar på sin kissande mor eller som behöver bytas på (Tryggare Sverige visar i en rapport att skötbord ofta tas bort från offentliga toaletter eftersom det händer att folk använder dem som plats för sitt missbruk). Det är också betydligt vanligare att kvinnor har sällskap av en äldre person, och som behöver hjälp.

 

Listan är lång och anger skillnader men inte nödvändigtvis problem. Allt ovan hade ju varit helt hanterbart om det bara fanns bra toaletter. Men det är ont om fräscha och gratis offentliga toaletter.

 

Alla mina gravida eller nyförlösta vänner planerar socialt umgänge utifrån var det finns bra offentliga toaletter. I coronatider, när vi alla uppmanats att umgås utomhus, har de offentliga toaletterna blivit en dealbreaker. Finns det inte någon toa på nära håll kan inte alla vara med på vårt samkväm.

 

Kanske tycks offentliga toaletter vara en icke-fråga. Det är väl bara att hålla sig tills man kommer hem eller gå in på ett café och fråga om man får låna deras toalett? Men testa att ha mens under en dag när du ska vara utomhus hela dagen, så förstår du snart varför Lezlie Lowe menar att det är en feministisk fråga. Eller testa att vara hemlös, eller ung och inte ha ett eget kontokort, så förstår du nog varför författaren och journalisten Caroline Criado Perez* menar att tillgången på offentliga toaletter är en fråga om rättvisa.

 

Lezlie Lowe menar att tillgången till bra offentliga toaletter är en fråga som osynliggörs och därför kan planeringen av dem fortsätta att utgå ifrån mäns behov.

 

»This means not only that women lose hours of their lives waiting in queues for the toilet, but that they cannot make use of public space in the same way as men.

 

Håll kvar den tanken. Den är svindlande.

 

* Läs hennes bok Osynliga kvinnor: hur brist på data bygger en värld för män för mer matnyttig information.

KARIN ANDERSSON