
Ute är inne – största konferensen om utomhuspedagogik
Forskare, arkitekter, lärare och barn. Alla är de överens om var välbefinnandet och lärandet är som störst - utomhus.
Drygt 350 pedagoger och planerare möts i Jönköping den 29–30 augusti 2019 för djupdykning i utomhuspedagogik. Programmering med hopprep, digitala verktyg utomhus och skolans roll för en social, ekologisk och ekonomiskt hållbar framtid genomsyrar snart Jönköpings skogar.
Ute är inne – Sverige största konferens för utomhuspedagogik – slår för sjätte gången upp portarna, denna gång på Elmiamässan i Jönköping. På plats finns skolledare, pedagoger, landskapsarkitekter, samhällsplanerare och forskare som alla intresserar sig för hur utomhusvistelse och lärande utomhus ytterligare kan stärka barns kunskap och välmående. De samlas för att lära mer och utbyta erfarenheter ur ett både nationellt och internationellt perspektiv i föreläsningar och över 30 workshops som alla hålls utomhus. Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping Ann-Marie Nilsson öppnar konferensen och friluftsstrateg Lisa Bergström visar film om friluftsliv.
Ur programmet
Temat för årets konferens är Utomhuspedagogik och ekosystemtjänster. SLU är en av arrangörerna och Petter Åkerblom, landskapsarkitekt och universitetslektor vid SLU, föreläser på konferensen om plats och lärande.
Bland övriga talare finns Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet. Hans föreläsning handlar om vinsterna med fysisk aktivitet. Karin Bårman undervisningsråd på Skolverket, talar om hur Agenda 2030 hänger ihop med utomhusdidaktik och Skolverkets uppdrag.
Anders Szczepanski, fil lic, Linköpings universitet ger ett internationellt perspektiv under rubriken ”Ute är inne i utlandet”, Jo Clark, facilitator and verksamhetsansvarig för On the Hill, föreläser om hur hållbar utveckling och utomhusundervisning hänger ihop. Carolina Klüft med Generation Pep skickar en filmhälsning.
Nätverket Utenavet
Ute är inne arrangeras vartannat år av nätverket Utenavet* som arbetar för att sprida kunskap och inspiration om utomhuspedagogik och naturvägledning, och verkar för att utomhusbaserad undervisning ska ingå som naturlig del i all utbildning. Utenavet arbetar också för att natur- och kulturupplevelser ska bidra till att uppnå läroplanernas mål. Ett tillvägagångssätt är att kommunicera goda exempel, läromedel och utbildningar – bland annat via konferensen Ute är inne.
Läs mer och se hela programmet: www.utenavet.se
I anslutning till konferensen, onsdag 28/8 ordnas också ett forskningsseminarium under rubriken Barn, lek, lärande och hållbarhet i utomhusmiljöer. Här finns program.
Presskontakt före och under konferensen:
Mats Wejdmark,
Naturskolan i Nynäshamn
076-12 58 792
* Arrangörer:
Utenavet, nätverk för främjande av Utomhuspedagogik/utomhusbaserat lärande, består av:
Friluftsfrämjandet/ I Ur och Skur, Linköpings Universitet, Tankesmedjan Movium, SLU, Skogen i skolan, Lantbrukarnas riksförbund, Naturskoleföreningen, Centrum för naturvägledning, SLU, samt Sveriges hembygdsförbund.
Konferensen genomförs i samarbete med Jönköpings kommun, Högskolan för lärande och kommunikation (HLK), Region Jönköpings län, FoUrum, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Biosfärområdet östra vätterbranterna.
Hon får Ulla Molin-stipendiet 2022
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Publika parker och stadsrum 2021
Publika parker och stadsrum är mötesplatsen för alla som jobbar med publika parker och stadsrum i offentlig eller privat regi. Den 22 april sänds den trettonde upplagan av konferensen från årets värdstad Lund.
Ceremoni på Norrvikens trädgårdar 24 augusti
I mars offentliggjordes att trädgårdsmästaren Kajsa Vildängen utsetts till 2020 års mottagare av Stipendium till Ulla Molins minne. På grund av coronapandemin har utdelningen av stipendiet dröjt, men nu är det dags: Norrvikens trädgårdar i Båstad måndagen den 24 augusti.
Kajsa Vildängen mottagare av 2020 års Stipendium till Ulla Molins minne
Trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Kajsa Vildängen, uppvuxen och bosatt utanför Växjö, tilldelas stipendiet med följande motivering:
Dalecarlicapriset 2019
Dalecarlicapriset 2019 har tilldelats Göran Nilsson, Ängelholm. Priset delas ut årligen av Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare (FSS) till den person som genom sin gärning betyder mycket för trädgårdsyrket och dess utveckling.
Ute är inne – största konferensen om utomhuspedagogik
Forskare, arkitekter, lärare och barn. Alla är de överens om var välbefinnandet och lärandet är som störst - utomhus.
Rigmor Celander mottagare av 2019 års Stipendium till Ulla Molins minne
Trädgårdsdesignern Rigmor Celander, Höganäs, mottagare av 2019 års Stipendium till Ulla Molins minne, fick motta diplom och blommor vid en ceremoni i Malmö den 4 april. Det är Swedish Society of Public Parks and Gardens, Höganäs kommun och Tankesmedjan Movium vid SLU som inrättat stipendiet för att hedra minnet av trädgårdsarkitekten, journalisten och folkbildaren Ulla Molin.
Får barnen plats i framtidens städer?
Under de närmaste tio åren kommer tusentals nya skolor och förskolor att planeras och byggas i Sverige.
Publika parker och stadsrum 2019
Publika parker och stadsrum är den populära mötesplatsen för alla som jobbar med publika parker och stadsrum i offentlig eller privat regi. Den 4 april i Malmö är det dags för den tolfte upplagan av konferensen. Årets tema är Stan är full av vatten!
Heidi Palmgren – mottagare av 2018 års Ulla Molin-stipendium
Trädgårdsdesignern Heidi Palmgren har utsetts till mottagare av 2018 års Stipendium till Ulla Molins minne. Hon fick motta diplom och blommor vid en ceremoni i Helsingborg den 12 april.
Publika parker och trädgårdar 2018
Den 12 april i Helsingborg är det dags för den elfte upplagan av konferensen. Årets tema är Våga testa nytt! Föreläsare från Australien, Tyskland, Frankrike, Holland och Sverige ger inspiration kring hur man kan arbeta med nydanande och inspirerande inslag och aktiviteter i offentliga park- och stadsmiljöer som väcker medborgarnas nyfikenhet och engagemang