movium.slu.se

Kajsa Vildängen. Foto: Tommy Durath

movium.slu.se

Ulla Molin i sin trädgård. Foto: Eva Robild

Pressmeddelande
Stipendium till Ulla Molins minne

Kajsa Vildängen mottagare av 2020 års Stipendium till Ulla Molins minne

Publicerad 31 mars 2020

Trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Kajsa Vildängen, uppvuxen och bosatt utanför Växjö, tilldelas stipendiet med följande motivering:

 

”Kajsa Vildängen är en äkta småländsk entreprenör med trädgården som redskap. Hon lockas av den obrukade markens möjligheter och potentiella utveckling. I farmors blomstrande trädgård föddes hennes stora intresse för det som spirar och gror. Hon har en passion för trädgårdsmästaryrket och hennes idérikedom har lämnat mästerliga spår i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.”

 

Det är park- och trädgårdsnätverket Swedish Gardens, i samarbete med Tankesmedjan Movium vid SLU och Höganäs kommun, som inrättat stipendiet för att hedra minnet av trädgårdsarkitekten, journalisten och folkbildaren Ulla Molin (1909-1997). Ulla Molin utvecklade och förnyade det gröna kulturarvet och fortsätter att vara en viktig inspiratör ännu idag. Ulla Molin var bosatt i Höganäs kommun från mitten av 1960-talet fram till sin död och hennes egen trädgård, vid den villla hon köpte 1978, byggnadsminnesförklarades 2010. 

 

Läs mer om Kajsa Vildängen och hennes karriärvägar i en artikel på Moviums hemsida >>

 

Det är fjärde året stipendiet till Ulla Molins minne delas ut. 2017 blev den legendariska formgivaren Signe Persson-Melin den första stipendiaten. 2018 års mottagare blev trädgårdsdesignern Heidi Palmgren och i fjol gick stipendiet till trädgårdsdesignern Rigmor Celander.

 

Stipendium till Ulla Molins minne delas ut årligen. Ordförande i stipendiekommittén är Maria Sidén, tillika ordförande för styrgruppen inom Swedish Gardens. Mottagaren erhåller diplom, blomsterbukett samt en stipendiesumma på 10 000 kr.

 

Avsikten var att stipendiet skulle delas ut vid en ceremoni under den årliga konferensen Publika parker och stadsrum i Lund den 23 april 2020, arrangerad av Tankesmedjan Movium vid SLU, Lunds kommun, Helsingborgs stad och Malmö stad. På grund av coronaviruset har konferensen ställts in. Ceremonin flyttas fram till ett senare datum då omständigheterna i samhället tillåter.

 

 

Pressansvariga: 

Fredrik Jergmo, Tankesmedjan Movium vid SLU, +46 70-294 8757, fredrik.jergmo@slu.se

Kajsa Sjölander, Swedish Gardens, +46 76-308 7020, kajsa@swedishgardens.se

 

Foto att användas i samband med publicering: Foto: Tommy Durath.

 

Kontakt med pristagaren: Kajsa Vildängen, +46 70-335 1685, kajsa@vildengen.se

 

Pressbild. Foto: Tommy Durath

Sidor