
Viktoria Enoksson, Höganäs kommun och Göran Nilsson från Tankesmedjan Movium vid SLU med Ulla Molin-stipendiaten Rigmor Celander i mitten. Foto: Anders Rasmusson
Rigmor Celander mottagare av 2019 års Stipendium till Ulla Molins minne
Trädgårdsdesignern Rigmor Celander, Höganäs, har utsetts till mottagare av 2019 års Stipendium till Ulla Molins minne. Hon fick motta diplom och blommor vid en ceremoni i Malmö den 4 april.
Ceremonin ägde rum under den internationella konferensen Publika parker och stadsrum. Rigmor Celander tilldelades stipendiet med följande motivering:
”Rigmor Celander är en föregångare inom växtkomposition och formgivning. I sitt arbete på Göteborgs botaniska trädgård har hon förenat gestaltningen av botanisk mångfald med estetiska kompositioner. Hon har lyft intresset för naturens och trädgårdens variationer och inspirerat till en ökande användning av sommarblommor”.
Det är park- och trädgårdsnätverket Swedish Society of Public Parks and Gardens, i samarbete med Höganäs kommun och Tankesmedjan Movium vid SLU, som inrättat stipendiet för att hedra minnet av trädgårdsarkitekten, journalisten och folkbildaren Ulla Molin (1909-1997). Ulla Molin utvecklade och förnyade det gröna kulturarvet och fortsätter att vara en viktig inspiratör ännu idag. Ulla Molin var bosatt i Höganäs från 1978 fram till sin död och hennes egen villaträdgård byggnadsminnesförklarades 2010.
Läs mer om Rigmor Celander, och hennes relation till Ulla Molin, i en artikel på Moviums hemsida >>
Det är tredje året Stipendium till Ulla Molins minne delas ut. 2017 blev den legendariska formgivaren Signe Persson-Melin den första stipendiaten och 2018 trädgårdsdesignern Heidi Palmgren den andra. Stipendium till Ulla Molins minne delas ut årligen. Ordförande i stipendiekommittén är Lena Vikström, vd på Gunnebo slott och trädgårdar samt ordförande i styrgruppen Swedish Society of Public Parks and Gardens (SSPPG). Stipendiesumman är 10 000 kr.
Konferensen Publika parker och stadsrum är ett årligt evenemang, som arrangeras av Malmö stad, Helsingborgs stad, Lunds kommun och Tankesmedjan Movium vid SLU, i samarbete med ett internationellt nätverk av besöksträdgårdar – European Garden Heritage Network EGHN. Årets konferens hade temat Stan är full av vatten! och lockade nästan 200 deltagare.
FREDRIK JERGMO
Förmår vuxna se till barnets bästa?
Skolgårdar ska givetvis räknas som viktiga platser i strävan efter resilienta städer, skriver Lena Jungmark. Men barnens behov hamnar fortfarande i skymundan.
Ett tillstånd av frånvaro
När platser hägnas in stängs människor ute. Inhägnader och förfall är en del av gentrifieringsstrategin. Fastighetsutvecklaren vet när den rätta tiden är inne, skriver Karin Andersson.
Tänk biofili!
Med biofila principer kan vi förstå hur framtida stadslandskap borde utformas och bli mer attraktiva livsmiljöer, menar Mattias Gustafsson, landskapsarkitekt på Urbio.
Staden som reklamskylt för naturvärden
Vi måste bli bättre på att släppa kontrollen över naturen och skapa grönområden och byggnader som påminner oss om den egentliga maktordningen. Pedagogiska utmaningar väntar, skriver Juho Riikonen, Ekologigruppen.
Skönt eller klimatsmart – måste vi välja?
Estetiska värden kan gå hand i hand med biologiska, menar Skärpa Studio.
Städer för alla arter
Varför ska vi ha natur och hög biologisk mångfald i städer, kanske någon undrar, det är väl bättre att spara den någon annanstans? Marcus Hedblom, SLU, håller inte med.
Biologisk mångfald – en komplex fråga
Att hejda förlusten av biologisk mångfald ingår i FN:s globala mål för hållbar utveckling. EU:s ambition är att arter som är specifika för varje land ska bevaras. Men frågan är långt ifrån enkel, skriver Karin Andersson.
Tänk dig en pyramid
Tidskriften STAD:s chefredaktör Titti Olsson reflekterar över hållbarhetsbegreppen och om vårt ekologiska själv.
Dags för Landskapsarkitekturdagen 2023!
Hej Ellinor Dromberg, Jenny Hulthén och Emilia Pramler! Ni tre är alla med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp som i år arrangeras på campus den 17 mars. Vilket är årets tema?
Fria eller fälla 2.0
Årets första faktablad är här. Detta nummer handlar om träd i offentliga miljöer och dess värde, skrivet av Johan Östberg, Karin Sandberg och Erik Blomquist.