
Foto: Privat

Unga tallar är så bra klätterträd! Nämndemansbacken, Stockholm. Foto: Maria Westerdahl.

Tallar i Hammarbyhöjden, Stockholm. Foto: Maria Westerdahl.

Gränsberget, ett bevarat skogsparti i Enskededalen, Stockholm. Foto: Maria Westerdahl.

Bryntall vid Nämndemansbacken, Stockholm. Foto: Maria Westerdahl.
Hej Patrik Olsson!
Du är kulturgeograf och enhetschef vid SLU. Du och landskapsarkitekt Maria Westerdahl har ett stort intresse för kulturmiljöer och vill nu starta ett långsiktigt forskningsprojekt om tallar i stadslandskapet. Därför bjuder nu SLU in till ett seminarium.
Vad handlar projektet om?
– Gamla tallar, som ofta karaktäriserar förorternas bebyggelse och naturmarkspartier, representerar höga ekologiska, sociala och kulturhistoriska värden. Men tallarna hotas av brist på föryngring, bristande skötsel, förtätningar samt negligering i samhällsplaneringen. SLU Alnarp och Movium Partnerskap vill bjuda in olika organisationer för att tillsammans med dem starta upp ett treårigt projekt. Vi vill undersöka: Hur kan tallarna föryngras? Hur kan en väl genomförd skötsel ske? Hur kan de redan stora och gamla tallarna bevaras och skyddas i skötsel men också i fysisk planering?
Hur kommer det sig att tallen finns i urbana miljöer?
– Under 1930–1950-talens modernism växte många städer till genom att bostadsmiljöer byggdes inom omgivande barrskogsområden. Barrskogarna växte på magra bergshöjder, moränkullar och rullstensåsar, och hade utgjort utmark inom det forna kulturlandskapet. I exemplet Stockholm köpte staden in omgivande lantegendomar i början av 1900-talet för att möjliggöra stadens expansion. Egnahemsbebyggelsens småstugor byggdes under 1920-talet främst inom den forna inägomarken, där odling var möjligt. Utmarkens skogsmark togs i anspråk för framför allt flerfamiljsområden under efterföljande decennier. Under modernismens sågs natur och frisk luft som ett ideal varför befintliga träd och berghällar bevaras i möjligaste mån när nya bostadsområden uppfördes, såväl mellan husen som i gröna parkstråk. Det mer hantverksmässiga byggsättet bidrog också till att träden värnades. Mellan husen och inom mindre naturmarkspartier växte från början också inslag av granar. Men eftersom granen är känsligare för skador och grundvattensänkningar har många granar försvunnit genom årens lopp medan den robustare tallen klarat sig i högre grad. Att åldern på tallar i dessa urbana miljöer är hög, där många är över 200 år, beror på att dessa skogar undantogs från det moderna skogsbruket. Många villasamhällen kring förra sekelskiftets nationalromantiska period uppfördes också inom tallmiljöer och karaktäriseras än idag av äldre tallar.
Vad utmärker tallen som träd?
– Tallen är ett ytterst fördragsamt träd som är konkurrenskraftig inom torra och näringsfattiga miljöer såsom hällmarker och rullstensåsar, men också på blöta, sura myrar. Det enda den kräver är solljus. Tallen har en unik tålighet mot skador tack vare skyddande hartsämnen och ett djupare rotsystem. Dessa robusta och resilienta egenskaper gör tallen, utöver dess skönhet och övriga värden, extra värdefull i bostadsmiljöer också med hänsyn till allt vanligare extremväder. Tallen kan bli mycket gammal och kan beroende av växtplatsen utvecklas både till högvuxen tallpelarsals-tall eller till ett bonsaiartat miniatyrträd.
Berättat för Titti Olsson
Hör av dig!
För dig som inte kan gå på workshopen den 21 februari men är intresserad av tallar och kan tänka dig att vara med i ett framtida projekt är det bara att kontakta Patrik Olsson via epost: patrik.olsson@slu.se
Uppgifter om seminariet
När? 21 februari 2023 kl 13:00- 16:30
Var? Stockholms stadsmuseum
Läs mer om tallar
Här två artiklar om förortstallen, publicerade i Lustgården respektive Bulletin för trädgårdshistorisk forskning. Författare är Maria Westerdahl.
Hej Patrik Olsson!
Du är kulturgeograf och enhetschef vid SLU. Du och landskapsarkitekt Maria Westerdahl har ett stort intresse för kulturmiljöer och vill nu starta ett långsiktigt forskningsprojekt om tallar i stadslandskapet.
Nya partnerskapsprojekt
Höstens ansökningsomgång för projekt inom Movium Partnerskap är avklarad och fem nya projekt har beviljats stöd.
Få rabatt på konferensen!
Nu är det dags för en riktigt inspirerande konferens där studenter och alla Movium Partners har 50 procents rabatt – Towards Greener, Healthier and Resilient Cities, den 1–2 december i Stockholm.
Hej Helena Nordh!
Du är landskapsarkitekt och forskare vid SLU och intresserar dig särskilt för begravningsplatser. Varför det?
DE FÅR EKONOMISKT STÖD
Vårens ansökningsomgång för att söka projektmedel från Movium Partnerskap är nu avklarad. Fem spännande projekt har beviljats stöd efter starka och välformulerade ansökningar.
Sök partnerskapsprojekt!
Movium Partnerskap möjliggör samfinansierade projekt mellan bransch och forskare på LTV-fakulteten vid SLU. Nästa ansökningstillfälle är 15 mars. Har ni tankar eller idéer om projekt som skulle kunna utvecklas med praktiknära forskning?
NYA PARTNERSKAPSPROJEKT OCH -AKTIVITETER BEVILJADE
Vårens ansökningsomgång för att söka projektmedel från Movium Partnerskap är nu avklarad. Beredningsgruppen har sammanträtt och beslut fattats. Fem nya projekt har beviljats stöd.
Hej Kristoffer Nilsson!
Du arbetar med Frihamnen i Göteborg som fått mycket uppmärksamhet och prisats för sina temporära aktiviteter och arbetssätt för att omvandla hamnområdet till en stadsdel för alla. Vad händer i Frihamnen just nu?
NYTT PARTNERSKAPSPROJEKT BEVILJAT
Höstens ansökningsomgång för att söka projektmedel från Movium Partnerskap är nu avklarad. Beredningsgruppen har sammanträtt och beslut fattats. Ett projekt beviljades stöd.