
Hej Marika Palmér Rivera!
Du jobbar på Ekologigruppen. Ni håller på att ta fram indikatorer för hållbar stadsutveckling. Varför gör ni det?
I vårt arbete med hållbarhetsstyrning och -bedömning i stadsutvecklingsprojekt har vi sett att den höga byggnadstakten och förtätningen gör att viktiga värden som inte omfattas av lagkrav eller mäts i siffror försvagas. Det gäller t.ex. värden kopplade till barns livsmiljö och till rekreation, hälsa och ekologi. Vi ser därför ett behov av att använda tydliga indikatorer baserade på rådande forskning.
Andra indikatorer och nyckeltal för hållbar stadsutveckling fokuserar ofta på enskilda hållbarhetsaspekter eller kompetensområden. Vi vill sammanställa forskning från olika fält för att säkerställa helheten i planeringen och på så sätt hitta ett gemensamt språk för olika aktörer.
Ni har bjudit in till en workshop tillsammans med Tankesmedjan Movium den 1e oktober. Vem ska komma på den?
Alla som är intresserade av hållbar stadsutveckling och hur den kan styras. Man får gärna ha erfarenhet av att arbetat med indikatorer, men det är inte ett krav. Det viktiga är att man vill bidra till en spännande och öppen diskussion om hur vi kan styra mot hållbar stadsutveckling.
Vi strävar efter en blandning av olika aktörer, det är viktigt för oss att inkludera både kommunala tjänstepersoner, forskare och konsulter i diskussionen. På så sätt vill vi säkerställa att indikatorerna inkluderar aktuell forskning och täcker tidens utmaningar samtidigt som de blir tillämpbara i olika typer av stadsutvecklingsprojekt.
Vad hoppas ni få ut av diskussionen på den?
Vi hoppas på många nya infallsvinklar och kritiska synpunkter. På workshopen kommer vi att presentera ett utkast till indikatorer som vi tillsammans diskuterar, testar och utvecklar. Eftersom hållbar stadsutveckling är så komplext behövs kunskap, erfarenhet och kreativitet från många olika aktörer och kompetensområden, och workshopen är ett led i att samla det.
Några frågor som vi särskilt vill belysa på workshopen är t.ex. hur vi kan styra kvalitativa aspekter som inte kan fångas i siffror, hur mycket bättre än lagkrav en hållbar stadsdel ska vara och hur indikatorerna behöver utformas för att fungera utanför storstadsregionerna och i kommunernas planeringsvardag.
Hur har ni tänkt att indikatorerna ska användas i framtiden?
Indikatorerna ska kunna användas både som diskussionsunderlag i tidiga planeringsskeden och genom hela planprocessen. De kommer också att kunna användas för att utvärdera projektval och resultat. De är inte tänkta att konkurrera med andra indikatorer, t.ex. inom ramen för Citylab, utan ska ses som en komplettering.
Vi kommer att sammanställa indikatorerna och hur de ska användas i en öppet tillgänglig handbok som riktar sig mot offentliga och privata aktörer som arbetar med hållbar stadsutveckling. Förslag till ändringar och uppdateringar från användare kommer att uppmuntras och administreras av Ekologigruppen.
Berättat för Harald Klein
Få rabatt på konferensen!
Nu är det dags för en riktigt inspirerande konferens där studenter och alla Movium Partners har 50 procents rabatt – Towards Greener, Healthier and Resilient Cities, den 1–2 december i Stockholm.
Hej Helena Nordh!
Du är landskapsarkitekt och forskare vid SLU och intresserar dig särskilt för begravningsplatser. Varför det?
DE FÅR EKONOMISKT STÖD
Vårens ansökningsomgång för att söka projektmedel från Movium Partnerskap är nu avklarad. Fem spännande projekt har beviljats stöd efter starka och välformulerade ansökningar.
Sök partnerskapsprojekt!
Movium Partnerskap möjliggör samfinansierade projekt mellan bransch och forskare på LTV-fakulteten vid SLU. Nästa ansökningstillfälle är 15 mars. Har ni tankar eller idéer om projekt som skulle kunna utvecklas med praktiknära forskning?
NYA PARTNERSKAPSPROJEKT OCH -AKTIVITETER BEVILJADE
Vårens ansökningsomgång för att söka projektmedel från Movium Partnerskap är nu avklarad. Beredningsgruppen har sammanträtt och beslut fattats. Fem nya projekt har beviljats stöd.
Hej Kristoffer Nilsson!
Du arbetar med Frihamnen i Göteborg som fått mycket uppmärksamhet och prisats för sina temporära aktiviteter och arbetssätt för att omvandla hamnområdet till en stadsdel för alla. Vad händer i Frihamnen just nu?
NYTT PARTNERSKAPSPROJEKT BEVILJAT
Höstens ansökningsomgång för att söka projektmedel från Movium Partnerskap är nu avklarad. Beredningsgruppen har sammanträtt och beslut fattats. Ett projekt beviljades stöd.
Tankesmedja om begravningsplatser
Tiden står inte stilla på våra begravningsplatser, tvärtom. Var med i vår tankesmedja!
Hej Carola Wingren!
Du leder projektet ”Att skicka begrepp på resa – för att öka social rättvisa inom stadens gröna allmänningar”, som har fått stöd från Movium Partnerskap. Vad handlar projektet om?
Plats med flera funktioner
Kan skolgårdar fungera som en mångfunktionell plats i staden? Movium Partnerskap redovisar de senaste rönen.
Hej Neil Sang!
Du är forskare vid institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på SLU och har slutfört projektet DELUGE där du prövar planeringsverktyget Geodesign tillsammans med Lomma kommun. Projektet har stöd från Movium Partnerskap. Vad är Geodesign?