Planera in rörelse
Låter ju toppen, väntar med spänning på resultatet!
Den 5 februari genomfördes en workshop som en del i det inledande arbetet med Rörelsefaktorn – ett verktyg för att arbeta med och integrera olika sorters fysisk aktivitet i stadsmiljön och i samhällsplaneringen. Syftet med aktiviteten var också att samla olika kompetenser som arbetar med fysisk aktivitet, men kanske inte idag alltid tillsammans. Vi ville genom workshopen sprida kunskap om att arbetet pågår till de som kan ha nytta av det och involvera dem i processen. Vi ville även skapa kontakter för att involvera aktörer i det fortsatta arbetet.
Dagen anordnades av FOJAB, genom Emma Pihl och Åsa Samuelsson och Riksidrottsförbundet, genom Jonnie Nordensky, med stöd av Movium, genom Harald Klein.
Ett drygt 40-tal engagerade representanter från idrottsrörelse, kommuner från olika delar av Sverige, privata aktörer m fl samlades för att inspireras av föreläsningar på temat och därefter en workshop där vi testade modellen och diskuterade vilka faktorer som är relevanta för olika skalor, hur vi får med alla sorters fysisk aktivitet och vad som är viktigt att tänka på för att metoden ska kunna vara tillämpbar i praktiken och användas i olika sammanhang.
Med utgångspunkt från bland annat workshoparbetet har vi kunnat ta fram en första bruttolista med relevanta faktorer som är viktiga för att få med alla typer av fysisk aktivitet i de olika skalorna. Men arbetet slutar inte här. Nästa steg i processen är att ta fram en pilot av verktyget. Fokus kommer nu ligga på hur verktyget ska utformas för att fungera optimalt och vilka faktorer som ska vara med och hur de ska värderas. Även denna del av arbetet kommer att genomföras i samarbete med olika aktörer.
Genom Rörelsefaktorn kan vi bredda idrottsbegreppet och hitta former för att utnyttja de synergieffekter som kan uppstå då förutsättningar ges för att idrott och rörelse blir en viktig komponent i staden då det arbetas in och prioriteras från början och rätt saker hanteras i rätt skede.
EMMA PIHL,
FOJAB
Planera in rörelse
Låter ju toppen, väntar med spänning på resultatet!
Du är planerare på parkenheten i Örebro. Den 8–9 september arrangerar Örebro kommun tillsammans med bland annat oss på SLU Tankesmedjan Movium konferensen Leken först! Varför är leken så viktig?
Barn och ungdomar i projektet Gatulabba i Malmö har presenterat analyser och byggda förslag till förbättringar för stadens toppolitiker.
Den lekfulla staden: case Köpenhamn. Den 22–23 september har du möjlighet att följa med Movium på studieresa till Köpenhamn.
Årets andra Movium Fakta handlar om regnbäddar. I faktabladet skriver Henrik Sjöman, Johanna Deak Sjöman och Johan Slagstedt om regnbäddar som en del i stadens dagvattenlösningar.
Besök utställningen LEK! på H22 i Helsingborg och fördjupa dig i hur barns plats i staden förändrats över tid.
Du forskar om barns utemiljöer vid SLU. Nu kommer det en kunskapssammanställning som kan vara nyttig för alla som arbetar med frågor som rör barns utemiljöer. Berätta mer!
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
Fyra nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
SLU Alnarp
Tankesmedjan Movium
Box 190
234 22 Lomma
movium@slu.se
Bli kund >>
Lägg till ny kommentar