
Hur kan vi utnyttja återlämnade begravningsplatser på ett bättre sätt? Skicka in ditt tävlingsbidrag senast den 18 mars.
Tävling om förtätning av kyrkogårdar
– återlämnade gravplatser ges nytt liv
Den 20 februari bjuder Movium och Sveriges Kyrkogårds- och Krematorieförbund in studenter till en designtävling om det växande problemet med återlämnade begravningsplatser som inte utnyttjas.
De tomma gravplatserna skapar ödsliga kvarter – särskilt när det gäller äldre delar av kyrkogårdarna. Denna trend behöver brytas och det finns ett stort behov av nya idéer för hur platserna kan användas på olika sätt som tilltalar människor av idag.
Den aktuella tävlingsytan på 2.666 kvm finns på Norra kyrkogården i Lund och huvudformuleringen för tävlingen lyder så här: ”Hur kan återlämnade gravplatser göras attraktiva och därmed bli en tillgång för både gravrättsinnehavare, besökare och förvaltningar?”.
Ditt designbidrag ska ta upp följande punkter: befintliga kvarter och problem, helhetsgestaltning samt utformning med detaljer och material, stilla rum kontra mötesplatser (fikahörna) och stråk, ekonomi och skötsel, känslig miljö respektive hållbarhetsaspekter, natur- respektive kulturinslag, hantering av ett kulturhistoriskt arv kontra nya behov, samt områdets arkitektur/harmoni med angränsande ytor.
Tävlingsbidraget ska bestå av design för ett begravningsplatskvarter i form av en pdf-fil på två-tre sidor i A3 där du på ett tillgängligt sätt presenterar din idé i både skiss och sammanfattande text. Tävlingen pågår till den 18 mars, för de bidrag som går vidare förlängs tävlingstiden till den 4 mars.
Vill du vara med ska du så fort som möjligt anmäla dig till en inspirationsträff den 25 februari genom att maila till helene.batshake@slu.se. Vid träffen presenteras och besöks tävlingsytan på Norra kyrkogården.
De tre vinnande förslagen kommer att utses och belönas vid SKKF:s Rikskonferens i Karlstad den 25-26 maj.
För mer information och anmälan till tävlingen, klicka här.
Konferens på regeringens uppdrag
SLU Tankesmedjan Movium och Boverket har fått regeringens uppdrag att arrangera en konferens om gröna städer.
Hej Mimmi Beckman!
Du är planerare på parkenheten i Örebro. Den 8–9 september arrangerar Örebro kommun tillsammans med bland annat oss på SLU Tankesmedjan Movium konferensen Leken först! Varför är leken så viktig?
Så vill barn och unga ha sin stad
Barn och ungdomar i projektet Gatulabba i Malmö har presenterat analyser och byggda förslag till förbättringar för stadens toppolitiker.
Upplev Köpenhamn på cykel
Den lekfulla staden: case Köpenhamn. Den 22–23 september har du möjlighet att följa med Movium på studieresa till Köpenhamn.
Nytt faktablad om regnbäddar
Årets andra Movium Fakta handlar om regnbäddar. I faktabladet skriver Henrik Sjöman, Johanna Deak Sjöman och Johan Slagstedt om regnbäddar som en del i stadens dagvattenlösningar.
Utställningen invigd!
Besök utställningen LEK! på H22 i Helsingborg och fördjupa dig i hur barns plats i staden förändrats över tid.
Hej Märit Jansson!
Du forskar om barns utemiljöer vid SLU. Nu kommer det en kunskapssammanställning som kan vara nyttig för alla som arbetar med frågor som rör barns utemiljöer. Berätta mer!
Hon får Ulla Molin-stipendiet 2022
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Hej Anton Spets!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
Lägg till ny kommentar