
Koppartälten i Hagaparken. Foto: Fredrik Jergmo.

Ståthållare Gunnar Holmgren, parkchef Gunnar Björkman och Fredrik Jergmo, Movium.

Stora Pelousen med Brunnsviken i blickfånget. Foto: Fredrik Jergmo.
Sveriges första Nordic Green Space Award till Hagaparken
Som första park i Sverige, och femte i Norden, får Hagaparken utmärkelsen Nordic Green Space Award.
Parken bedömdes av en femmanna jury från Sverige, Norge och Danmark under ledning av Moviums Fredrik Jergmo. Priset togs emot av kungens ståthållare Gunnar Holmgren vid Stadsträdgårdsmästarnas kongress i Solna.
Juryns motivering vid prisutdelningen
Hagaparken är en välbevarad och välskött landskapspark med stora kulturvärden. Den förmedlar sin historia på ett föredömligt sätt. Hagaparken har stora naturvärden och är med sina gamla träd och sitt rika djurliv en viktig del i Nationalstadsparken, mitt i storstaden. Hagaparken är ett givet besöksmål för hela Stockholmsregionen och för besökare och turister från andra delar av Sverige och världen.
Kvalitetsstandard
Nordic Green Space Award är en kvalitetsstandard som tagits fram av Danmark, Norge och Sverige. Visionen är att stärka uppmärksamheten och medvetenheten om parker och grönområden av hög kvalitet. Målet är att höja standarden på våra parker och grönområden och göra dem attraktiva för brukare, gäster och turister samt park- och naturförvaltare.
Juryn bestod av:
Fredrik Jergmo, Movium, juryns ordförande och fackman i juryn
Karen Sejr, Skov & Landskab, Köpenhamn, Danmark, fackman i juryn
Rune Hesjedal, Bergen kommune, Norge, fackman i juryn
Anders Tranberg, Stockholms Naturskyddsförening, lekman i juryn
Dan Rosenholm, Fotograf och trädgårdsskribent, lekman i juryn
Lär mer om Nordic Green Space Award på www.greenspaceaward.com och www.stadstradgardsmastare.org.
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
NYA MILJÖANALYSPROJEKT STARTAR
Fyra nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Hej Mattias Gustafsson!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Hej Lena Jungmark!
Du är nationell samordnare för frågor som rör barns och ungas utemiljö och ska delta i ett dialogmöte på Regeringskansliet. Vad handlar det om?
Hej Olivia Norderfors Andersson!
Du är med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp den 22 april, samma dag som landskapsarkitekturprogrammet firar 50 år. Det är ju väldigt stort! Hur ska detta celebreras?
LEKFULLT I HELSINGBORG!
Den 30 maj är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum i Helsingborg. Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Trädlobbyism – nytt faktablad
Årets första Movium Fakta handlar om aktiviteter och argument för trädlobbyism. I faktabladet skriver Gustav Nässlander, Larsola Bromell och Patrick Bellan om grön opinionsbildning.
Slut på förvirringen
Tycker du att det är lätt att blanda ihop namnen på alla växter vi använder? Du kan vara lugn – i sommar lanseras en svensk standard för klassificering av kulturväxter som resultat av ett samarbete mellan SKUD och SLU Tankesmedjan Movium.
Lek för demokrati – erfarenheter delas
Vad kan man lära av barn för att nå större flexibilitet i planering och gestaltning?
ANMÄLAN HAR ÖPPNAT
Kom till Helsingborg den 30 maj och konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden.
Hej Robert Johansson!
Du har nyligen tagit över rollen som verksamhetsledare för Elitplantstationen. Vad har du gjort tidigare?
Hej Tim Gill!
Förra året släpptes din bok Urban Playground – en mycket viktig bok som verkligen bör läsas av alla som fattar beslut, som designar, underhåller och utvecklar våra stadskvarter. Vi är så glada att kunna välkomna dig som huvudtalare i vårt webbseminarium Barnvänliga städer den 9 mars!
Lägg till ny kommentar