
Dahlia 'Josie' – en av många växter i Svensk sortklassificering av odlade växter. Foto: Björn Aldén
Slut på förvirringen
Kärt barn har många namn, och inom växtvärlden kan namnen bli förvirrande många. För att underlätta kommunikationen och skapa en svensk namnstandard för kulturväxter publiceras sommaren 2022 en ny bok i Moviums bokserie Stad & Land: Svensk sortklassificering av odlade växter författad av Björn Aldén och Svengunnar Ryman från Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD). Publikationen kommer i två delar, först ut i sommar är del ett om prydnadsväxter och senare i år kommer del två om nyttoväxter.
Från att ha samlat likartade sorter (av arter och släkten) på flera olika sätt har man i Sverige idag anammat den internationella kulturväxtkodens (ICNCP) Grupp-begrepp. När man inom kulturväxternas nomenklatur talar om Grupper skrivs termen Grupp alltid med stor begynnelse. Genom att sammanföra sorter av arter med definierade likheter i så kallade Grupper underlättas förmedlingen av information om sorterna som ingår. Kännedom om de morfologiska egenskaperna/likheter som definierar en Grupp kan även underlätta vid identifiering av andra sorter inom samma Grupp.
Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) lanserades år 2005 och har sedan dess arbetat med att skapa ett gediget referensverktyg för svenska kulturväxters vetenskapliga, hortikulturella och inhemska namn. SKUD har under åren publicerat kulturväxters Grupp-namn digitalt, men nu har det blivit så pass många att det är dags att samla Grupp-namnen i en tryckt publikation för att formellt etablera namnen enligt International Code of Nomenclature of Cultivated Plants (ICNCP).
Svensk sortklassificering av odlade växter – prydnadsväxterna och deras Grupper kommer att presentera en lättillgänglig översikt av samtliga Grupp-namn (med motsvarande svenska namn, när sådant finns) som använts i SKUD för prydnadsväxter. Många av Gruppernas karaktärsbaserade likheter beskrivs i text och flera illustreras med fotografier.
PETRA DUNÉR
Dags för Landskapsarkitekturdagen 2023!
Hej Ellinor Dromberg, Jenny Hulthén och Emilia Pramler! Ni tre är alla med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp som i år arrangeras på campus den 17 mars. Vilket är årets tema?
Fria eller fälla 2.0
Årets första faktablad är här. Detta nummer handlar om träd i offentliga miljöer och dess värde, skrivet av Johan Östberg, Karin Sandberg och Erik Blomquist.
Kan tävlingar skapa ny landskapsarkitektur?
Välkomna på branschseminarium och samtal mellan akademi och praktik om arkitekttävlingar och hur de kan användas för att åstadkomma nytänkande landskapsarkitektur.
GRÖNARE STADSRUM I MALMÖ!
Den 27 april är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum med Malmö som värdstad. SLU Tankesmedjan Movium är arrangör tillsammans med Malmö, Helsingborg och Lund. Agneta Sallhed Canneroth, chef för stadsmiljöenheten i Malmö, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Skolgården – grön plats i bärkraftig stad
Skolgården är en viktig plats för barns lek, som bör erbjuda naturkontakt och vara en viktig länk i den gröna infrastrukturen i en bärkraftig stad. Hör mer på webbinariet 20 mars.
GRÖNARE STADSRUM 27 APRIL
Kom till Malmö och möt branschkolleger, utställare och arrangörer på konferensen Publika parker och stadsrum. Som alltid – ett pärlband med spännande nationella och internationella talare.
Barn vill röra på sig
Vad är det som hindrar barns rörelsefrihet? Hur ska vi vända trenden med ökande ohälsa på grund av stillasittande bland barn och unga?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.