
Anders Busse Nielsen. Foto: Giovanni.
Samlade bevis: Parker är viktiga!
Hallå där Anders Busse Nielsen, docent och landskapsarkitekt vid SLU i Alnarp, som tillsammans med kollegor vid SLU och Köpenhamns universitet har publicerat rapporten Benefits of Urban Parks. Vad är det egentligen ni har undersökt?
– Det pratas mer och mer om värdet av grönska i våra städer i olika sammanhang. Det lyfts fram en hel del argument som påverkar viktiga beslut i samhället så vi kände behov av att stanna upp och ställa oss frågan: Vad hittar vi egentligen starka vetenskapliga bevis för?
Hur gick ni tillväga?
– Vi har systematiskt valt ut över tvåhundra studier från hela världen och tittat på argument för den sociala, ekonomiska och miljömässiga nyttan av urbana parker. Sedan har vi listat och utvärderat nyttan inom åtta områden med tillräckligt antal studier för att kunna dra slutsatser. Det är första gången som vetenskapliga bevis för värdet av parker sammanställs systematiskt på internationell nivå.
Spännande, vad kom ni fram till?
– Vi kan svart på vitt visa vilka områden det finns starka respektive svaga bevis för. Vi kan exempelvis med starka bevis säga att huspriserna ökar för hus som ligger nära eller har utsikt över en park. Miljömässigt har vi starka belägg för att parkerna är biologiska hot spots med stor biodiversitet, och socialt finns det starka bevis för att de som bor nära en park är mer fysiskt aktiva och mår bättre fysiskt.
Hur kan resultatet och den nya kunskapen användas?
– Vi kan flytta fokus från antaganden till bevis för vad vi vet. Det ger både politiker, beslutsfattare och praktiker stöd när de ska ta beslut om hur pengarna ska fördelas.
Läs mer
Rapporten är skriven på uppdrag av IFPRA av: Prof. Dr Ir Cecil C. Konijnendijk, University of Copenhagen and Swedish University of Agricultural Sciences (chair), Dr Matilda Annerstedt, MD Swedish University of Agricultural Sciences, Sreetheran Maruthaveeran, M.Sc. University of Copenhagen and Forest Research Institute Malaysia och Dr Anders B. Nielsen Swedish University of Agricultural Sciences.
Här hittar du hela rapporten: www.ifpra.org/images/park-benefits.pdf
Fredrik Jergmo
Dags för Landskapsarkitekturdagen 2023!
Hej Ellinor Dromberg, Jenny Hulthén och Emilia Pramler! Ni tre är alla med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp som i år arrangeras på campus den 17 mars. Vilket är årets tema?
Fria eller fälla 2.0
Årets första faktablad är här. Detta nummer handlar om träd i offentliga miljöer och dess värde, skrivet av Johan Östberg, Karin Sandberg och Erik Blomquist.
Kan tävlingar skapa ny landskapsarkitektur?
Välkomna på branschseminarium och samtal mellan akademi och praktik om arkitekttävlingar och hur de kan användas för att åstadkomma nytänkande landskapsarkitektur.
GRÖNARE STADSRUM I MALMÖ!
Den 27 april är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum med Malmö som värdstad. SLU Tankesmedjan Movium är arrangör tillsammans med Malmö, Helsingborg och Lund. Agneta Sallhed Canneroth, chef för stadsmiljöenheten i Malmö, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Skolgården – grön plats i bärkraftig stad
Skolgården är en viktig plats för barns lek, som bör erbjuda naturkontakt och vara en viktig länk i den gröna infrastrukturen i en bärkraftig stad. Hör mer på webbinariet 20 mars.
GRÖNARE STADSRUM 27 APRIL
Kom till Malmö och möt branschkolleger, utställare och arrangörer på konferensen Publika parker och stadsrum. Som alltid – ett pärlband med spännande nationella och internationella talare.
Barn vill röra på sig
Vad är det som hindrar barns rörelsefrihet? Hur ska vi vända trenden med ökande ohälsa på grund av stillasittande bland barn och unga?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.