

Offentliga rum prisas
Ung Svensk Form är ett fönster mot framtiden och en plattform för unga designer och deras idéer. Utställningen ger en inblick i vad som pågår på den unga designscenen i Sverige idag. Ung Svensk Form vill skapa en arena som uppmuntrar unga att tro på sin idé och genomföra den. Att våga leka, pröva och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden. Priset har delats ut sedan 1998.
Vid årets prisutdelning kan vi konstatera att landskapet och det offentliga rummet är högaktuellt, även för ett pris som kanske i förstone förknippas med design och konsthantverk. Tre projekt som tolkar, bjuder in till delaktighet och ny användning av stadslandskapet prisades. STAD:s skribent Karin Andersson och kollegan Johanna Bratel, som utgör landskapsarkitekturkollektivet Disorder, belönades för sitt arbete med ”Vänskapstorget” som de gestaltat tillsammans med unga. En mobil utställning om skateboardkultur ”No composition” av Nils Lilja och Marcelo Rovira Torres fick pris. Läs mer om den i tidskriften STAD nr 25. En tredje pristagare med stark anknytning till landskapsarkitekturens praktik är ”Jag kom, jag såg, jag sydde” av AnnaMia Lindblom som på ett poetiskt sätt närmar sig landskapet genom broderi.
- Vi är jätteglada över erkännandet, säger Karin Andersson i vernissagevimlet på ArkDes. Det är extra roligt när vi ser de andra projekten som prisas. De flesta av dem är objekt som är lätta att ställa ut, ta på och förstå. Vårt projekt är en process och en fysisk plats, så vi är glada att juryn såg värdet i projekt.
Ung Svensk Form ger sig ut på turné i vår och visas i Älmhult, Malmö, Umeå och Göteborg under sommar och höst. Aktuella platser och datum hittar du här.
Katalog kan laddas ned här.
LENA JUNGMARK
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
NYA MILJÖANALYSPROJEKT STARTAR
Fyra nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Hej Mattias Gustafsson!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Hej Lena Jungmark!
Du är nationell samordnare för frågor som rör barns och ungas utemiljö och ska delta i ett dialogmöte på Regeringskansliet. Vad handlar det om?
Hej Olivia Norderfors Andersson!
Du är med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp den 22 april, samma dag som landskapsarkitekturprogrammet firar 50 år. Det är ju väldigt stort! Hur ska detta celebreras?
LEKFULLT I HELSINGBORG!
Den 30 maj är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum i Helsingborg. Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Trädlobbyism – nytt faktablad
Årets första Movium Fakta handlar om aktiviteter och argument för trädlobbyism. I faktabladet skriver Gustav Nässlander, Larsola Bromell och Patrick Bellan om grön opinionsbildning.
Slut på förvirringen
Tycker du att det är lätt att blanda ihop namnen på alla växter vi använder? Du kan vara lugn – i sommar lanseras en svensk standard för klassificering av kulturväxter som resultat av ett samarbete mellan SKUD och SLU Tankesmedjan Movium.
Lek för demokrati – erfarenheter delas
Vad kan man lära av barn för att nå större flexibilitet i planering och gestaltning?
ANMÄLAN HAR ÖPPNAT
Kom till Helsingborg den 30 maj och konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden.
Hej Robert Johansson!
Du har nyligen tagit över rollen som verksamhetsledare för Elitplantstationen. Vad har du gjort tidigare?
Hej Tim Gill!
Förra året släpptes din bok Urban Playground – en mycket viktig bok som verkligen bör läsas av alla som fattar beslut, som designar, underhåller och utvecklar våra stadskvarter. Vi är så glada att kunna välkomna dig som huvudtalare i vårt webbseminarium Barnvänliga städer den 9 mars!
Lägg till ny kommentar