utomhuspedagogik
Fantastiskt bra initiativ!
Illustration: Karin Andersson.
På konferensen Nordic Adventure – Connecting Children with Nature i Köpenhamn och Malmö 10-13 september var det politiska intresset påtagligt för barns och ungas utveckling. Konferensen handlade bland annat om varför utomhusbaserade arbetsmetoder leder till högre studieresultat. Såväl kognitionsforskning som konkreta exempel presenterades.
Två danska ministrar öppnade konferensen – miljöminister Ida Aukens respektive undervisningsminister Christina Antorini – genom att lägga fram den danska regeringens syn på naturens och utemiljöns betydelse för barns och ungas utveckling. De berättade varför de vill bidra till att främja utvecklingen mot mer utomhusvistelse:
Danmarks undervisningsminister Christine Antorini (2013-09-11):
– Det är en stor grupp elever i grundskolan som utan tvivel har stor glädje av att skoldagen varvas med undervisningsaktiviteter i närmiljön, skolgårdens lekplats, med en tur till stadens parker eller i skogen. För barn som rör sig mycket är sundare, mer uppmärksamma och de klarar sig bättre i sociala sammanhang. Och sunda barn får det också lättare att lära sig, säger undervisningsminister Christine Antorini.
Danmarks miljöminister Ida Auken (2013-09-11):
– När barn kommer ut i naturen får de massor på köpet som stärker deras utveckling. Aktiviteter i naturen kan leda till bättre inlärning, sociala färdigheter och naturligtvis ett sundare vardagsliv. Därför ska vi också använda den natur som vi har tätt inpå oss under skoldagen, säger miljöminister Ida Auken.
Med anledning av dessa uttalanden har Movium begärt att den svenska regeringen via Utbildningsdepartementet klargör i vilken utsträckning den forsknings- och evidensbaserade kunskap om positiva effekter av utomhusbaserat lärande, som ligger till grund för den danska hållningen, även influerar den svenska skol- och utbildningspolitiken idag och framöver.
Läs mer:
Pressmeddelande från Miljöministeriet och undervisningsminister Christine Antorini:
Børn skal lære mere af naturen
Titti Olssons krönika från Nordic Adventure – Connecting Children with Nature:
Petter Åkerblom
utomhuspedagogik
Fantastiskt bra initiativ!
SLU Tankesmedjan Movium och Boverket har fått regeringens uppdrag att arrangera en konferens om gröna städer.
Du är planerare på parkenheten i Örebro. Den 8–9 september arrangerar Örebro kommun tillsammans med bland annat oss på SLU Tankesmedjan Movium konferensen Leken först! Varför är leken så viktig?
Barn och ungdomar i projektet Gatulabba i Malmö har presenterat analyser och byggda förslag till förbättringar för stadens toppolitiker.
Den lekfulla staden: case Köpenhamn. Den 22–23 september har du möjlighet att följa med Movium på studieresa till Köpenhamn.
Årets andra Movium Fakta handlar om regnbäddar. I faktabladet skriver Henrik Sjöman, Johanna Deak Sjöman och Johan Slagstedt om regnbäddar som en del i stadens dagvattenlösningar.
Besök utställningen LEK! på H22 i Helsingborg och fördjupa dig i hur barns plats i staden förändrats över tid.
Du forskar om barns utemiljöer vid SLU. Nu kommer det en kunskapssammanställning som kan vara nyttig för alla som arbetar med frågor som rör barns utemiljöer. Berätta mer!
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
SLU Alnarp
Tankesmedjan Movium
Box 190
234 22 Lomma
movium@slu.se
Bli kund >>
Lägg till ny kommentar