
Vad behövs framför entrén till ett stadshus – demokratins viktigaste byggnad? En gul brevlåda såklart! Foto: Lena Jungmark
Lek för demokrati – erfarenheter delas
Forskningsprojektet Lek för demokrati är inne på sitt andra år och samlar upp och reflekterar över de erfarenheter som gjorts under arbetet med elevernas bygglek och demonstration i Ängelholm. Ett första samtal om det förutsättningslösa skapandet äger rum under halvdagskonferensen Gestaltad livsmiljö den 21 april som arrangeras av Form/Design Center och Röhsska museet.
Projektet har bjudit in fyra personer som i sitt arbete förhåller sig till det förutsättningslösa. Arkitekten Lina Dahlström, Sydväst arkitektur och landskap. och Kalle Brolin, konstnär, var båda anlitade för att driva arbetet och processen med eleverna i Ängelholm. Sara Stiber, verksamhetsledare, föreningen Växtvärket, och Kristoffer Nilsson, projektledare, Frihamnen i Göteborg, delar med sig av sina erfarenheter från att arbeta med prototyper i olika skalor.
Timmen inleds med föredragshållarnas korta presentationer, tre bilder på tre minuter. Därefter följer ett samtal om vikten, eller kanske till och med behovet, av att kunna agera förutsättningslöst, eller ”open-ended”, i gestaltning och samhällsbyggande. Varför är det/kan det vara svårt att arbeta utan förutbestämda mål? Behöver denna kompetens stärkas i samhällsbyggande, och i så fall varför? Kan barns öppna förhållningssätt inspirera och hur detta kan hjälpa oss som planerar och gestaltar att lösa komplexa samhällsproblem och planeringsfrågor?
Samtalet modereras av Per-Johan Dahl, arkitekt och forskare vid Lunds universitet, och en av projektmedlemmarna. Det finns gott om tid för frågor och egna reflektioner.
Det finns ett begränsat antal platser i lokalen, men eftermiddagens program sänds också digitalt.
Hela programmet och anmälan till deltagande på plats hittar du här : https://www.formdesigncenter.com/program/designens-roll-inom-gestaltad-l...
LENA JUNGMARK
Dags för Landskapsarkitekturdagen 2023!
Hej Ellinor Dromberg, Jenny Hulthén och Emilia Pramler! Ni tre är alla med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp som i år arrangeras på campus den 17 mars. Vilket är årets tema?
Fria eller fälla 2.0
Årets första faktablad är här. Detta nummer handlar om träd i offentliga miljöer och dess värde, skrivet av Johan Östberg, Karin Sandberg och Erik Blomquist.
Kan tävlingar skapa ny landskapsarkitektur?
Välkomna på branschseminarium och samtal mellan akademi och praktik om arkitekttävlingar och hur de kan användas för att åstadkomma nytänkande landskapsarkitektur.
GRÖNARE STADSRUM I MALMÖ!
Den 27 april är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum med Malmö som värdstad. SLU Tankesmedjan Movium är arrangör tillsammans med Malmö, Helsingborg och Lund. Agneta Sallhed Canneroth, chef för stadsmiljöenheten i Malmö, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Skolgården – grön plats i bärkraftig stad
Skolgården är en viktig plats för barns lek, som bör erbjuda naturkontakt och vara en viktig länk i den gröna infrastrukturen i en bärkraftig stad. Hör mer på webbinariet 20 mars.
GRÖNARE STADSRUM 27 APRIL
Kom till Malmö och möt branschkolleger, utställare och arrangörer på konferensen Publika parker och stadsrum. Som alltid – ett pärlband med spännande nationella och internationella talare.
Barn vill röra på sig
Vad är det som hindrar barns rörelsefrihet? Hur ska vi vända trenden med ökande ohälsa på grund av stillasittande bland barn och unga?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.