
Kristianstads Vattenrike är en välutnyttjad resurs bland skolorna i trakten. Att gripa paddeln i autentisk miljö är att begripa ekologi och natur i ett socialt sammanhang. Foto: Petter Åkerblom
Lärarhögskolor vill undervisa i utomhuspedagogik
Forskningen påvisar utomhuspedagogikens fördelar. Trots det uteblir satsningar på nödvändig infrastruktur. Detta skulle inte kunna hända inom sjukvården. Skulle en ny och effektivare metod att behandla svåra sjukdomar upptäckas skulle denna omgående börja användas. Detta tycks inte gälla inom pedagogikens värld.
När Movium träffade Utbildningsdepartementet i slutet av november presenterades sex konkreta förslag från landets lärarutbildningar för att stärka utomhusbaserade undervisningsmetoder. Dessa förslag togs fram av ett femtiotal representanter för lärarutbildningar, grundskolor, naturskolor och utbildningsföretag som sammanstrålade i en tankesmedja kallad Utemiljöns plats i lärarutbildningen på Högskolan Kristianstad den 30-31 maj i år. I tankesmedjan diskuterades utomhuspedagogikens förutsättningar och ställning inom den nuvarande lärarutbildningen.
Nya svenska vetenskapliga rön visar att utomhusbaserad undervisning leder till ökad måluppfyllelse i matematik, naturvetenskap och miljö. Borde då inte detta tas tillvara i utbildningen till lärare och förskollärare? Borde inte dessa rön utnyttjas bland studenterna för att bredda deras möjliga arbetsmetoder, och samtidigt knyta dem till teorier kring lärande?
Problemet är att nuvarande lärarutbildning försvårar möjligheterna att utbilda och träna blivande lärare i utomhusbaserad undervisning – kurser i utomhuspedagogik får inte räknas in i lärarutbildningen, då det inte räknas som skolämne.
Önskar direktiv
Något egentligt hinder i läroplanerna för att jobba utomhus finns inte. Däremot finns det i princip obefintliga övningsmöjligheter för lärarstudenterna. Lärarutbildarna vill därför att regeringen ger Skolverket i uppdrag att ta fram direktiv om hur man kan hjälpa lärarstudenter att utvidga sin palett av möjliga undervisningsmetoder genom att – inom ramen för sin utbildning – ge dem träning i utomhusbaserad undervisning och möjligheter att utveckla hur den kan kopplas till teorier om lärande. Lärarutbildningarna vill också att staten inför ett läroplanstillägg som lyfter fram utomhusbaserad undervisning som medel att nå ökad måluppfyllelse i gällande kursplaner.
Movium anser att upplevelser i natur- och kulturlandskap kan bidra till att uppnå läroplanens mål och kraftfullt bidra till att öka måluppfyllelsen i skola och förskola. Den forskning som stödjer denna uppfattning måste integreras i lärarutbildningen. Därför behövs en nationell strategi för att stimulera engagemang och lokala innovationer som kan leda till bättre lärmiljöer som växelverkar mellan ute och inne. Lärarutbildningarna är centrala i det samanhanget. Hur kan utomhusmiljöns funktion och möjligheter berika lärarutbildningen? Detta måste snarast redas ut. Movium delar därför tankesmedjans konsensus kring följande slutsatser och förslag:
1. Förtydliga läroplanen
Förtydliga läroplanen med ett tillägg som betonar utomhusbaserad undervisning som medel att nå måluppfyllelse i gällande kursplaner.
2. Stärk forskningen om utomhusbaserat lärande
Eftersträva att locka yrkesverksamma lärare med erfarenhet av utomhuspedagogik att forska. Koncentrera detta till de universitet som redan bedriver FoU-arbete på området, till exempel Linköpings universitet. Kunskapsområdet måste både stärkas och skärpas.
3. Ta fram en kunskapsöversikt och exempelsamling
Organisera insamling och förmedling av goda exempel för inspiration och utbyte av erfarenheter kring utomhusbaserat lärande i skola och förskola.
4. Utveckla lärarutbildningarna som förebild
Förstärk utomhusbaserade arbetsmetoder på lärarhögskolorna – ge lärarutbildningarna och tillhörande ämnesinstitutioner tillgång till en varierad miljö och stimulera dem att använda den.
5. Stärk kommunikationen mellan myndigheter
Bättre kommunikation behövs mellan högskolor och universitet, myndigheter och departement. En samordnande myndighet för detta bör utses.
6. Utnyttja rektorsutbildning och stimulera lokal skolutveckling
Skolledare, rektorer och områdeschefer är viktiga aktörer i lokalt utvecklingsarbete. Insatser behöver göras för att påverka och vidareutbilda dessa målgrupper. Här finns flera organisationer och intressegrupper, till exempel Utenavet, som bör kontaktas och aktiveras för olika stödjande insatser bland annat inom rektorsutbildningen.
Fotnot: Tankesmedjan Utemiljöns plats i lärarutbildningen genomfördes den 30-31 maj 2013 i Kristianstad i samarbete mellan Utenavet (där Movium är en av aktörerna) och Högskolan Kristianstad. Läs mer här: www.hkr.se/tankesmedja
Petter Åkerblom
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.
Ta chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Hej Anna Ekholm!
Välkommen till SLU Tankesmedjan Movium! Den 1 november började du jobba hos oss som projektassistent. Vem är du?
Hej Kerstin Teutsch!
Harplinge äldreboende har vunnit den internationella utmärkelsen ELCA Trend Award 2022 och du har varit involverad i projektet. Vilken roll har du som landskapsarkitekt haft i projektet?
Hurra!
Den grafiska byrån Södra tornet, som samarbetar med SLU Tankesmedjan Movium sedan flera år kring grafisk produktion, har vunnit silver för formgivningen av Moviums jubileumsbok Urban natur – human stad!
Nytt faktablad om 3-30-300-regeln
Årets fjärde faktablad är en vägledning kring en ny evidensbaserad regel och dess tre delar, skrivet av Cecil Konijnendijk och Johan Östberg.
Få rabatt på konferensen!
Nu är det dags för en riktigt inspirerande konferens där studenter och alla Movium Partners har 50 procents rabatt – Towards Greener, Healthier and Resilient Cities, den 1–2 december i Stockholm.
Dubbelt nominerade
SLU Tankesmedjan Movium och grafiska byrån Södra tornet har nominerats till Publishingpriset för Tidskriften STAD nr 34 och jubileumsboken Urban natur – Human stad.
Hej Lena Jungmark!
Den 19 oktober ska du sitta i en panel och svara på frågor som handlar om barnvänlig stadsplanering. Vad är det för ett arrangemang?