
Installation i Nantes inspirerad av Jules Vernes. Foto: City of Nantes.
Konst och kultivering lockar publik till parker
I slutet på mars arrangerade Movium och Swedish society of public parks and gardens tillsammans med Helsingborg Stad och Malmö Stad för femte gången konferens för alla som arbetar med att öka attraktionskraften och publiktillströmningen till offentliga parker och trädgårdar. Årets tema var hållbara upplevelser och förutom svenska föreläsare fanns internationella från såväl USA som Europa.
Kan man se ett mönster som förenar tankarna hos företrädare från olika länders parker och – kanske minst lika intressant – kan man se några tydliga skillnader som är värda särskild uppmärksamhet?
Konferensens föreläsningar berörde framförallt parkbesökarens upplevelser av publika parker. Moderna parker ska locka besökare med en mängd olika intressen från alla samhällsgrupper genom till exempel kultur, sport, odling och utbildning. Genom nyheter och ständiga förändringar ska besökarna återkomma till parken om och om igen.
Turister i all ära, men en park ska locka även lokalbefolkningen. Det är ju också lokalt som återbesökspotentialen är som störst. Exempelvis stadsodling är en företeelse som främst vänder sig till en lokal publik och ger denna en möjlighet att vara med och forma de gemensamma parkrummen.
Konst och utställningar
Konst och tidsbegränsade utställningar är ett angreppssätt som återkommer, i Sverige såväl som utomlands.
Under sin föreläsning visade Jacques Soignon, stadsträdgårdsmästare i den franska staden Nantes, ett exempel på konstens självklara roll i den samtida parken, The dance of blue trees – vackert så att det lämnar bestående avtryck på betraktarens näthinna och långt ifrån forna tiders strikta konst i promenadparker. Nantes förvaltar även det tekniska arvet efter Jules Vernes genom hisnande konstprojekt – eller vad sägs om en gigantisk elefant för 30 miljoner Euro?
Odling
Stadsodling är ett fenomen som verkar ha kommit för att stanna, även i parkerna. Medan den urbana odlingen i Sverige framför allt har en social och miljömedveten aspekt så sticker bakgrunden till odlingarna i New York Botanical Garden ut. Genom parkens placering i den fattiga stadsdelen Bronx har matförsörjning blivit en huvudorsak till odlingen. Todd Forrest, vice president i New York Botanical Garden, berättar om The Fresh Food Movement där mammor kämpar för sina barns hälsa. Det går helt enkelt inte att få tag i färsk frukt och grönsaker utan att resa långt med tunnelbanan, vilket är en orimlig vardag.
Det extremt urbana får på så sätt samma problem som vi ser i glesbygden med ohållbart långa avstånd till mataffären. Kanske bli urban glesbygd ett begrepp framöver, när stadens problem tangerar glesbygdens med dålig försörjning och litet utbud?
Fredrik Jergmo
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
NYA MILJÖANALYSPROJEKT STARTAR
Fyra nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Hej Mattias Gustafsson!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Hej Lena Jungmark!
Du är nationell samordnare för frågor som rör barns och ungas utemiljö och ska delta i ett dialogmöte på Regeringskansliet. Vad handlar det om?
Hej Olivia Norderfors Andersson!
Du är med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp den 22 april, samma dag som landskapsarkitekturprogrammet firar 50 år. Det är ju väldigt stort! Hur ska detta celebreras?
LEKFULLT I HELSINGBORG!
Den 30 maj är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum i Helsingborg. Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Trädlobbyism – nytt faktablad
Årets första Movium Fakta handlar om aktiviteter och argument för trädlobbyism. I faktabladet skriver Gustav Nässlander, Larsola Bromell och Patrick Bellan om grön opinionsbildning.
Slut på förvirringen
Tycker du att det är lätt att blanda ihop namnen på alla växter vi använder? Du kan vara lugn – i sommar lanseras en svensk standard för klassificering av kulturväxter som resultat av ett samarbete mellan SKUD och SLU Tankesmedjan Movium.
Lek för demokrati – erfarenheter delas
Vad kan man lära av barn för att nå större flexibilitet i planering och gestaltning?
ANMÄLAN HAR ÖPPNAT
Kom till Helsingborg den 30 maj och konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden.
Hej Robert Johansson!
Du har nyligen tagit över rollen som verksamhetsledare för Elitplantstationen. Vad har du gjort tidigare?
Hej Tim Gill!
Förra året släpptes din bok Urban Playground – en mycket viktig bok som verkligen bör läsas av alla som fattar beslut, som designar, underhåller och utvecklar våra stadskvarter. Vi är så glada att kunna välkomna dig som huvudtalare i vårt webbseminarium Barnvänliga städer den 9 mars!
Lägg till ny kommentar