
Malte Sahlgren, FSK (t.v.) och Staffan Lundstedt, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (t.h.) tillsammans med årets vinnare Mats Svensson, Kyrkogårdschef i Karlstad. Foto: Bo Silfverberg.

Ruds skogskyrkogård i Karlstad. Foto: Angela Sandell.

Ruds skogskyrkogård i Karlstad. Foto: Angela Sandell.

Ruds skogskyrkogård i Karlstad, ritad av Sigurd Lewerentz. Foto: Angela Sandell.
Karlstad årets kyrkogårdsförvaltning 2012
Årets kyrkogårdsförvaltning 2012 är Kyrkogårdsförvaltningen i Karlstad. Priset delades ut onsdagen den 5 september på kyrkogårdskongressen i Visby.
– Karlstad är en mycket värdig vinnare, enligt Angela Sandell, Moviums representant i juryn. Men konkurrensen var hård!
Karlstad får priset bland annat för sitt miljöarbete som både började tidigt och som är omfattande. Och nytänkade, menar Angela Sandell.
– På Ruds skogskyrkogård erbjuds församlingsborna en urna i trä från björkar som fälls på platsen. Den tanken är väldigt fin. Björkarna lämnar inte kyrkogården utan stannar kvar som en del i kretsloppet. På Västra och Östra kyrkogården tar man inte bort gamla gravstenar. Istället står de kvar och slipas och omgraveras på plats, så inga transporter behövs när de upplåts till nya gravrättsinnehavare.
Juryn består av representanter från förutom Movium, Föreningen Sveriges Kyrkogårdschefer, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund. Deras motivering lyder:
”Kyrkogårdsförvaltningen inom Karlstads kyrkliga samfällighet har utsetts till Årets kyrkogårdsförvaltning 2012.
Karlstads kyrkogårdsförvaltning har en tydlig och rationell organisation där korta beslutsvägar möjliggör delaktighet, ansvarstagande och en effektiv förvaltning.
Skogskyrkogården andas kvalitet och uppvisar en stor kompetens gällande behandling och förnyelse av växtmaterialet. Det skapar en harmonisk miljö och ger en stark naturupplevelse. De tankar och den gestaltning som härrör från kyrkogårdens världsberömda arkitekt, Sigurd Lewerentz, har således förvaltas mycket väl.
Kyrkogårdarna i övrigt håller genomgående en mycket god standard. De erbjuder välutvecklade alternativ för gravsättning. Ambitionsnivån för bevarande av kyrkogårdarnas kulturarv är hög.
Karlstads kyrkogårdsförvaltning är en pionjär bland landets kyrkogårdsförvaltningar när det gäller miljöarbete och var tidig med att styra miljöinsatserna målmedvetet med program för miljödiplomering.
Förvaltningen erbjuder en välutvecklad och generös kundservice med ett genomarbetat informationsmaterial i övrigt.”
Hej Anton Spets!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
NYA MILJÖANALYSPROJEKT STARTAR
Fyra nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Hej Mattias Gustafsson!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Hej Lena Jungmark!
Du är nationell samordnare för frågor som rör barns och ungas utemiljö och ska delta i ett dialogmöte på Regeringskansliet. Vad handlar det om?
Hej Olivia Norderfors Andersson!
Du är med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp den 22 april, samma dag som landskapsarkitekturprogrammet firar 50 år. Det är ju väldigt stort! Hur ska detta celebreras?
LEKFULLT I HELSINGBORG!
Den 30 maj är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum i Helsingborg. Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Trädlobbyism – nytt faktablad
Årets första Movium Fakta handlar om aktiviteter och argument för trädlobbyism. I faktabladet skriver Gustav Nässlander, Larsola Bromell och Patrick Bellan om grön opinionsbildning.
Slut på förvirringen
Tycker du att det är lätt att blanda ihop namnen på alla växter vi använder? Du kan vara lugn – i sommar lanseras en svensk standard för klassificering av kulturväxter som resultat av ett samarbete mellan SKUD och SLU Tankesmedjan Movium.
Lek för demokrati – erfarenheter delas
Vad kan man lära av barn för att nå större flexibilitet i planering och gestaltning?
Lägg till ny kommentar