
Collage över tre finalistbidragen på studentdesigntävlingen 2020.

Stillhetens ö

Vila – Liva

Ängskastellet
Juryns motivering och omröstning i studentdesigntävlingen 2020
GE FORM ÅT ASKGRAVLUNDEN LINNÉAN I BORÅS
Juryn beslutar att nominera följande förslag:
Ängskastellet, Stillhetens ö och Vila – Liva
Ängskastellet
Vackert, allvarstyngt och starkt. Monumentalt och sakralt. Ett nytt formspråk som kompletterar det befintliga med genomtänkta detaljer. För tankarna till monument efter stora förluster. Ett stramt förslag som mäktar svara upp mot den tyngd som sorg medför. Placeringen i landskapet är väl förankrad och medger också en vidare utbyggnad utan att för den delen vara beroende av en sådan för att fungera.
Det inre runda svala rummet består av väggar av kalkstensplattor med namnplattor på. Genom gluggar i de tjocka väggarna skymtar man omgivningen. En harmonisk plats för eftertanke och stillhet, men trygghetsaspekten kanske behöver beaktas ytterligare.
Placeringen i landskapet och höjdsättningen av kastellet bevarar siktlinjen från utsiktsstället och tar fasta på idéen om kontakt med Evighetens Ö. Förslaget har valt att bryta mot uttrycket hos den befintliga askgravlunden Linnéan, men har lyckats att skapa en annorlunda form som ändå passar in i omgivningen.
Stillhetens ö
Lätthet, förgänglighet, sublimt. Ett förslag som förmedlar en lätthet vilken för tankarna till det flyktiga i livet, den svenska sommaren. En ö i landskapet som är väl förankrad i sin placering.
Den avskurna runda platsen och formklippta träden tangerar siktlinjen mellan utsiktsstället och Evighetens Ö. Formen är placerad ute i ett helt öppet landskapsrum som knyts an med en bro i stål så att man går över ängen – inte på marken – för att nå platsen. Fin komposition som visar stor respekt för befintliga värden och på ett subtilt sätt löser olika nödvändiga kopplingar, som siktlinjen mot evighetens ö.
Den cirkulära formen är så stark så att den symmetriska hanteringen av trädens placering och beskärning inte skulle behövts. En friare placering skulle skapa en än mer respektfull attityd mot siktlinjen.
Vila Liva
Månglagrat, nyfiket, rumsligt. En spännande, lekfull gestaltning, med tydliga karaktärsrum, som bjuder till vila, eftertanke, liv, umgänge och aktivitet. De mjukt organiska granitmurarna och gångarna med spetsiga vinklar skapar en kontrastverkan som skiljer sig fint från materialens natur. Det hårda blir det mjuka och det mjuka visar livets vändningar med sina olika faser och överraskningar.
Möjligheterna i förslaget är många vilket tillsammans med den rumsliga och landskapliga bearbetningen ger ett vackert, platsanpassat och samtidigt robust förslag. Gränser mellan ängsmarken och gångvägen - med murar som flikas in - skapar rum för de meditativa stunder, samt samtal och möte. Äventyrsstråket framkallar nyfikenhet, och uppmuntrar till lek och utforskning av omgivning. Förslaget tar även hänsyn till trygghet, biologiskmångfald och mångfunktionalitet.
Förbättringspotential ligger i att säkra siktlinjen mot Evighetens Ö, där ett skifte mellan placering av gångyta och ängsmark och/eller björkarnas placering och antal kan övervägas.
Fakta om tävlingen
Tävlingen arrangerades av Tankesmedjan Movium vid SLU, Sveriges Kyrkogårds- och Krematorieförbund (SKKF) och Sveriges Stenindustriförbundet, i samarbete med SLU. Tävlingen vände sig till studerande vid SLU:s program för landskapsarkitektur, landskapsingenjör samt trädgårdsingenjör-design. Juryn som fattade det slutgiltiga beslutet kring nominerade förslag bestod av Anna Jaderyd, Borås pastorat, Caroline Dahl, Tankesmedjan Movium, Monica Sandberg, Landskapsgruppen AB, Jitka Svensson, SLU, Kurt Johansson, STEN Sveriges Stenindustriförbund och Ronny Holm, SKKF.
Dags för Landskapsarkitekturdagen 2023!
Hej Ellinor Dromberg, Jenny Hulthén och Emilia Pramler! Ni tre är alla med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp som i år arrangeras på campus den 17 mars. Vilket är årets tema?
Fria eller fälla 2.0
Årets första faktablad är här. Detta nummer handlar om träd i offentliga miljöer och dess värde, skrivet av Johan Östberg, Karin Sandberg och Erik Blomquist.
Kan tävlingar skapa ny landskapsarkitektur?
Välkomna på branschseminarium och samtal mellan akademi och praktik om arkitekttävlingar och hur de kan användas för att åstadkomma nytänkande landskapsarkitektur.
GRÖNARE STADSRUM I MALMÖ!
Den 27 april är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum med Malmö som värdstad. SLU Tankesmedjan Movium är arrangör tillsammans med Malmö, Helsingborg och Lund. Agneta Sallhed Canneroth, chef för stadsmiljöenheten i Malmö, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Skolgården – grön plats i bärkraftig stad
Skolgården är en viktig plats för barns lek, som bör erbjuda naturkontakt och vara en viktig länk i den gröna infrastrukturen i en bärkraftig stad. Hör mer på webbinariet 20 mars.
GRÖNARE STADSRUM 27 APRIL
Kom till Malmö och möt branschkolleger, utställare och arrangörer på konferensen Publika parker och stadsrum. Som alltid – ett pärlband med spännande nationella och internationella talare.
Barn vill röra på sig
Vad är det som hindrar barns rörelsefrihet? Hur ska vi vända trenden med ökande ohälsa på grund av stillasittande bland barn och unga?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.