
Efter 37 år som verksamhetsledare för Elitplantstationen välkomnade Elisabet Martinsson sin efterträdare Robert Johansson i höstas. Foto: Fredrik Jergmo
Hej Robert Johansson!
Du har nyligen tagit över rollen som verksamhetsledare för Elitplantstationen. Vad har du gjort tidigare?
– Jag är egentligen ganska oerfaren inom trädgårdsbranschen. Innan jag tillträdde tjänsten som verksamhetsledare var jag produktionsledare här på Elitplantstationen i lite mer än två år. Innan dess jobbade jag som arbetsmiljöspecialist på Malmö Stad. Jag är utbildad kemiingenjör, men mitt stora växtintresse gjorde att jag mitt i livet valde att skola om mig till trädgårdsingenjör. Jag gick ner i arbetstid och studerade på SLU i Alnarp. Under ett tag läste jag också på Holma folkhögskola och skaffade ett certifikat i permakulturdesign. Innan jag började jobba för Malmö Stad jobbade jag som miljöingenjör i kemiindustrin.
Din företrädare Elisabet Martinsson stannade 37 år i rollen som verksamhetsledare och utvecklade verksamheten till det den är idag. Hur vill du utveckla verksamheten framöver?
– Elitplantstationen har fått en väldigt viktig roll för svenska plantskolor. Det är viktigt att jobba vidare på det samarbetet och säkerställa att vi kan leverera de växter som efterfrågas i en jämn och hög kvalitét och finslipa våra metoder. Många av våra produkter är unika för Sverige och svenskt klimat. En stor del av vår försäljning är frukt och bärbuskar för hemträdgården. Jag ser gärna att detta sortiment fortsätter att utvecklas och att fler människor får möjlighet att köpa våra produkter i handeln.
Vilka ser du som de största utmaningarna framöver för dig och Elitplantstationen?
– Växtskyddet är en stor utmaning. Vi vill använda så lite kemikalier som möjligt. Samtidigt kommer hela tiden nya växtskadegörare, inte minst på grund av att klimatet förändras. Vi måste hela tiden ligga i framkant, göra mycket tester och pröva nya metoder. En annan utmaning är att alldeles för få personer vill jobba med produktion av växter. Det behövs fler som vill jobba med att producera plantskoleväxter och jag ser gärna att fler plantskolor startas.
Berättat för Fredrik Jergmo
Elitplantstationen, EPS, är en stiftelse, grundad 1987. Stiftelsen ska stödja, främja och bedriva forskning, utveckling och försök gällande produktion av friskt och sortäkta växtmaterial anpassat till svenskt klimat, samt tillhandahålla och bevara sådant material. Läs mer på: elitplantstationen.se
Dags för Landskapsarkitekturdagen 2023!
Hej Ellinor Dromberg, Jenny Hulthén och Emilia Pramler! Ni tre är alla med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp som i år arrangeras på campus den 17 mars. Vilket är årets tema?
Fria eller fälla 2.0
Årets första faktablad är här. Detta nummer handlar om träd i offentliga miljöer och dess värde, skrivet av Johan Östberg, Karin Sandberg och Erik Blomquist.
Kan tävlingar skapa ny landskapsarkitektur?
Välkomna på branschseminarium och samtal mellan akademi och praktik om arkitekttävlingar och hur de kan användas för att åstadkomma nytänkande landskapsarkitektur.
GRÖNARE STADSRUM I MALMÖ!
Den 27 april är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum med Malmö som värdstad. SLU Tankesmedjan Movium är arrangör tillsammans med Malmö, Helsingborg och Lund. Agneta Sallhed Canneroth, chef för stadsmiljöenheten i Malmö, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Skolgården – grön plats i bärkraftig stad
Skolgården är en viktig plats för barns lek, som bör erbjuda naturkontakt och vara en viktig länk i den gröna infrastrukturen i en bärkraftig stad. Hör mer på webbinariet 20 mars.
GRÖNARE STADSRUM 27 APRIL
Kom till Malmö och möt branschkolleger, utställare och arrangörer på konferensen Publika parker och stadsrum. Som alltid – ett pärlband med spännande nationella och internationella talare.
Barn vill röra på sig
Vad är det som hindrar barns rörelsefrihet? Hur ska vi vända trenden med ökande ohälsa på grund av stillasittande bland barn och unga?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.