
Foto: Anders Rasmusson
Hej Patrik Grahn!
Du medverkar i Formas webbinarium den 21 oktober under Mål 11-veckan i sessionen: Hur stor måste en park vara för att kallas park? – om mått och riktvärden för grönstruktur.
Varför en session om mått och riktvärden?
– En nyligen genomförd studie av SLU visar att det i Norden finns en stor efterfrågan på fakta och indikatorer för grönska att använda i stadsplaneringen. Kommunerna satsar mycket på befintliga parker och det byggs fler grönområden. Men samtidigt byggs det mer runt befintliga parker, vilket ökar trycket och användningen av grönområden. Även anspråken på parkerna (idrott, förskolor, dagvatten och klimatanpassning) ökar. Nya parker och grönområden som byggs är ofta små och fragmenterade och ställer höga krav på skötsel. Frågor som studien uppmärksammar är: Hur stora behöver parker och grönområden vara, hur nära ska de finnas och hur ska mått och riktlinjer för grönska möta andra typer av riktlinjer?
Vad är syftet med sessionen?
– Syftet med sessionen är att lyfta frågeställningar som är centrala för grönplaneringen, men som behöver stöd i forskningen. Kvantitativa mått för parker och andra grönområden, som kan användas som riktlinjer i planeringen, är en sådan frågeställning som behöver tydligare evidens från forskningen. Sessionen syftar till att leda arbetet med vägledningen framåt i dessa frågor.
Du för diskussioner med Boverket och Naturvårdsverket om att skriva ett kapitel i deras ”Vägledning för grönplanering” som ska komma ut nästa år. Kan du berätta vad det handlar om?
– Kapitlet kommer att bygga på evidens från en omfattande forskningsöversikt inom området samt från pågående forskningsprojekt, stödda av Formas och NordForsk. Ett par av mina kolleger, Jonathan Stoltz från SLU och Cecilia Stenfors från Stockholms universitet, kommer att medverka i skriften.
Berättat för Harald Klein
Länk till seminariet Mål 11-veckan – Formas
Läs intervjun med Lena Jungmark, som också deltar i Mål 11-veckan.
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.
Ta chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Hej Anna Ekholm!
Välkommen till SLU Tankesmedjan Movium! Den 1 november började du jobba hos oss som projektassistent. Vem är du?
Hej Kerstin Teutsch!
Harplinge äldreboende har vunnit den internationella utmärkelsen ELCA Trend Award 2022 och du har varit involverad i projektet. Vilken roll har du som landskapsarkitekt haft i projektet?
Hurra!
Den grafiska byrån Södra tornet, som samarbetar med SLU Tankesmedjan Movium sedan flera år kring grafisk produktion, har vunnit silver för formgivningen av Moviums jubileumsbok Urban natur – human stad!
Nytt faktablad om 3-30-300-regeln
Årets fjärde faktablad är en vägledning kring en ny evidensbaserad regel och dess tre delar, skrivet av Cecil Konijnendijk och Johan Östberg.
Få rabatt på konferensen!
Nu är det dags för en riktigt inspirerande konferens där studenter och alla Movium Partners har 50 procents rabatt – Towards Greener, Healthier and Resilient Cities, den 1–2 december i Stockholm.
Dubbelt nominerade
SLU Tankesmedjan Movium och grafiska byrån Södra tornet har nominerats till Publishingpriset för Tidskriften STAD nr 34 och jubileumsboken Urban natur – Human stad.
Hej Lena Jungmark!
Den 19 oktober ska du sitta i en panel och svara på frågor som handlar om barnvänlig stadsplanering. Vad är det för ett arrangemang?