
Foto: Åsa Holmqvist, Urbio
Hej Mattias Gustafsson!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
– Jag har rötterna i Uppsala, men är bosatt med familj i Stockholm sedan millennieskiftet. Jag har arbetat på olika arkitektkontor innan jag startade Urbio för tolv år sedan. Idag är vi femtontalet anställda med kontor på två orter. Radhustäppan och sommarvistet i Östergötland är mina landskapslabb där jag experimenterar med perennytor, ängsmarker och mulmholkar.
Vilken fråga brinner du extra mycket för?
– Ja, det faktum att naturen svarar på människan aktiviteter intresserar mig mycket. Platser med ruderatmarker fyller mig med inspiration! Samtidigt som ju påverkan på landskapet förändrats drastiskt under de senaste hundra åren och mycket pekar åt fel håll, så innebär det ju faktiskt att om vi bara vill så finns potential att styra saker åt rätt håll. Just insikten av vårt enkelriktade beroende av en välfungerande biosfär behöver vara utgångspunkt för allt vi gör framöver. För oss landskapsarkitekter handlar det om att fylla våra städer med attraktiva blågröna livsmiljöer som står pall.
Vad vill du bidra med i ledningsrådet?
– Jag vill bidra till diskussionen om vad vi landskapsarkitekter sitter på för nycklar till framtidens stadslandskap, hur stadens form och innehåll behöver anpassa sig till sociala och ekologiska utmaningar och bidra till robusthet över tid. Hur ser landskapsarkitekturen ut? Vilken slags estetik kan bli resultatet av att vi växtgasbantar och klimatanpassar våra livsmiljöer?
Berättat för Titti Olsson
Fakta om Moviums ledningsråd
SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd består av ledamöter som på olika sätt arbetar med frågor om hållbar stadsutveckling. Ledningsrådets främsta uppgift är att vägleda inriktningen på Moviums verksamhet på ett långsiktigt och strategiskt sätt.
Konferens på regeringens uppdrag
SLU Tankesmedjan Movium och Boverket har fått regeringens uppdrag att arrangera en konferens om gröna städer.
Hej Mimmi Beckman!
Du är planerare på parkenheten i Örebro. Den 8–9 september arrangerar Örebro kommun tillsammans med bland annat oss på SLU Tankesmedjan Movium konferensen Leken först! Varför är leken så viktig?
Så vill barn och unga ha sin stad
Barn och ungdomar i projektet Gatulabba i Malmö har presenterat analyser och byggda förslag till förbättringar för stadens toppolitiker.
Upplev Köpenhamn på cykel
Den lekfulla staden: case Köpenhamn. Den 22–23 september har du möjlighet att följa med Movium på studieresa till Köpenhamn.
Nytt faktablad om regnbäddar
Årets andra Movium Fakta handlar om regnbäddar. I faktabladet skriver Henrik Sjöman, Johanna Deak Sjöman och Johan Slagstedt om regnbäddar som en del i stadens dagvattenlösningar.
Utställningen invigd!
Besök utställningen LEK! på H22 i Helsingborg och fördjupa dig i hur barns plats i staden förändrats över tid.
Hej Märit Jansson!
Du forskar om barns utemiljöer vid SLU. Nu kommer det en kunskapssammanställning som kan vara nyttig för alla som arbetar med frågor som rör barns utemiljöer. Berätta mer!
Hon får Ulla Molin-stipendiet 2022
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Hej Anton Spets!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
Lägg till ny kommentar