
Harald Klein, Tankesmedjan Movium, är koordinator inom SLU:s miljöanalys samt koordinator för Movium Partnerskap. Foto: Parvin Mazandarani.
Hej Harald Klein!
Du är koordinator inom SLU:s miljöanalys och koordinator för Movium Partnerskap på Tankesmedjan Movium. Den 6–10 maj ska du vara i Sydafrika. Vad ska du göra där?
– Jag är del av en delegation med 15 forskare från SLU som ska delta på South Africa Sweden University Forum (SASUF) – Research & Innovation Week 2019 som äger rum på Stellenbosch University utanför Kapstaden. SASUF är ett strategiskt internationaliseringsprojekt som löper från 2017–2020 med det övergripande målet att stärka banden mellan Sverige och Sydafrika inom forskning, utbildning och innovation. Det är ett samarbete mellan 36 universitet i Sverige och Sydafrika tillsammans med ambassader, organisationer, finansieringsorgan och ministerier i båda länderna. Totalt är det 400 forskare som deltar i föreläsningar, workshops och matchmaking events.
Vad ska du delta i?
– Jag ska delta i fokusområdet Hållbar stadsutveckling och kommer bland annat att presentera hur ekosystemtjänstperspektivet implementeras i det svenska planeringssystemet.
Hur gick det till när du fick inbjudan?
– På ett stormöte med SLU:s miljöanalys, där jag koordinerar programmet för bebyggd miljö, var SLU Global representerade. De är ansvariga för SLU:s medverkan i SASUF och eftersom ett av temana är hållbar stadsutveckling så fick jag frågan om jag ville följa med, och med tanke på att det är på en global nivå som hållbarhetsarbetet måste implementeras så kändes det intressant att delta.
Vad händer sen?
– SASUF Research & Innovation Week syftar till att öka samarbetena mellan länderna och det finns möjlighet inom SASUF att söka medel för internationella forsknings- och innovationsprojekt. Jag hoppas komma hem med uppslag för samverkansprojekt där Moviums partners kan vara med.
Berättat för Titti Olsson
Konferens på regeringens uppdrag
SLU Tankesmedjan Movium och Boverket har fått regeringens uppdrag att arrangera en konferens om gröna städer.
Hej Mimmi Beckman!
Du är planerare på parkenheten i Örebro. Den 8–9 september arrangerar Örebro kommun tillsammans med bland annat oss på SLU Tankesmedjan Movium konferensen Leken först! Varför är leken så viktig?
Så vill barn och unga ha sin stad
Barn och ungdomar i projektet Gatulabba i Malmö har presenterat analyser och byggda förslag till förbättringar för stadens toppolitiker.
Upplev Köpenhamn på cykel
Den lekfulla staden: case Köpenhamn. Den 22–23 september har du möjlighet att följa med Movium på studieresa till Köpenhamn.
Nytt faktablad om regnbäddar
Årets andra Movium Fakta handlar om regnbäddar. I faktabladet skriver Henrik Sjöman, Johanna Deak Sjöman och Johan Slagstedt om regnbäddar som en del i stadens dagvattenlösningar.
Utställningen invigd!
Besök utställningen LEK! på H22 i Helsingborg och fördjupa dig i hur barns plats i staden förändrats över tid.
Hej Märit Jansson!
Du forskar om barns utemiljöer vid SLU. Nu kommer det en kunskapssammanställning som kan vara nyttig för alla som arbetar med frågor som rör barns utemiljöer. Berätta mer!
Hon får Ulla Molin-stipendiet 2022
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Hej Anton Spets!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
Lägg till ny kommentar