
Harald Klein. Foto: Fredrik Jergmo
Hej där Harald Klein…
Vem är du och vad gör du på Movium?
Jag är en utvecklingsorienterad arkitekt som de senaste tio åren specialiserat mig på fysisk planering, men jag har också studie- och yrkeserfarenhet som landskapsarkitekt. De senaste fem åren har jag utnyttjat min bredd och arbetat med planeringens alla skalor och tidshorisonter på stadsbyggnadsförvaltningen i Landskrona med det övergripande målet att utveckla en stad - där incitamenten för utveckling sällan är självklara. Innan dess lärde jag mig planeringens grunder och rättsliga ramar på enheten för samhällsplanering på Länsstyrelsen i Skåne.På Movium ska jag främst koordinera en väldigt spännande påverkansplattform, men jag hoppas också kunna bidra med praktikerns perspektiv till Moviums verksamhet.
En nationell påverkansplattform för urbana ekosystemtjänster, vad är det för något?
Huvudsyftet är att påverka Europeiska Unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020 så att mer anslag ska hamna hos svenska forskare och innovatörer som har fokus på ekosystemtjänster i urban miljö. En form av lobbying alltså. För att få största möjliga genomslag i Bryssel så behöver vi först scanna av och ha en dialog med svenska aktörer om vad som sker på nationell nivå för att hitta de mest progressiva och strategiskt viktiga projekten att lyfta fram. SLU är projektledare. Partners är Stockholm Resilience Center, AlbaEco och Sustainable Business Hub. I vår arbetsgrupp deltar också Boverket och Naturvårdsverket. Vinnova finansierar projektet.
Vad hoppas du att det ska leda fram till så småningom?
Det långsiktiga målet är att skapa mer hållbara och attraktiva städer med hjälp av urbana ekosystemtjänster – eller lösningar hämtade från naturen, som man också kan säga.
Dags för Landskapsarkitekturdagen 2023!
Hej Ellinor Dromberg, Jenny Hulthén och Emilia Pramler! Ni tre är alla med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp som i år arrangeras på campus den 17 mars. Vilket är årets tema?
Fria eller fälla 2.0
Årets första faktablad är här. Detta nummer handlar om träd i offentliga miljöer och dess värde, skrivet av Johan Östberg, Karin Sandberg och Erik Blomquist.
Kan tävlingar skapa ny landskapsarkitektur?
Välkomna på branschseminarium och samtal mellan akademi och praktik om arkitekttävlingar och hur de kan användas för att åstadkomma nytänkande landskapsarkitektur.
GRÖNARE STADSRUM I MALMÖ!
Den 27 april är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum med Malmö som värdstad. SLU Tankesmedjan Movium är arrangör tillsammans med Malmö, Helsingborg och Lund. Agneta Sallhed Canneroth, chef för stadsmiljöenheten i Malmö, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Skolgården – grön plats i bärkraftig stad
Skolgården är en viktig plats för barns lek, som bör erbjuda naturkontakt och vara en viktig länk i den gröna infrastrukturen i en bärkraftig stad. Hör mer på webbinariet 20 mars.
GRÖNARE STADSRUM 27 APRIL
Kom till Malmö och möt branschkolleger, utställare och arrangörer på konferensen Publika parker och stadsrum. Som alltid – ett pärlband med spännande nationella och internationella talare.
Barn vill röra på sig
Vad är det som hindrar barns rörelsefrihet? Hur ska vi vända trenden med ökande ohälsa på grund av stillasittande bland barn och unga?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.