Gröna tak-pris till Skanska
På eftermiddagen den 27 oktober var det tårtkalas på Skanskas regionkontor i Malmö. Då hade Scandinavian Green Roof Institute bjudit in till den årliga utdelningen av Gröna tak-priset. Fyra kandidater hade nominerats och för ovanlighetens skull avslöjades vinnaren i förväg: vi som var kaffesugna hade anmodats att infinna oss i Skanskas byggnad på Drottningtorget …
Vid prisutdelningen agerade från vänster Gunnar Ericson, ordförande i Scandinavian Green Roof Institute, Magnus Persson, regionchef för Skanska i Skåne, och Lari Pitkä-Kangas, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö stad.
Skanska har sitt regionkontor i en fyrtio år gammal kontorsfastighet i centrala Malmö. Under ett antal år har företaget i samband med renoveringsarbete siktat på att byggnaden ska bli miljöcertifierad inom LEED-systemet (Leadership in Energy and Environmental Design), med administrativ bas i USA. I början av året blev fastigheten den första i Europa som certifierades på den högsta nivån i systemet – Platinum – inom kategorin Existing Building.
– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att nå Platinum-nivån, till exempel när det gäller energifrågor och för att minska de anställdas miljöpåverkan, säger Hans-Ebbe Rosengren, kontorschef på Skanska. Ett viktigt led i miljöarbetet är att satsa på gröna tak på de ytor där det är praktiskt möjligt.
Grönt tak i form av böljande kullar på Skanskas innergård i Malmö.
Ny innergård
Förra året gjordes en innergård om, belägen på ett tak i fastigheten. Från att tidigare ha varit en kal och steril yta med betong- och stenplattor är det nu en fantasieggande grön utemiljö med böljande kullar. Många fikamöbler lockar de anställda till att vistas nära grönskan.
Innergårdens omdaning projekterades av Larissa Kaplan, arkitekt på Skanska. Veg Tech AB levererade växtmaterialet.
– Veg Tech har varit här två gånger sedan anläggningen och kollat att det gröna taket ser bra ut, säger Hans-Ebbe Rosengren. En stor fördel är att taket är skötselfritt, vi har inte fått några anvisningar än så länge om att det ska gödslas eller vattnas vid torkperioder.
Prisbelöning
Nu har Skanskas satsningar belönats med 2011 års Gröna tak-pris. Prisceremonin den 27 oktober inleddes med att en av medlemmarna i nomineringskommittén, arkitekt Gisli Kristjansson, berättade om och visade bilder på de gröna tak som fått priset sedan det instiftades 2000. Projekt i Sverige, Danmark och Norge finns bland pristagarna, de gröna taken har funnits på bostadshus, skolor och industrifastigheter.
Prisutdelare var Lari Pitkä-Kangas, miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö stad, och före detta stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson, ordförande i Scandinavian Green Roof Institute som står bakom priset. De synliga bevisen på utmärkelsen, i form av diplom och en liten skulptur, mottogs av Magnus Persson, regionchef för Skanska i Skåne.
Festlig tårta vid prisceremonin.
Juryns motivering
Prismotiveringen lyder: ”De gröna taken minskar bullernivån, binder luftföroreningar och tar hand om dagvatten i en tuff urban miljö. Denna böljande innergård är en fröjd för ögat inifrån kontoren. Ute på gården har man möjlighet att vistas nära grönskan. Denna drygt 40 år gamla kontorsfastighet har som första fastighet erhållit certifieringen LEED Platinum för klimatsmart renovering av befintliga byggnader”.
Övriga nominerade kandidater till årets pris var en takterrass på Industriens Pension i Köpenhamn, en takterrass på ett bostadshus på Birkegade 4-5 i Köpenhamn samt Västra Hamnens skola i Malmö.
Text och foto: Göran Nilsson, Movium
Konferens på regeringens uppdrag
SLU Tankesmedjan Movium och Boverket har fått regeringens uppdrag att arrangera en konferens om gröna städer.
Hej Mimmi Beckman!
Du är planerare på parkenheten i Örebro. Den 8–9 september arrangerar Örebro kommun tillsammans med bland annat oss på SLU Tankesmedjan Movium konferensen Leken först! Varför är leken så viktig?
Så vill barn och unga ha sin stad
Barn och ungdomar i projektet Gatulabba i Malmö har presenterat analyser och byggda förslag till förbättringar för stadens toppolitiker.
Upplev Köpenhamn på cykel
Den lekfulla staden: case Köpenhamn. Den 22–23 september har du möjlighet att följa med Movium på studieresa till Köpenhamn.
Nytt faktablad om regnbäddar
Årets andra Movium Fakta handlar om regnbäddar. I faktabladet skriver Henrik Sjöman, Johanna Deak Sjöman och Johan Slagstedt om regnbäddar som en del i stadens dagvattenlösningar.
Utställningen invigd!
Besök utställningen LEK! på H22 i Helsingborg och fördjupa dig i hur barns plats i staden förändrats över tid.
Hej Märit Jansson!
Du forskar om barns utemiljöer vid SLU. Nu kommer det en kunskapssammanställning som kan vara nyttig för alla som arbetar med frågor som rör barns utemiljöer. Berätta mer!
Hon får Ulla Molin-stipendiet 2022
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Hej Anton Spets!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
Lägg till ny kommentar