Nyhet
Ny film

Fyra årstider

Publicerad 24 februari 2021

Våra parker och stadsrum är viktiga för stadens invånare under alla årets dagar. Hur ser man på våra fyra årstider från norr till söder? Finns det möjligheter för både aktivitet och vila i våra parker, för alla invånare, hela året och inte bara under det varma och ljusa sommarhalvåret?

 

Med start under jubileumsåret 2020 gör Tankesmedjan Movium vid SLU och FSS – Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare – en serie om sex kortfilmer, för att tillsammans uppmärksamma det gemensamma arbetet med att utveckla landets urbana utemiljöer utifrån olika perspektiv.

 

Fyra årstider

I femte filmen samtalar Titti Olsson, Tankesmedjan Movium vid SLU och chefredaktör för Tidskriften STAD, med Kristina Höijer, tidigare stadsträdgårdsmästare och numera verksamhetsutvecklare i Sölvesborgs kommun. En engagerad profil som har medverkat i Sölvesborgs långsiktiga omvandlingsarbete och som tog initiativ till samarbetet med Piet Oudolf vid skapandet av Fyra årstiders park längs med innerhamnen.

 

I filmen medverkar även Frida Larsson, stadsträdgårdsmästare i Östersunds kommun, och Michael Öhman, stadsträdgårdsmästare i Luleå kommun.

 

Dessutom medverkar Jitka Svensson, landskapsarkitekt med konstnärligt lektorat på SLU. Jitka Svensson står bakom flera offentliga konstverk, bland annat ”Rosen” i Malmö Folkets Park.

 

I februari 2020 publicerades den första filmen ”Grönskans betydelse” med riksarkitekt Helena Bjarnegård. Den andra filmen ”Inför sommaren”, med trädgårdsmästaren John Taylor, publicerades i april. Tredje filmen, ”Gröna rum för alla”, med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson publicerades i juni. Den fjärde filmen med Malmös tidigare stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson gav oss ”Historiska perspektiv”. Filmerna ingår i en serie om sex filmer under 2020. Se alla på Tankesmedjan Moviums YouTube-kanal.

 

Filmproduktionen är ett samarbete mellan Tankesmedjan Movium vid SLU som fyller 40 år, och FSS – Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare som fyller 100 år 2020.

ANDERS RASMUSSON

Sidor