Fyra årstider
Våra parker och stadsrum är viktiga för stadens invånare under alla årets dagar. Hur ser man på våra fyra årstider från norr till söder? Finns det möjligheter för både aktivitet och vila i våra parker, för alla invånare, hela året och inte bara under det varma och ljusa sommarhalvåret?
Med start under jubileumsåret 2020 gör Tankesmedjan Movium vid SLU och FSS – Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare – en serie om sex kortfilmer, för att tillsammans uppmärksamma det gemensamma arbetet med att utveckla landets urbana utemiljöer utifrån olika perspektiv.
Fyra årstider
I femte filmen samtalar Titti Olsson, Tankesmedjan Movium vid SLU och chefredaktör för Tidskriften STAD, med Kristina Höijer, tidigare stadsträdgårdsmästare och numera verksamhetsutvecklare i Sölvesborgs kommun. En engagerad profil som har medverkat i Sölvesborgs långsiktiga omvandlingsarbete och som tog initiativ till samarbetet med Piet Oudolf vid skapandet av Fyra årstiders park längs med innerhamnen.
I filmen medverkar även Frida Larsson, stadsträdgårdsmästare i Östersunds kommun, och Michael Öhman, stadsträdgårdsmästare i Luleå kommun.
Dessutom medverkar Jitka Svensson, landskapsarkitekt med konstnärligt lektorat på SLU. Jitka Svensson står bakom flera offentliga konstverk, bland annat ”Rosen” i Malmö Folkets Park.
I februari 2020 publicerades den första filmen ”Grönskans betydelse” med riksarkitekt Helena Bjarnegård. Den andra filmen ”Inför sommaren”, med trädgårdsmästaren John Taylor, publicerades i april. Tredje filmen, ”Gröna rum för alla”, med trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson publicerades i juni. Den fjärde filmen med Malmös tidigare stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson gav oss ”Historiska perspektiv”. Filmerna ingår i en serie om sex filmer under 2020. Se alla på Tankesmedjan Moviums YouTube-kanal.
Filmproduktionen är ett samarbete mellan Tankesmedjan Movium vid SLU som fyller 40 år, och FSS – Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare som fyller 100 år 2020.
ANDERS RASMUSSON
Dags för Landskapsarkitekturdagen 2023!
Hej Ellinor Dromberg, Jenny Hulthén och Emilia Pramler! Ni tre är alla med och arrangerar Landskapsarkitekturdagen vid SLU Alnarp som i år arrangeras på campus den 17 mars. Vilket är årets tema?
Fria eller fälla 2.0
Årets första faktablad är här. Detta nummer handlar om träd i offentliga miljöer och dess värde, skrivet av Johan Östberg, Karin Sandberg och Erik Blomquist.
Kan tävlingar skapa ny landskapsarkitektur?
Välkomna på branschseminarium och samtal mellan akademi och praktik om arkitekttävlingar och hur de kan användas för att åstadkomma nytänkande landskapsarkitektur.
GRÖNARE STADSRUM I MALMÖ!
Den 27 april är det dags för konferensen Publika parker och stadsrum med Malmö som värdstad. SLU Tankesmedjan Movium är arrangör tillsammans med Malmö, Helsingborg och Lund. Agneta Sallhed Canneroth, chef för stadsmiljöenheten i Malmö, fick några frågor av Moviums Fredrik Jergmo kring årets konferens.
Skolgården – grön plats i bärkraftig stad
Skolgården är en viktig plats för barns lek, som bör erbjuda naturkontakt och vara en viktig länk i den gröna infrastrukturen i en bärkraftig stad. Hör mer på webbinariet 20 mars.
GRÖNARE STADSRUM 27 APRIL
Kom till Malmö och möt branschkolleger, utställare och arrangörer på konferensen Publika parker och stadsrum. Som alltid – ett pärlband med spännande nationella och internationella talare.
Barn vill röra på sig
Vad är det som hindrar barns rörelsefrihet? Hur ska vi vända trenden med ökande ohälsa på grund av stillasittande bland barn och unga?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2023?
Landskapsingenjörsdagen 2023
Det drar ihop sig till årets LING-dag i Alnarp. SLU Tankesmedjan Movium deltar och har ställt några frågor till Hanna Carlsson och Jennifer Dreyer, samordnare för LING-dagen 2023.
Moviums hemsida uppe igen!
Hemsidan har återfått de flesta funktioner och är uppe igen medan de sista problemen löses efter de dubbla belastningsattackerna.