
Moviums Titti Olsson i samtal med riksarkitekt Helena Bjarnegård. Foto: Anders Rasmusson
Första filmen – Grönskans betydelse
Hur viktig är grönskan för oss människor? Vad bidrar träd, parker och urban natur med i form av ekosystemtjänster, hälsa, hållbarhet och biologisk mångfald?
Under jubileumsåret 2020 planerar Tankesmedjan Movium vid SLU, och FSS – Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare, i en serie om sex kortfilmer, att tillsammans uppmärksamma det gemensamma arbetet med att utveckla landets urbana utemiljöer utifrån olika perspektiv. Filmerna är ett samarbete mellan Movium som fyller 40 år, och FSS som fyller 100 år.
I första filmen samtalar Titti Olsson, Tankesmedjan Movium vid SLU och chefredaktör för Tidskriften STAD, med Sveriges riksarkitekt Helena Bjarnegård, Boverket, om grönskans betydelse utifrån bland annat FN:s 17 hållbarhetsmål i Agenda 2030.
I filmen medverkar även Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur vid SLU, om bland annat betydelsen av parkernas storlek för hur de påverkar människors hälsa och välbefinnande.
Övriga medverkande är Ulrika Bohman, stadsträdgårdsmästare i Piteå som pratar om grönskans betydelse för hälsa och välbefinnande hos invånarna, Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborg, som diskuterar grönskans betydelse för social och ekologisk hållbarhet i samhället och Pernilla Johansson, stadsträdgårdsmästare på Gotland, som resonerar kring grönskans betydelse för den biologiska mångfalden.
Se filmen på Moviums YouTube-kanal >>
FREDRIK JERGMO (producent) & ANDERS RASMUSSON (regi, foto och klippning)
Hej Mimmi Beckman!
Du är planerare på parkenheten i Örebro. Den 8–9 september arrangerar Örebro kommun tillsammans med bland annat oss på SLU Tankesmedjan Movium konferensen Leken först! Varför är leken så viktig?
Så vill barn och unga ha sin stad
Barn och ungdomar i projektet Gatulabba i Malmö har presenterat analyser och byggda förslag till förbättringar för stadens toppolitiker.
Upplev Köpenhamn på cykel
Den lekfulla staden: case Köpenhamn. Den 22–23 september har du möjlighet att följa med Movium på studieresa till Köpenhamn.
Nytt faktablad om regnbäddar
Årets andra Movium Fakta handlar om regnbäddar. I faktabladet skriver Henrik Sjöman, Johanna Deak Sjöman och Johan Slagstedt om regnbäddar som en del i stadens dagvattenlösningar.
Utställningen invigd!
Besök utställningen LEK! på H22 i Helsingborg och fördjupa dig i hur barns plats i staden förändrats över tid.
Hej Märit Jansson!
Du forskar om barns utemiljöer vid SLU. Nu kommer det en kunskapssammanställning som kan vara nyttig för alla som arbetar med frågor som rör barns utemiljöer. Berätta mer!
Hon får Ulla Molin-stipendiet 2022
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Hej Anton Spets!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
NYA MILJÖANALYSPROJEKT STARTAR
Fyra nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Lägg till ny kommentar