
Observatorielunden på Norrmalm i Stockholm 1943. Foto: Forsén (SvD) 11/6 1943.

Plask den 14 juni 2012 i Farstaängens parklek, Farsta. Foto: Petter Åkerblom.

Plask den 14 juni 2012 i Farstaängens parklek, Farsta. Foto: Petter Åkerblom.
Älskade plaskdammar!
Sommaren är här med bad och sol. Movium stöttar i år Pantomimteaterns satsning Plask som är en hyllning till leken, vattnet och Stockholms plaskdammar. De flesta av sommarens föreställningar äger rum i Stockholm, men redan nu är flera spelningar i hamn i Lund och Malmö.
– I en serie utomhusföreställningar – som bokstavligen äger rum i vattnet – slår vi ett slag för lekmöjligheterna för de barn och unga som är i stan över sommaren, säger Petter Åkerblom, koordinator för Staden och barnen på Movium.
Uppsättningen är en del av Moviums arbete för barns rätt till att leka med vatten. Satsningen föranleddes av Moviums engagemang i Barnsäkerhetsrådet, som under flera år bland annat arbetat med drunkningsförebyggande arbete. Men det finns även många positiva värden i barns lek med – och i – vatten. För Moviums del stod det snart klart att dessa måste lyftas fram parallellt med säkerhetsargumenten.
– Vi ville därför slå ett slag för hur viktigt det är att skapa förutsättningar för lek med vatten i offentlig miljö, och möjligheten övergick i handling när Pantomimteatern kontaktade oss och ville samarbeta i arbetet med föreställningen Plask, berättar Petter Åkerblom.
I projektet ingår även artikeln Plaskdammen signalerar det moderna i Movium Magasin nr 2 2012 och snart kommer ett Movium Fakta på temat. Anna Lenninger, landskapsarkitekt, har tidigare skrivit Movium Fakta nr 1 2011: Vattenvett, som handlar om barns lek med vatten. Du som inte är prenumerant på Movium Fakta kan läsa Anna Lenningers text i Movium Magasin nr 1 2011.
Läs mer på Pantomimteaterns hemsida!
Hej Mimmi Beckman!
Du är planerare på parkenheten i Örebro. Den 8–9 september arrangerar Örebro kommun tillsammans med bland annat oss på SLU Tankesmedjan Movium konferensen Leken först! Varför är leken så viktig?
Så vill barn och unga ha sin stad
Barn och ungdomar i projektet Gatulabba i Malmö har presenterat analyser och byggda förslag till förbättringar för stadens toppolitiker.
Upplev Köpenhamn på cykel
Den lekfulla staden: case Köpenhamn. Den 22–23 september har du möjlighet att följa med Movium på studieresa till Köpenhamn.
Nytt faktablad om regnbäddar
Årets andra Movium Fakta handlar om regnbäddar. I faktabladet skriver Henrik Sjöman, Johanna Deak Sjöman och Johan Slagstedt om regnbäddar som en del i stadens dagvattenlösningar.
Utställningen invigd!
Besök utställningen LEK! på H22 i Helsingborg och fördjupa dig i hur barns plats i staden förändrats över tid.
Hej Märit Jansson!
Du forskar om barns utemiljöer vid SLU. Nu kommer det en kunskapssammanställning som kan vara nyttig för alla som arbetar med frågor som rör barns utemiljöer. Berätta mer!
Hon får Ulla Molin-stipendiet 2022
Journalisten Lisa Ising tar emot stipendiet till Ulla Molins minne 2022 – en skribent, som likt Ula Molin, verkar för att lyfta fram att en trädgård knappast är någonting utan sina människor.
Hej Anton Spets!
Du är ny ledamot i SLU Tankesmedjan Moviums ledningsråd. Hur skulle du vilja presentera dig?
Slutspurt! Snart konferens
Sista chansen för anmälan till konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden. Anmäl dig senast den 18 maj.
NYA MILJÖANALYSPROJEKT STARTAR
Fyra nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Lägg till ny kommentar