Tankesmedjan
Movium

Gatans språk

Publicerad: tisdag 23 maj 2023

Karin Andersson. Foto.

Vad hände med rörelsen guerrilla gardening, som lyfte fram gatans språk, handlingskraft och visioner om förändring, frågar sig Karin Andersson.

Det är nästan som motsatsen till guerrilla gardening. Överdådiga snittblommor i smakfulla arrangemang på Manhattans gator. Det är pompöst och voluminöst. Det är iögonfallande och hänförande. Och, precis som snittblommor, förgängligt och lyxigt.

Lewis Miller kallar sina blomsterarrangemang Flower Flashes. Han är trädgårdsdesigner och florist och driver studion Lewis Miller Design i New York. De gör flotta blomsterinstallationer till minst lika flotta tillställningar.

På amerikanskt vis pratar Lewis Miller om att han vill give something back till staden och dess invånare som inspirerar honom så mycket. Hans studio var väletablerad och hade exklusiva kunder men han beskriver hur han kände frustration över att endast några få fick ta del av hans påkostade blomsterarrangemang. I felt a strong urge to do something for all my fellow New Yorkers, in a meaningful way that was true to who I am and what I do, säger Lewis Miller i en intervju.

Han har snart skapat närmare hundra Flower Flashes, de flesta gjorda av blommor som plockats ner från installationer från betalande kunder, exklusiva galor och tjusiga premiärer. En Flower Flash kan vara meterlånga solrosor och hortensior och enorma blad från monstera som placerats i en papperskorg med en florists fingertoppskänsla för dramatik och komposition. Det kan vara rosor i ett flera meter högt hjärta på alla hjärtans dag eller en busskur översvämmad av brudslöja. Det är verkligen otroligt vackra kompositioner, det är svårt att påstå något annat.

Lewis Miller och hans kollegor går ut på natten och sätter upp arrangemangen. Oftast får installationerna stå kvar några timmar, innan nästa dag är över är alla blommor borta, plockade av förbipasserande. Lewis Millers vision handlar om att sprida glädje och dela med sig av den lyx och det överflöd han själv dagligen arbetar med. Han beskrivs ibland som the Banksy of flowers, en referens till den världskände gatukonstnären Banksy som med hjälp av schabloner skapat stiliserade konstverk på väggar världen över.

Men som sagt, Flower Flashes är inte guerrilla gardening. Guerrilla gardening drivs av en politisk aktivism och innehar en långsiktighet. Ambitionen är delvis att göra staden vackrare och trevligare, men än mer handlar det om en protest mot misskötta och negligerade platser, mot en kal och hårdgjord stad, mot brist på demokratiska möjligheter att på riktigt delta i stadens utveckling och mot klimatförändringar.

Men, undrar jag, vad hände egentligen med guerilla gardening? För tio år sedan föreläste guerrilla gardening-aktivister på var och varannan konferens som behandlade urbana frågor. Det var trendigt och andades framtid. Även gatukonstnärerna var med och representerade ett underifrån-perspektiv. Gatans språk, handlingskraft och visioner om förändring bjöds in att vara med och skapa framtiden.

Jag saknar dem.

KARIN ANDERSSON