Foto: Lena Jungmark

Barnvänliga städer

– hur kan de se ut, vad innehåller de, och hur kommer vi dit?

Hur ser en stad ut som planeras med barn i fokus? Vad säger forskningen? Och hur kan vi påverka beslutsfattare så barnvänliga städer blir verklighet? De frågorna ställer vi oss i det här kostnadsfria webbinariet den 9 mars.

Den brittiske expertrådgivaren Tim Gill har varit engagerad i barnvänlig stadsplanering i mer än 20 år och har rest världen runt för att hitta exempel på städer som har fattat beslut om att göra stadsmiljön mer barnvänlig. Förra året publicerades hans bok Urban Playground. Hör honom berätta om varför en barnvänlig stadsplanering kan göra våra städer hållbara – ja, faktiskt rädda dem.

Fredrika Mårtensson är miljöpsykolog och forskare vid Institutionen för människa och samhälle vid SLU. Barn, lek och natur står i fokus för hennes forskning. Just nu studerar hon hur naturen kan fungera som inspiration vid utformning av naturbaserade lekmiljöer, så kallade lekotoper. Vad är en lekotop? Är begreppet lekotop på väg att etablera sig som en ny form av lekmiljö? Vad visar forskningen?

Lena Jungmark är nationell koordinator för barns och ungas utemiljö vid SLU Tankesmedjan Movium. I somras skickades hennes nya bok Barn Plats Lek Stad – strategier för en barnvänlig stadsplanering till alla Sveriges riksdagsledamöter med uppmaningen att sätta våra yngsta medborgare i fokus hos var och en som fattar beslut om våra urbana livsmiljöer. Varför är det så svårt för barns röster att höras? I webbinariet samtalar Lena Jungmark om sin bok med Titti Olsson, chefredaktör för Tidskriften STAD.

Värd för webbinariet är Harald Klein, koordinator för Movium partnerskap, SLU Tankesmedjan Movium.

Datum och tid: 9 mars kl 13.00 – 15.00

Registrera dig till det kostnadsfria webbinariet här >>

Läs en intervju med Tim Gill här >>

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

13.00-13.10 Movium Partnerskap hälsar välkomna

Harald Klein, SLU Tankesmedjan Movium.

13.10-13.55 Goda exempel på barnvänlig stadsplanering (på engelska)

Tim Gill, om sin bok Urban Playground – How child-friendly planning and design can save cities.

13.55-14.30 Lekotoper – ur forskarens perspektiv (på engelska)

Fredrika Mårtensson, universitetslektor vid Institutionen för människa och samhälle, SLU, om begreppet lekotop och vilka egenskaper hos naturmark som har betydelse för lekvärdet.

14.30-15.00 Ett manifest för leken (på svenska)

Titti Olsson, journalist, SLU Tankesmedjan Movium, samtalar med Lena Jungmark, nationell koordinator för barns och ungas utemiljö vid SLU Tankesmedjan Movium, om hennes bok Barn Plats Lek Stad – strategier för barnvänlig stadsplanering.

15.00 Avslutning.

VÄLKOMMEN!