movium.slu.se

De norska gästerna på studietur i Västerskog med guiden Björn Wiström till höger. Foto: Göran Nilsson.

Nyhet

Movium värd för norskt studiebesök i Alnarp

Publicerad 23 augusti 2019

Landskapsarkitekter och parkpersonal från tre norska kommuner gästade Alnarp den 23 augusti i härlig sensommarvärme. Tankesmedjan Movium var värd för studiedagen, som organiserats tillsammans med BAD, PARK OG IDRETT.

 

Movium har under många år haft regelbundna kontakter med norska BAD, PARK OG IDRETT (BPI), en landsomfattande organisation vars medlemmar arbetar för en framtidsinriktad utveckling inom fackområdena park, idrott, friluftsliv och bad. Till viss del kan man säga att BPI har sin svenska motsvarighet i Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare. BPI har en nära relation till norska FAGUS – Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren, som är Moviums motsvarighet i Norge, med bland annat rådgivningsverksamhet och kurs- och konferensprogram. Movium, FSS, BPI och FAGUS är alla del i ett nordiskt nätverk och är bland annat representerade i styrgruppen för NGSA – Nordic Green Space Award.

 

Under nästan 20 år var Helene Bugge BPI:s verksamhetsledare och ofta sedd gäst på svenska aktiviteter inom ”utemiljöbranschen”. I december förra året blev Helene pensionär och efterträddes på posten av Alice C Boyd, som varit Helenes högra hand inom BPI:s administration under tiotalet år. I samband med Helenes avgång rekryterades Natalie Fagergren som ny projektmedarbetare inom BPI. Natalie är uppväxt utanför Trollhättan, flyttade till Norge för knappt tio år sedan och har bland annat jobbat som konduktör. Sedan bestämde hon sig för en utbildningssatsning och läste till landskapsingenjör på NMBU (norska motsvarigheten till SLU) i Ås. Hon vidareutbildade sig även i Wien innan examen 2018.

 

Natalie var reseledare för en norsk grupp som i BPI:s regi gjorde en studieresa till Malmö och Alnarp den 22-23 augusti. I gruppen på totalt 14 personer var kommunerna Stavanger, Drammen och Ullensaker representerade med personer verksamma inom parkförvaltning.

 

Moviums Göran Nilsson hälsade de norska gästerna välkommen till Alnarp och presenterade fakta kring LTV-fakulteten, Alnarps campus och Moviums verksamhet. Därefter vidtog besök till tre av Alnarps mest unika och sevärda platser och verksamheter – sortimentet av perenner och sommarblommor, Västerskog i landskapslaboratoriet samt Alnarps Rehabiliteringsträdgård. De norska gästerna fick intresseväckande och sakkunnig guidning av fyra Alnarpsprofiler: trädgårdsmästare Frederik Tauchnitz, forskare Björn Wiström samt i rehabträdgården verksamhetschef Sara Kyrö Wissler och arbetsterapeut Vanessa Reyners.

 

Vi kunde för de norska gästerna berätta att det finns så mycket mera att bese i Alnarp än de korta nedslag vi hann med under dagen. Alnarp i sensommarprakt och sol och 25-gradig värme är en ljuvlig plats att befinna sig på – så Natalie med grupp fick nog mersmak av besöket och hälsades välkomna tillbaka!

GÖRAN NILSSON