Ödetomter är
inga tomrum
Bostadspriserna i centrala Malmö går stadigt uppåt, fler verkar vilja bo centralt så syftet att skapa fler bostäder i centrum svarar mot ett behov. Att skapa centrala lägenheter istället för villamattor i stadens utkanter är också en miljövinst eftersom uppvärmning, sophämtning med mera kan effektiviseras och behovet av biltransporter minskar.
Att bygga ihop staden är inget som är specifikt för Malmö utan något som händer i flera större städer. I Stockholm byggs stadskvarter på liknande sätt bland annat på Kungsholmen och i Göteborg exploateras Göta Älvstranden
Mellanrum med innehåll
På många sätt är byggandet något positivt, men när städerna förtätas är det inte bara så att det är glapp som fylls igen. Det finns egentligen inga tomrum, snarare handlar det om något slags mellanrum. Men ett mellanrum har också ett innehåll, inte bara som luft mellan husen.
På den här ödetomten, den sista i stadsdelen Möllevången i Malmö,
ska bostäder snart byggas. Foto: Kolbjörn Guwallius.
På ödetomter finns ofta ett rikt djur- och växtliv: kaniner, igelkottar och småfåglar, ogräs och frösådda kulturväxter. Men där finns också människor. En tomt i Norra Sorgenfri har länge härbärgerat hemlösa, som i skydd av en fasad och ett plank satt upp tält. Här har de kunnat leva relativt ostört. Men ödetomter drar också till sig andra grupper. På samma plats har alternativa konstevenemang arrangerats och skejtare har byggt sin egen skejtpark. På övergivna hus och brandväggar målas graffiti.
Blir samlingsplats
Ödetomter blir ofta samlingsplats för grupper som av olika skäl inte är välkomna i den planerade staden. Därför framstår tomterna ofta som hotfulla. Det man inte känner till är det lätt att bli rädd för. En praktisk lösning som gör att man ”slipper” sådana platser är att bygga igen dem. Bra då att det går hand i hand med bostadsbristen.
Samtidigt blir de marginaliserade grupperna, de som använder staden på ett annat sätt än majoriteten, än mer marginaliserade. De och deras aktiviteter är inte längre välkomna och de tvingas söka sig längre och längre ut från stadskärnan. En förskjutning i ägandet sker och de resurssvaga grupper som tagit platserna i besittning måste lämna över till mer resursstarka grupper.
Bidrar till stadsliv
I den här förändringen är det rimligt att de marginaliserade grupperna inte glöms bort. På många sätt är de viktiga bidrag till en mångfacetterad stad. Men när nya områden planeras på redan använd mark tas sällan hänsyn till de aktiviteter som redan försiggår där. Brukarna får själva söka sig någon annanstans – men de är sällan välkomna någonstans.
När Sydsvenskan under våren intervjuade skejtarna i Norra Sorgenfri sa de att de byggde sin park så fint som möjligt i hopp om att den skulle få vara kvar. Antagligen hoppas de på för mycket. Lyhördheten för svartbyggen brukar aldrig vara särskilt stor, hur kreativa de än må vara.
Kolbjörn Guwallius
författare till boken "Sätta färg på staden – obeställd kreativitet i det offentliga rummet".
Barns rättigheter – våra skyldigheter
Anders Rasmusson lyfter fram forskning som visar på vikten av en god utemiljö för barns utveckling. Kunskap finns alltså men fortfarande saknas vuxnas engagemang.
Varför går det så långsamt?
Anders Rasmusson blickar tillbaka tjugo år och ser att mycket av den kunskap om ekosystemtjänster som efterfrågas idag fanns redan då. Varför är det så svårt att implementera den?
Social hållbarhet och fysisk miljö
På Moviums ledningsråds höstträff spanades det in i framtiden. En av frågorna rörde social hållbarhet och dess koppling till fysiska platser. Anders Rasmusson bjuder in till fortsatt diskussion.
Palmhus åt alla?
Anders Rasmusson frågar sig varför inglasade utomhusliknande miljöer blir allt vanligare.
Movium – SLU:s tankesmedja för hållbar stadsutveckling
De senaste åren har mycket förändrats hos Movium. Nu har bitarna fallit på plats och under maj lanserade vi Movium som SLU:s tankesmedja för hållbar stadsutveckling.
Hur ser framtidens stad ut?
Det är intressant att jämföra livsstilstrender med de städer vi utvecklar. Hur låter vi dessa trender influera vårt samhällsbyggande?
Slutet på oljan – när ökar städernas självförsörjning?
Per G Berg, professor i landskapsarkitektur, menar att ökad lokal produktion av mat och bränsle är nödvändig i en framtid anpassad efter ökade priser på den ändliga resursen fossilt bränsle. Hur anpassar vi våra städer efter detta kommande behov?
Tänk om man förbjöd landskapsarkitekter att använda gräs!
Ja, det skulle ju vara ett ordentligt paradigmskifte i både utformning och förvaltning av urbana grönytor.
Tharirtorget och den sociala ordningens makt
Under våren var Tharirtorget i Kairo scenplats för en revolution, samtidigt som den sociala ordningen upprätthölls av revolutionärerna själva.
Det finns inga städer!
Det finns inga städer, säger professorn i landskapsarkitektur där han sitter vid seminariebordet, mitt i diskussionen om hållbar stadsutveckling. Nähä?
Hållbar stadsbyggnad börjar med social hållbarhet
Tisdagen den 8 mars samlades tre riksdagsutskott för att diskutera hållbara städer.
Det är glädjande att riksdagen diskuterar grönområden. Det vittnar om tyngden i dessa frågor idag, och vilka möjligheter vi som arbetar med dem har när det handlar om att bidra till en bättre samhällsutveckling.
Däremot förbiser man de sociala dimensionerna i diskussionen. Det är upp till oss som jobbar med dessa frågor att väga ihop ekologiska, ekonomiska och sociala perspektiv för att skapa täta men levande städer där folk väljer att bo och leva.
0,6 – HUR BRA ÄR DET?
Planarbetet för bostadsområdet Norra Djurgårdsstaden är ambitiöst på ett sätt som man sällan ser. Med utgångspunkt i det omgivande landskapets naturvärden och kommande klimatförändringar satsar man på att göra allt rätt för framtiden. Men det verkar som man fokuserar medlen snarare än målen. Det gör modellen med grönytefaktor 0,6 godtycklig, skriver Tim Delshammar.
Lägg till ny kommentar