
Foto: Caroline Dahl
Välkommen till hösten på Movium!
Måndag morgon i slutet av augusti. Bussen är full med, förhoppningsvis förväntansfulla, studenter inför dagens terminsstart. Ett nytt läsår fyllt av nya kunskaper och insikter ligger framför dem. På Movium har vi också laddat inför hösten och ser fram emot att träffa och inspirera er i olika sammanhang.
Under hösten 2016 erbjuder vi två partnerskapsträffar för Moviums partner. Den första hålls den 22 september i Frihamnen i Göteborg – det är hög tid att anmäla sig! I Frihamnen arrangeras en guidad tur bland de prototyper som redan är byggda med tanke på den framtida Jubileumsparken. Syftet med de tillfälliga prototyperna har varit att stimulera till en dialog om vad en framtida park kan vara. Flera av prototyperna har väckt uppmärksamhet, inte minst den spektakulära bastun.
Det finns också mycket att diskutera kring processen, bland annat att man har bjudit in göteborgarna att delta i den faktiska byggnationen. Hur det kan gå, och hur det kan gå till, får vi veta den 22 september. Under eftermiddagen får vi en första glimt av hur den permanenta Jubileumsparken kan tänkas gestaltas då vi är inbjudna att delta vid presentationen av nyligen genomförda parallella uppdrag kring den faktiska och framtida Jubileumsparken.
Den andra partnerskapsträffen ligger lite längre fram i tiden och går till Luleå. Den ger en inblick i landskapsarkitektur i norr, mer information om detta arrangemang kommer framöver.
Moviums utbildningsutbud är i vanlig ordning brett och ambitiöst. I månadsskiftet augusti-september genomför vi en besiktningskurs om natursten, markbetong och asfalt med uppföljning i Stockholm i november. I oktober håller vi ett seminarium om tillgänglighet i Uppsala och samma månad ett seminarium om lekplatsen förr och nu i Alnarp.
Barns och ungas miljöer behandlas också vid en studieresa till Berlin – en studieresa som också genomfördes i våras och som vi, på allmän begäran, upprepar redan nu i höst. Även den internationella skolgårdskonferensen Green Grounds for Health and Learning i Lund 12–14 september, som vi arrangerar tillsammans med Lunds kommun, fokuserar på barns och ungas miljöer. Intresset är stort – närmare 20 olika nationer kommer att vara representerade på konferensen.
Movium stöttar också en annan internationell konferens som arrangeras i oktober i Alnarp: Beyond ism: the landscape of landscape urbanism. Syftet med den konferensen är att föra samma akademiker och praktiker för att diskutera vilken roll landskapsarkitekturen har i stadsbyggandet.
Movium gör också under hösten en studieresa till Japan. Den har vi all anledning att återkomma till med reportage för er som inte har möjlighet att följa med.
Under hösten kommer också två nya nummer av Tidskriften STAD med spaningar in i vår samtid. STAD nummer 14, som vi firar genom släppfest den 20 september i Malmö, har kulturarv som tema. Årets sista nummer, som kommer ut den 5 december och som vi nu arbetar för fullt med, kretsar kring ett hälsotema.
Utöver dessa spännande aktiviteter drar vi under hösten också igång två uppföljningar, dels av vår rådgivning, dels av vårt partnerskap. Vi står också i begrepp att forma en ny vision och strategi för Tankesmedjan Movium. I detta arbete ser vi fram emot att få deltagande av många av er. Siktet är inställt mot 2020 – då fyller Movium 40 år och det ska vi fira!
CAROLINE DAHL
Verksamhetsledare på Tankesmedjan Movium
Gravöl i Göteborg
Det var en fin tid, åren 2004 till 2008, då jag var stadsträdgårdsmästare i Göteborg. Utvecklande och inspirerande, skriver Lars Johansson. Sen hände det något annat. I några kommuner har stadsträdgårdsmästaren försvunnit, kan vi hoppas att stadsträdgårdsmästarens roll återigen faktiskt stärks?
Gestaltad livsmiljö – når vi ut?
Lars Johansson frågar sig om alla vällovliga konferenser på temat Gestaltad livsmiljö verkligen når dem som inte redan är frälsta. Hur kan det annars bli så fel i gestaltningen av offentliga rum?
Stadsskog – en gåva till framtiden
Hur vill vi att omgivningarna ska vara där människor bor om hundra år? Landskapsarkitekt Kerstin Lindström, landskapsarkitekt, reflekterar över träd, skogar, visioner och strategier.
Förmågan att skapa tid
Tid och rum hör ihop. Men hur? Caroline Dahl reflekterar över vad som gör att vi vill slå oss ner och stanna kvar på vissa platser i det publika rummet.
Med fönstret öppet mot en bättre framtid
Caroline Dahl önskar alla en skön sommar och reflekterar över vilka frågor som präglar vår tid – och framtid. Tankesmedjan fokuserar i höst på temaområdet ”Kampen om staden” med flera satsningar.
AI och hållbarhet
Harald Klein reflekterar kring cirkulära system, regenerativ utveckling och naturbaserade lösningar.
Sinnrik gestaltning av lekfullhet
Att leken och dess villkor stod i fokus under konferensen ”Den lekfulla staden” på stadsexpot H22 är ju självklart. Men lekfull, vad betyder egentligen det?
Naturskildringar – möt naturens ljud inomhus
Hur skiljer sig naturljud från visuella upplevelser av naturen, så som vinden, vattnet eller skogen? Går det att skildra naturen i ljud? Och kan ljudet av natur hjälpa oss återknyta till vår omgivande miljö?
En väg till hållbarhet
Under våren och sommaren lyfter Movium särskilt fram ett av tankesmedjans fyra temaområden: det som handlar om att gestalta staden ur barns och ungas perspektiv.
Att sätta ord på förändring
Går det att finna ett språk som gör att vi förstår hur vi själva och naturen, landskapet och den byggda miljön, faktiskt hänger samman?