
Oskarshamn. Foto: Caroline Dahl

Vällingby. Foto: Caroline Dahl

Stuttgart. Foto: Caroline Dahl

Hongkong. Foto: Caroline Dahl

Los Angeles. Foto: Caroline Dahl
Nu jobbar vi på för den urbana agendan!
Sällan har jag upplevt att ett nytt år rivstartat på det sätt som 2017 gjort. Vi är redan en bit in i årets andra månad och många positiva och spännande saker är på gång – kolla exempelvis in Moviums aktivitetsprogram för året! Här finns kurser och seminarier, workshopar och tankesmedjor, studieresor och konferenser, släppmingel och rådgivardagar. Ämnesmässigt spänner vårt aktivitetsprogram från kunskapsöverföring av forskningsresultat till debatt och reflektion kring nya infallsvinklar på urbana landskap och stadens utemiljö som resurs för hållbar stadsutveckling.
Även i det ”stora” händer positiva saker – flera av världens länder har enats kring en ny urban agenda. Agendan, med 175 principer för utvecklingen av hållbara städer och människans bosättningar, antogs vid FN:s Habitat III-möte i Quito i höstas. Förutom att vara uttalat handlingsinriktad manar den oss också till att tänka om kring hur vi bygger, förvaltar och verkar i städer.
Alla de överenskomna principerna berör städer och urbana områden på något sätt. Glädjande är också att flera av dem lyfter fram vikten av det offentliga rummet och stadens utemiljö. I den gemensamma visionen beskrivs exempelvis vikten av att prioritera trygga, inkluderande, tillgängliga, gröna och kvalitativa offentliga rum i städer och andra bebyggelseområden.
Viktigt är att nämna ”princip” nummer 100 som verkligen kan tjäna som en följeslagare för oss som arbetar med hållbar utveckling och förvaltning av stadslandskapet. I denna uttalas stödet för välgestaltade och sammankopplade nätverk av trygga, tillgängliga, gröna, kvalitativa gator och andra offentliga rum som är tillgängliga för alla och fria från brott och våld. Vidare att dessa gator och offentliga rum bör beakta en mänsklig skala och skapa bästa möjliga förutsättningar för olika slags publika aktiviteter i gatuplanet. Målet med principen, tolkar jag, är att locka många människor att ta plats i det offentliga, så väl i det fysiska rummet som i ett offentligt samtal.
Samtidigt som många frågor alltså tycks flytta sig i rätt riktning, och uppslutningen kring dem också tycks bli bredare, sker ju också det motsatta. När åratal av strävanden för ökad medmänsklighet och miljöhänsyn upphävs under några få dagar av USA nytillträdde president känner man sig något missmodig, men också förargad! Så mycket arbete och engagemang som slarvas bort. I dessa tider, menar jag, är kunskap och ett tillåtande samtalsklimat avgörande för att balansera ignorans och diskriminering.
På Tankesmedjan Movium vill vi under året ta varje tillfälle i akt för att bidra till att den urbana agendan fylls med handlingskraft. Vi välkomnar alla våra partner, prenumeranter, studenter, forskare, och deltagare i alla de olika nätverk vi ingår i att göra detta tillsammans med oss.
Läs mer om den urbana agendan
Ladda ner vårt aktivitetsprogram
CAROLINE DAHL
Gravöl i Göteborg
Det var en fin tid, åren 2004 till 2008, då jag var stadsträdgårdsmästare i Göteborg. Utvecklande och inspirerande, skriver Lars Johansson. Sen hände det något annat. I några kommuner har stadsträdgårdsmästaren försvunnit, kan vi hoppas att stadsträdgårdsmästarens roll återigen faktiskt stärks?
Gestaltad livsmiljö – når vi ut?
Lars Johansson frågar sig om alla vällovliga konferenser på temat Gestaltad livsmiljö verkligen når dem som inte redan är frälsta. Hur kan det annars bli så fel i gestaltningen av offentliga rum?
Stadsskog – en gåva till framtiden
Hur vill vi att omgivningarna ska vara där människor bor om hundra år? Landskapsarkitekt Kerstin Lindström, landskapsarkitekt, reflekterar över träd, skogar, visioner och strategier.
Förmågan att skapa tid
Tid och rum hör ihop. Men hur? Caroline Dahl reflekterar över vad som gör att vi vill slå oss ner och stanna kvar på vissa platser i det publika rummet.
Med fönstret öppet mot en bättre framtid
Caroline Dahl önskar alla en skön sommar och reflekterar över vilka frågor som präglar vår tid – och framtid. Tankesmedjan fokuserar i höst på temaområdet ”Kampen om staden” med flera satsningar.
AI och hållbarhet
Harald Klein reflekterar kring cirkulära system, regenerativ utveckling och naturbaserade lösningar.
Sinnrik gestaltning av lekfullhet
Att leken och dess villkor stod i fokus under konferensen ”Den lekfulla staden” på stadsexpot H22 är ju självklart. Men lekfull, vad betyder egentligen det?
Naturskildringar – möt naturens ljud inomhus
Hur skiljer sig naturljud från visuella upplevelser av naturen, så som vinden, vattnet eller skogen? Går det att skildra naturen i ljud? Och kan ljudet av natur hjälpa oss återknyta till vår omgivande miljö?
En väg till hållbarhet
Under våren och sommaren lyfter Movium särskilt fram ett av tankesmedjans fyra temaområden: det som handlar om att gestalta staden ur barns och ungas perspektiv.
Att sätta ord på förändring
Går det att finna ett språk som gör att vi förstår hur vi själva och naturen, landskapet och den byggda miljön, faktiskt hänger samman?