
Möllevångstorget, Malmö, 9 mars 2014. Foto: Sara Melander.
DEN DEMOKRATISKA PLATSEN ÄR NÖDVÄNDIG
Det offentliga rummet är en plats för demokrati. Våra gemensamma platser i städer är platser för möten mellan människor, det är där vi tränas i tolerans. De är till för alla. De är allas. På lika villkor.
I lördags natt utmanades denna grundläggande princip i Malmö. Sex personer misshandlas så allvarligt att en av dem fortfarande har livshotande skador. Mitt i vårt gemensamma offentliga rum. Förövarna är nazister. Toleransen på riktigt lyste med sin frånvaro den natten. Demokratin utmanades. Precis som den gjorde när nazister attackerade en fredlig demonstration i Kärrtorp i Stockholm i december.
Inte ens ett dygn senare samlas över tusen människor bara några kvarter från platsen för misshandeln i Malmö, på Möllevångstorget, för en demonstration, för att visa sitt stöd och stå upp för sina åsikter. Precis som efter attackerna i Kärrtorp ordnas stöddemonstrationer på flera håll i Sverige.
Där och då utövas demokrati. Det offentliga rummet tas tillbaka. Där och då visas med största tydlighet vikten av gemensamma platser i städer. Platser som ägs av oss alla, som är tillgängliga för oss alla, både juridiskt och känslomässigt, är en förutsättning för demokrati.
Solen har lyst över Malmö varje dag sedan helgen. Men sällan har stan känts så mörk.
Karin Andersson
Landskapsarkitekt
Med fönstret öppet mot en bättre framtid
Caroline Dahl önskar alla en skön sommar och reflekterar över vilka frågor som präglar vår tid – och framtid. Tankesmedjan fokuserar i höst på temaområdet ”Kampen om staden” med flera satsningar.
AI och hållbarhet
Harald Klein reflekterar kring cirkulära system, regenerativ utveckling och naturbaserade lösningar.
Sinnrik gestaltning av lekfullhet
Att leken och dess villkor stod i fokus under konferensen ”Den lekfulla staden” på stadsexpot H22 är ju självklart. Men lekfull, vad betyder egentligen det?
Naturskildringar – möt naturens ljud inomhus
Hur skiljer sig naturljud från visuella upplevelser av naturen, så som vinden, vattnet eller skogen? Går det att skildra naturen i ljud? Och kan ljudet av natur hjälpa oss återknyta till vår omgivande miljö?
En väg till hållbarhet
Under våren och sommaren lyfter Movium särskilt fram ett av tankesmedjans fyra temaområden: det som handlar om att gestalta staden ur barns och ungas perspektiv.
Att sätta ord på förändring
Går det att finna ett språk som gör att vi förstår hur vi själva och naturen, landskapet och den byggda miljön, faktiskt hänger samman?
En lekfull stad
Vad är en lekfull stad – finns den ännu? Vad betyder det för planeringen, stadsbyggandet och landskapsarkitekturen, frågar sig Fredrik Jergmo, som har siktet inställt mot en spännande och lekfull vår för Tankesmedjan Movium.
URBAN NATUR OCH HUMAN STAD!
Tack för 2021 – mer kunskap, sammanhang och inspiration 2022!
Plats för vadå?
Ger vi kommande generationer möjlighet att hitta lösningar på de utmaningar de kommer att ställas inför? Anders Rasmusson reflekterar kring resilienta städer och vad som kommer att behövas.
Mer makt åt barnen!
Fem femteklasser i Ängelholm har diskuterat makt, demokratin och stadsbyggnad i det Formasstödda forskningsprojektet ”Lek för demokrati”.
Lägg till ny kommentar