Tankesmedjan
Movium
28 aug
Studiebesök och rådgivardag i Malmö

Studiebesök – Nya växter för utmanande växtmiljöer

Publicerad: torsdag 23 maj 2024

Senast ändrad: torsdag 30 maj 2024

Kajkant med växter. Foto.
Foto: Anders Rasmusson

Runt om i världen har vi förstått att vi behöver växter i städerna för att hantera klimatförändringar, skapa hälsosamma och trivsamma miljöer och bidra till biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster. Samtidigt gör ett klimat med mer extremväder och täta och hårdgjorda städer med dåligt utrymme under mark att det blir allt svårare att hitta växter som kan överleva och utvecklas under dessa förutsättningar.

Växter i kajkant. Foto.

Moviums Rådgivardag 2024 har titeln "Nya växter för utmanande växtmiljöer". Henrik Sjöman är Moviumrådgivare inom ämnet växtmaterial och vegetationsbyggnad. Han är forskare på SLU, vetenskaplig intendent vid Göteborgs Botaniska Trädgård samt jobbar som forskare på Royal Botanical Garden Kew i London. Magnus Svensson arbetar som träd- och vegetationsexpert i Malmö stad och har varit med i flera spännande projekt de senaste åren där han kontinuerligt utvecklar Malmös växtmaterial och hur det används. Deras gärningar kan sammanfattas med ”rätt växt på rätt plats för rätt funktion”, och det är detta som är temat för rådgivardagens studiebesök.

Växter i hårdgjord yta. foto.Under dagen guidar Magnus och Henrik oss genom ett antal spännande projekt med nytänk och experimentlusta. De berättar om växterna, varför de står där de gör och deras karaktärsdrag och krav på förutsättningar. När ni anmäler er till rådgivardagen får ni en länk till en film där Henrik berättar om sitt arbete med att identifiera växtmaterial som kommer att trivas och erbjuda ekosystemtjänster i det klimat vi beräknar för våra nordiska städer om 30–50–100 år. Se filmen och ladda upp med frågor inför rådgivardagen. Ta även med dig frågor och funderingar från egna projekt för diskussioner längs vägen!

Program Moviums Rådgivardag 2024

9.00–11.30 Guidad vandring
Lunch ombesörjs av respektive deltagare. Vi rör oss i restaurangtäta områden.
13.00–16.00 Guidad vandring
Programmet är preliminärt och kan komma att justeras

Guider

Magnus Svensson. Foto.Magnus Svensson arbetar som träd- och vegetationsexpert i Malmö stad och har varit med i flera av de senaste årens mest spännande projekt och är bland annat en av de ansvariga för projektet Grönare Möllan.

Henrik Sjöman är Moviumrådgivare inom ämnet växtmaterial och vegetationsbyggnad. Han är forskare på SLU, vetenskaplig intendent vid Göteborgs Botaniska Trädgård samt jobbar som forskare på Royal Botanical Garden Kew i London.

ANDERS RASMUSSON

Fakta:

TID: 28 augusti 2024 kl 9.00-16.00

PLATS: Malmö

ANMÄLAN & DELTAGARAVGIFT: 2 900 kr exkl. moms för kontaktpersoner och användare inom Movium Partnerskap och prenumeranter i Movium Rådgivning. Övriga deltagare betalar 3 500 kr exkl. moms. Sista anmälningsdag 16 augusti. Anmälan är bindande. Vid avanmälan efter den 16 augusti debiteras halva avgiften.

Anmäl dig här!