Foto: Jens C Hillner

Bild över tävlingens område

Arrangörer

Framtidens minnesplats – Östra kyrkogården i Malmö

Årets studentdesigntävling är en platsbunden tävling. Platsen är Östra kyrkogårdens minneslund i Malmö. 1921 invigdes Östra kyrkogården, gestaltad av Sigurd Lewerentz. I slutet av 1950-talet uppstod behovet av nya begravningsformer. Därför fick den gamla ceremoniplatsen 1960 en ny funktion som minneslund, omgestaltad av Sigurd Lewerentz. Studenttävlingen söker idéer om hur begravningsplatsen kan behålla och utveckla sin funktion som mötes- och minnesplats för efterlevande.

Platsen som är aktuell för tävlingen är minneslunden och de ytor som är i direkt anslutning till den. Ytorna ska utvecklas utifrån Sigurd Lewerentz sätt att tänka och gestalta, där framtidens behov formas i en anda som tydligt talar arkitektens språk.

Den befintliga minneslundens smyckningsplats ska omgestaltas så att den knyter an till ursprungstanken med ceremoniplatsen men som uppfyller dagens krav på funktionalitet och tillgänglighet.

Tankesmedjan Movium vid SLU, Sveriges Kyrkogårds och Krematorieförbund (SKKF) och Sveriges Stenindustriförbund, bjuder i samarbete med SLU in studerande vid SLU:s program för landskapsarkitektur, landskapsingenjör och trädgårdsingenjör- design till designtävling 2021.

OBS! SIDAN KOMMER ATT UPPDATERAS MED JÄMNA MELLANRUM.

PDF icon Inbjudan och program till studenttävling 2021

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Malmö kyrkogårdsförvaltning erbjuder vid två tillfällen vis­ning av minneslunden och möjlighet att ställa frågor:

Info om visningen 2 december:

Samling sker utanför kundtjänst (följ skyltning) kl. 10.00.

Östra kyrkogården har besöksadress Scheelegatan 38 D, kundtjänst ligger dock i andra änden av kyrkogården, vid Sallerupsvägen.

Det tar en knapp halvtimme att cykla mellan Alnarp och Östra kyrkogården.

Stadsbuss: ta buss nummer 6 (mot Toftanäs) från Malmö Värnhem, kliv av på hållplats Kyrkogården.

Alla aktiviteter i samband med visning sker utomhus. Kom bara om du är helt fri från förkylningssymptom.

Material till tävlingen 2021:

Östra minneslund i DWG

Bilder

9 november 2020 - 5 april 2021

Alnarp

Ingen föranmälan behövs. Att skicka sitt bidrag (senast 5 april 2021) är själva anmälan till tävlingen!

Sista anmälningsdatum: 5 april 2021

Annat användbart underlag: