
Staten måste ta sitt ansvar
Debatten om konflikterna mellan stad och land står tyvärr allt för ofta kvar i den polarisering som skapar den. Vilket inte är så konstigt eftersom uppdelningen mellan stad och land som motsatser och valet mellan det framgångsrika industriella Sverige eller det föråldrade bondesamhället under lång tid präglat den svenska samhällsplaneringen. Att bryta polariseringen mellan stad och land innebär dock inte att olikheterna ska tonas ner. Tvärt om måste olikheter synliggöras och ligga till grund för specifika strategier beroende på lokala–regionala förutsättningar. Men, vi behöver istället för att utgå från stad som centrum och land som periferi, samt som varandras motsatser, definiera ett bredare spektrum av olika landskap och se urbanisering som en strukturell utmaning för mindre kommuner.
Skiftande bild
Ett exempel på perspektivskifte mellan centrum och periferi från mitt eget arbete med Skaraborgs kommuner är hur bilden av landsbygderna skiftade när de definierades som mellankommunala intressen. På så sätt blev de belysta som länkar med i många fall en större lokal arbetsmarknad än de enskilda tätorterna. När vi på motsvarande sätt definierade de mindre kommunerna som länkar till kringliggande regioner och som centrum i sina egna omland kunde fler lokala resurser synliggöras och lokala strategier utvecklas. Samtidigt leder naturligtvis inte fler kategorier av landskap i sig till att en allt mer omfattande urbanisering upphör med att vara problematisk för de mindre kommunerna. Det är dock – för att ge de mindre kommunerna ett större handlingsutrymme – viktigt att se hur urbanisering inte bara är en process av migration från landsbygder till städer.
Olika förändringsprocesser
Urbanisering bör istället, som urbanteoretikern Neil Brenner framhåller, ses som en mängd olika materiella och diskursiva förändringsprocesser som påverkar flöden av resurser, makthierarkier, infrastrukturer och lokalisering av verksamheter i alla landskapskategorier. Det som Brenner bidrar med genom denna argumentation är att lyfta urbanisering till en strukturell nivå där den mellankommunala och mellanregionala konkurrensen ingår i urbaniseringens koncentrerande och utvidgande logiker.
Med detta perspektiv blir det närmast hånfullt att prata om lokal och regional utveckling som ett lokalt arbete med att öka konkurrenskraft eller skapa attraktivitet för de mest attraktiva. Utmaningarna för de mindre kommunerna måste i ett polariserat samhälle även ses som en statlig angelägenhet som inte kan lämnas öppen som en fråga om mellankommunal och mellanregional konkurrens. Den svenska planeringens ambition om att skapa konkurrenskraft i ett glest befolkat land, och säkerställa en långsiktigt hållbar utveckling, riskerar annars att stora geografiska ytor och därmed delar av befolkningen inte ges möjligheter att bidra med sin fulla potential.
NILS BJÖRLING
Arkitekt SAR/MSA, doktor i stadsbyggnad på Chalmers Arkitektur, forskargruppen Urbana och regionala omvandlingar.
Gemensamt ansvar för barns rörlighet
Planering och gestaltning av barns livsmiljöer har en avgörande betydelse för deras hälsa, skriver Veronica Hejdelind.
Behövs lekplatserna?
Det finns hinder och rädslor att övervinna för den aktör som vill bygga kreativt, utvecklingsfrämjande och barnvänligt. Men det är nödvändigt, skriver Ahmed Al-Breihi.
Vi har svar men vilka är frågorna?
Arkitekter arbetar med människan i fokus. Vi har lösningar som gynnar social hållbarhet men diskuterar sällan själva frågorna vi har svaren på, skriver Ninnie Hedström och Karin Fagerberg, verksamma på FOJAB.
Där bristen råder
Jaha, så bor man på en ö mitt ute i havet, omgiven av en massa vatten, skriver Pernilla Johansson från Gotland. Ändå präglas vardagen av vattenbrist.
De nya energilandskapen
Framtidens energiförsörjning kräver nya landskap. Men vem har tolkningsföreträde när det gäller att definiera vad landskap är och finns till för, frågar sig tankesmedjan Lablab i sin debatterande artikel.
Skogens träd på väg in i stan
I skogspolitiken talar man om skogens sociala värden. Det är ett mål som glömts bort, skriver Pär Fornling, som välkomnar samverkan mellan skogsvetenskap och landskapsarkitektur.
Planterar för allas vår framtid
Att anlägga fler koloniområden skulle öka den biologiska mångfalden i stadsnära miljöer och ge gröna ytor som är långsiktigt hållbara, skriver Ulrica Otterling, Koloniträdgårdsförbundet.
Stadskärnan föds på nytt
Stadskärnan är viktig för oss alla. Den är vår känslomässiga bindning till en stad och skyltfönstret för stadens attraktionskraft, skriver Björn Bergman, vd, Svenska Stadskärnor.
I skavet mellan urbant och ruralt
Dualistiska kategorier som stad och land, eller urban och rural, är motsatspar som hjälper oss att förstå och förklara vår omvärld, skriver Elin Slätmo, Nordregio.
Tar vi vägen för given?
Har vägen och dess förhållande till samhällsbygget börjats ta för given av arkitektkåren, frågar sig Johan Folkesson, chefsarkitekt vid Trafikverket.