
Gör upp med fördomarna!
Andelen människor i våra städer fortsätter att öka, trots att fler personer flyttar från storstaden till landsbygden än tvärtom – ett fenomen som går att hitta både i Sverige och andra internationella storstäder. Negativ befolkningsutveckling återfinns däremot i mindre orter som saknar goda förbindelser med storstäder eller centralorter. I Sverige definieras platser med färre än 200 invånare som landsbygd vilket är den lägsta avgränsningen i världen. Men eftersom många orter med landsbygdskaraktär i Sverige har betydligt fler invånare än 200 är den exakta avgränsningen ointressant. Det som däremot är viktigt att påpeka är att det existerar ett spektrum med stor mångfald av ortstypologier mellan glesbygd och metropol och att landsbygd som begrepp innefattar fler kriterier än just antalet invånare.
Urbaniseringens framgång
Storstaden beskrivs ofta som förebild för människans strävan efter ständig utveckling, tillväxt och makt och en plats för mångfald, sekularisering och tolerans. Urbaniseringens framgångar har resulterat i en urban norm där staden och dess invånare tillåts representera och definiera samhällsutvecklingen. Mindre orter, glesbygd och landsbygd förknippas istället med tradition, familj, religion och avstannande processer. I skenet av den urbana normen är dessa platser urbaniseringens motsats. Landsbygden blir unik och exotisk vilket förstärks när planeringen av dessa platser utgår ifrån den urbana människans efterfrågan på rekreation, turism eller kultur. Om storstadens exotifiering av landsbygden ges tolkningsföreträde riskerar därför de som bor och verkar på dessa orter att bli underrepresenterade i sitt eget landskap.
Behandlas platsspecifikt
Landsbygdskommuner måste behandla sina orter mer platsspecifikt och hitta lösningar baserade på ortens särdrag och kvaliteter utifrån invånarnas perspektiv. Forskning visar på ett tydligt samband mellan levande landsbygdskommuner och ett entreprenöriellt förhållningssätt i den kommunala organisationen. Att bo och verka i mindre orter förutsätter också en annan form av samverkan mellan kommun och medborgare där varje individ har en viktigare enskild roll för det kollektiva samhället jämfört med storstaden. På en global nivå ser vi de ekonomiskt svaga lämna landsbygden för att söka lyckan i storstaden. Samtidigt tar medelklassen chansen att lämna stadens trängsel, bristen på bra förskolor och skolplatser samt skenande bostadspriser. Resultatet blir storstäder med ökade klyftor mellan de starka och svaga samtidigt som mindre orter säljer ut attraktiva tomter nära kust och natur till den kreativa (medel)klassen.
Levande landsbygd
Om landsbygden ska fortsätta leva måste kunskapen om dem som bor och verkar på de här platserna öka. Gamla fördomar måste omvärderas genom forskning, dialog och samverkan. För vi behöver en fungerande landsbygd, inte bara för en hållbar livsmedelsproduktion utan även för produktion av andra råvaror, ekosystemtjänster, biologisk mångfald och variationsrika livsmiljöer.
JOHAN FOLKESSON är landskapsarkitekt med egen verksamhet i Göteborg.
Gemensamt ansvar för barns rörlighet
Planering och gestaltning av barns livsmiljöer har en avgörande betydelse för deras hälsa, skriver Veronica Hejdelind.
Behövs lekplatserna?
Det finns hinder och rädslor att övervinna för den aktör som vill bygga kreativt, utvecklingsfrämjande och barnvänligt. Men det är nödvändigt, skriver Ahmed Al-Breihi.
Vi har svar men vilka är frågorna?
Arkitekter arbetar med människan i fokus. Vi har lösningar som gynnar social hållbarhet men diskuterar sällan själva frågorna vi har svaren på, skriver Ninnie Hedström och Karin Fagerberg, verksamma på FOJAB.
Där bristen råder
Jaha, så bor man på en ö mitt ute i havet, omgiven av en massa vatten, skriver Pernilla Johansson från Gotland. Ändå präglas vardagen av vattenbrist.
De nya energilandskapen
Framtidens energiförsörjning kräver nya landskap. Men vem har tolkningsföreträde när det gäller att definiera vad landskap är och finns till för, frågar sig tankesmedjan Lablab i sin debatterande artikel.
Skogens träd på väg in i stan
I skogspolitiken talar man om skogens sociala värden. Det är ett mål som glömts bort, skriver Pär Fornling, som välkomnar samverkan mellan skogsvetenskap och landskapsarkitektur.
Planterar för allas vår framtid
Att anlägga fler koloniområden skulle öka den biologiska mångfalden i stadsnära miljöer och ge gröna ytor som är långsiktigt hållbara, skriver Ulrica Otterling, Koloniträdgårdsförbundet.
Stadskärnan föds på nytt
Stadskärnan är viktig för oss alla. Den är vår känslomässiga bindning till en stad och skyltfönstret för stadens attraktionskraft, skriver Björn Bergman, vd, Svenska Stadskärnor.
I skavet mellan urbant och ruralt
Dualistiska kategorier som stad och land, eller urban och rural, är motsatspar som hjälper oss att förstå och förklara vår omvärld, skriver Elin Slätmo, Nordregio.
Tar vi vägen för given?
Har vägen och dess förhållande till samhällsbygget börjats ta för given av arkitektkåren, frågar sig Johan Folkesson, chefsarkitekt vid Trafikverket.