Fler hyresrätter ökar rörligheten
Över 350 000 unga vuxna är idag utan hem. Fler hyresrätter måste byggas för att öka rörligheten på marknaden, skriver Malin Stenborg från paraplyorganisationen Bostadsvrålet.
Vilket värde har ett hem för människan i hennes vardag? För snart hundra år sedan skrev Virginia Woolf om behovet av ett eget rum som en förutsättning för skapande. I förlängningen handlar texten om betydelsen av ett eget utrymme som förutsättning för människans utveckling och självständighet.
Idag, efter nästan ett sekel av utveckling och etablering av välfärdssamhället Sverige, står över 350 000 unga vuxna utan en sådan trygg punkt i tillvaron. Som urbana nomader är de, tillsammans med alla andra som saknar ett eget hem, utlämnade till en andrahandsmarknad med stigande hyror utan besittningsrätt. Sverige präglas idag av en bostadskris så omfattande att det saknas bostäder i två tredjedelar av landets kommuner och värst är situationen i storstäderna. Bostadsbristen är hämmande för var och en av dessa personer och utgör ett av Sveriges största hinder för tillväxt och utveckling.
Tillgänglig boendeform
Hyresrätten har en central betydelse i en fungerande bostadsförsörjning. Det är den mest tillgängliga boendeformen eftersom det varken krävs kapitalinsats eller lån. Hyresrätten är även den upplåtelseform som i högst utsträckning bidrar till ökad rörlighet på bostadsmarknaden och därmed även på arbetsmarknaden. Den kan skapa förutsättningar för fungerande flyttkedjor, vilket i sin tur ökar utbudet och skapar ruljans av bostäder i samhället. Hyresrätten gör att bostadsförsörjningen fungerar flexibelt och effektivt och möjliggör för människor att få bostäder efter sina olika behov och föränderliga livssituationer.Idag är dock utbudet av hyresrätter alldeles för litet, vilket visar sig i orimligt långa bostadsköer. Det hindrar hyresrätten från att vara den tillgängliga boendeformen som den kan och behöver vara. Efter år av ombildningar från hyres- till bostadsrätter och för låg nyproduktion utgör idag hyresrätter endast 28 procent av bostadsstocken. Det senaste decenniet har också de ekonomiska villkoren mellan hyrt och ägt boende successivt ändrats. Hyrorna i det befintliga beståndet har ökat långt över KPI, samtidigt som hyresnivån för nybyggda lägenheter är så hög att de som har behov av hyresrätter inte har råd. Idag subventioneras dessutom det ägda boendet med 30 miljarder i form av ränteavdrag till de som äger sitt boende.
Omfördelning krävs
För att skapa den bostadsförsörjning som vårt samhälle behöver krävs prioritering och omfördelning. Exempelvis skulle de 30 miljarder kronor som idag subventionerar det ägda boendet istället kunna användas till investeringar för fler hyresrätter med rimliga hyror. Genom ett större utbud av hyresrätter med rimliga hyror blir köerna kortare och hyresrätten kan återigen vara den tillgängliga boendeform den behöver vara – för välfärden, arbetsmarknaden och alla de 353 000 unga vuxna i behov av ett eget rum.
MALIN STENBORG
är projektledare för Bostadsvrålet. Bostadsvrålet är ett paraplynätverk för bostadspolitiska organisationer som årligen arrangerar en minifestival/konferens med seminarier, panelsamtal, utställningar och workshops kring bostadspolitiska frågor.
Gemensamt ansvar för barns rörlighet
Planering och gestaltning av barns livsmiljöer har en avgörande betydelse för deras hälsa, skriver Veronica Hejdelind.
Behövs lekplatserna?
Det finns hinder och rädslor att övervinna för den aktör som vill bygga kreativt, utvecklingsfrämjande och barnvänligt. Men det är nödvändigt, skriver Ahmed Al-Breihi.
Vi har svar men vilka är frågorna?
Arkitekter arbetar med människan i fokus. Vi har lösningar som gynnar social hållbarhet men diskuterar sällan själva frågorna vi har svaren på, skriver Ninnie Hedström och Karin Fagerberg, verksamma på FOJAB.
Där bristen råder
Jaha, så bor man på en ö mitt ute i havet, omgiven av en massa vatten, skriver Pernilla Johansson från Gotland. Ändå präglas vardagen av vattenbrist.
De nya energilandskapen
Framtidens energiförsörjning kräver nya landskap. Men vem har tolkningsföreträde när det gäller att definiera vad landskap är och finns till för, frågar sig tankesmedjan Lablab i sin debatterande artikel.
Skogens träd på väg in i stan
I skogspolitiken talar man om skogens sociala värden. Det är ett mål som glömts bort, skriver Pär Fornling, som välkomnar samverkan mellan skogsvetenskap och landskapsarkitektur.
Planterar för allas vår framtid
Att anlägga fler koloniområden skulle öka den biologiska mångfalden i stadsnära miljöer och ge gröna ytor som är långsiktigt hållbara, skriver Ulrica Otterling, Koloniträdgårdsförbundet.
Stadskärnan föds på nytt
Stadskärnan är viktig för oss alla. Den är vår känslomässiga bindning till en stad och skyltfönstret för stadens attraktionskraft, skriver Björn Bergman, vd, Svenska Stadskärnor.
I skavet mellan urbant och ruralt
Dualistiska kategorier som stad och land, eller urban och rural, är motsatspar som hjälper oss att förstå och förklara vår omvärld, skriver Elin Slätmo, Nordregio.
Tar vi vägen för given?
Har vägen och dess förhållande till samhällsbygget börjats ta för given av arkitektkåren, frågar sig Johan Folkesson, chefsarkitekt vid Trafikverket.