Uppskattad kurs om sommarblommor
Den 14 och 15 september genomförde MOVIUM kursen sommarblommor i offentlig miljö. Skall man döma av kursvärderingarna blev mottagandet mycket positivt. Kursen tillfredsställde uppenbarligen ett uppdämt behov. Antalet deltagare var 74 medan över 30 får stå över till nästa år. Intresset för kursen gav mersmak vilket innebär att den sannolikt återkommer i nästa års kursutbud. Trots det besvärliga ekonomiska läget för de flesta förvaltningar framkom det att sommarblommor verkar vara "inne" just nu. Fina sommarblomsplanteringar efterfrågas till exempel av restauranger, hotell och affärer för att dra till sig turisters och andras intresse. Här borde öppnas sig intressanta sponsormöjligheter.
Bland de medverkande gjorde Rigmor Celander och Mona Holmberg stor succé genom att på ett medryckande sätt berätta om sina planteringar i Göteborgs botaniska trädgård som antagligen tillhör de mest nyskapande i Europa. Sven Olof Wennerberg gav, kryddat med västsvensk humor, exempel på hur man arbetar med sommarblommor i Trollhättan. Som svar på de föregående talarnas idé om att sätta slagkraftiga namn på rabattkompositionerna för att skapa intresse tänkte han till det kommande året använda namnen älvdans eller helvetesfallet beroende på konjunkturläget.
Annicka Anderberg Boman berättade om mödorna med att restaurera delar av Kronprinsessan Margaretas rabatter på Sofiero. Några sorter finns faktiskt fortfarande i sortimentet men i övrigt gällde det att komma så nära originalet som möjligt.
Silke Schlüter från Hammenhög gav en fyllig bild av det stora utbud av sommarblommor som står till buds.
Hartmut K. Schüssler visade många exempel på hur sättet man odlar plantorna på sätter sin prägel på dem även i rabatterna. Han efterlyste mer "ofanism" dvs. folk skall vid åsynen av en spännande sommarblomplantering gärna ropa "å fa"n" av överraskning och hänförelse.
Rune Bengtsson berättade om sommarblommornas biologi och Ulf Nordfjell visade att man i norra Sverige har utmärkta förutsättningar för denna växtgrupp. Han pläderade för sommarblommor som komplement i perennrabatter under 1-2 år under vilken tid perennerna hinner växa sig starka.
Efter den avslutande diskussionen avslöjades att MOVIUM kommer att instifta ett pris 1994 för bästa sommarblomanvändning. Vid bedömningen kommer särskilt hantverksskicklighet, nytänkande och god växtanvändning att beaktas. Mer detaljer längre fram. (Rune Bengtsson)
Barn-Plats-Lek-Stad
Vad händer om man planerar staden ur barnets perspektiv? Hur kan politiker och beslutsfattare, med ansvar för barns vardagsliv, skapa förutsättningar för en barnvänlig stadsplanering?
UTVÄRDERING KLAR
Boverkets ekosystemtjänstanalysverktyg ESTER är ett övergripande analysverktyg av vilka ekosystemtjänster som finns på en plats och hur dessa kan komma att påverkas av en planerad åtgärd.
Så här når ni oss i sommar
Under sommaren kommer vår hemsida periodvis uppdateras och utvecklas för ökad säkerhet och bättre framtida funktioner. Under tiden är vissa funktioner låsta och statiska men följ oss gärna via sociala media.
MÄRIT JANSSON OM MOVIUM FAKTA NR 2
Årets andra nummer av Movium Fakta presenteras av Märit Jansson, universitetslektor med docentur i landskapsplanering på SLU och en av författarna till faktabladet.
Nya miljöanalysprojekt startar
Två nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalys, program Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Yta och kvalitet på skolgård och förskolegård
Vad vet man idag om relationen mellan yta och kvalitet i skolors och förskolors utemiljö? Frågan har stått i fokus för en litteraturstudie initierad av Boverket. Resultaten presenteras i faktabladet.
Handlingens rum
Ni vet, ni känner alla till den där känslan av att hur man än gör så blir det ändå fel.
Barnet och trädet
Det första ett barn ritar är ett träd och ett hus. Vårt samspel med träden är starkt genom hela livet, men tar sig olika uttryck beroende på livsfas, skriver Lena Jungmark.
Skogens träd på väg in i stan
I skogspolitiken talar man om skogens sociala värden. Det är ett mål som glömts bort, skriver Pär Fornling, som välkomnar samverkan mellan skogsvetenskap och landskapsarkitektur.
Lägg till ny kommentar