ULLA MOLIN-PRISET 2008 till landskapsarkitekt Åsa Wilke
Pressmeddelande
Ulla Molin-priset 2008 till landskapsarkitekt Åsa Wilke:
Natur och kultur en helhet
i prisad bok om villaträdgården
Ulla Molin-priset 2008 tilldelas landskapsarkitekt Åsa Wilke för boken Villaträdgårdens historia. Ett 150-årigt perspektiv. Så här lyder juryns motivering:
Åsa Wilke lyfter i sin bok fram sammanhanget mellan hus och trädgård, natur och kultur, arkitektur och landskapsarkitektur. Boken är ett viktigt dokument över olika stilarter och trender och är en god vägledning för varje trädgårdsägare.
Åsa Wilke tog emot utmärkelsen till minne av Ulla Molin – 10 000 kronor och ett diplom formgivet av illustratör Lisa Bauer – på Moviums vinterkonferens Grön urbanism i Alnarp den 30 januari.
Folkbildande anda
Som landskapsarkitekt har Åsa Wilke särskilt inriktat sig på historiska parker och trädgårdar. När hon hållit föredrag om historiska villaträdgårdar har det slagit henne att det inte finns någon litteratur att hänvisa till när folk kommit och frågat var de kan läsa mer. För den som vill renovera sitt hus på ett tidstroget sätt finns däremot böcker med vägledning in i minsta detalj för olika tidsepoker.
– Men så snart man lämnar huset och går ut i trädgård finns det ett glapp, säger Åsa Wilke.
Det är det glappet hon velat överbrygga med sin bok.
– Jag har velat hjälpa människor att hitta information om sin egen trädgård – en alldeles vanlig trädgård i utkanten av en alldeles vanlig svensk stad. Det är ju så de flesta bor, säger hon.
Från tysk stil till personliga uttryck
Villaträdgårdens historia. Ett 150-årigt perspektiv handlar om villaträdgårdens utveckling i Sverige från överklassens trädgårdar i tysk stil, via egnahemsrörelsens nyttoträdgårdar och lättskötta villa- och radhustomter, till dagens trend med allt mer fantasifulla och individuella uttryck.
Utan pekpinnar talar Åsa Wilke för helheten mellan hus och trädgård, symbiosen mellan natur och kultur, arkitektur och landskapsarkitektur. På så sätt utgör boken ett viktigt dokument över olika stilarter och trender och en vägledning för ägare av trädgård att finna det växtmaterial som harmonierar med den aktuella miljön.
Med berättande text och talande fotografier utgör boken ett välkommet bidrag till att öka kunskapen och intresset för trädgården i vårt land. Åsa Wilkes tips om tidstypiska växter och deras skötsel utgör en rik kunskapskälla för alla trädgårdsintresserade.
– Det är en bok som kommer att bli en klassiker, säger Moviums chef Ole Reiter.
Priset till Ulla Molins minne
Priset till Ulla Molins minne har instiftats av SLU och delas ut av Movium. Dess syfte är att uppmuntra till personliga insatser, som utifrån stort engagemang och visad handlingskraft medverkar till att främja den estetiska och funktionella utformningen av trädgårdar.
Ulla Molin var trädgårdsskribent och under mer än tjugo år redaktör för egnahemsrörelsens tidskrift Hem i Sverige, som i hög grad bidrog till intresset för stadens utemiljö. Hon var också verksam som trädgårdsarkitekt. Ulla Molin har bland annat skrivit boken Leva med Trädgård (1986).
Fonden till Ulla Molins minne instiftades genom en donation i samband med Ulla Molins bortgång 1997. Utmärkelsen vill uppmuntra insatser inom trädgårdskonstens som ligger i linje med Ulla Molins främsta intresseområde. Minnesfonden skall stödja sådan journalistisk, pedagogisk, praktisk eller kunskapsbyggande verksamhet, som ökar den enskilda människans intresse för trädgårdens skönhetsvärden och ändamålsenliga utformning.
Priset är formgivet av Ulla Molins medarbetare och goda vän Lisa Bauer – för övrigt också illustratör till Ulla Molins bok Leva med trädgård.
Tidigare pristagare
År 2000 delades Ulla Molin-priset ut för första gången. Då fick Ulf Nordfjell och Lars Krantz priset tillsammans för den framgångsrika utställningen Trädgården och konsthantverket under Kulturhuvudstadsåret 1998.
Priset år 2007 gick till arbetet att upprusta trädgårdar som ursprungligen inte var föremål för Ulla Molins omsorger, nämligen trädgårdar i miljonprogrammets bostadsgårdar vid det allmännyttiga bostadsföretaget Bostads AB Poseidon i Göteborg och dess trädgårdsansvarige Morgan Wassmur. Syftet med Poseidons satsningar på bostadsgårdarna ligger dock väl i linje med Ulla Molins avsikter.
Poseidon har genom sin trädgårdsansvarige Morgan Wassmur under tio år tillsammans med medarbetare och hyresgäster målmedvetet och passionerat verkat för att öka intresset för bostadsområdenas skönhetsvärden och utformning. Och detta på ett sätt som tillgodoser alla intresse- och kunskapsnivåer.
Yta och kvalitet på skolgård och förskolegård
Vad vet man idag om relationen mellan yta och kvalitet i skolors och förskolors utemiljö? Frågan har stått i fokus för en litteraturstudie initierad av Boverket. Resultaten presenteras i faktabladet.
Handlingens rum
Ni vet, ni känner alla till den där känslan av att hur man än gör så blir det ändå fel.
Barnet och trädet
Det första ett barn ritar är ett träd och ett hus. Vårt samspel med träden är starkt genom hela livet, men tar sig olika uttryck beroende på livsfas, skriver Lena Jungmark.
Skogens träd på väg in i stan
I skogspolitiken talar man om skogens sociala värden. Det är ett mål som glömts bort, skriver Pär Fornling, som välkomnar samverkan mellan skogsvetenskap och landskapsarkitektur.
Planterar för allas vår framtid
Att anlägga fler koloniområden skulle öka den biologiska mångfalden i stadsnära miljöer och ge gröna ytor som är långsiktigt hållbara, skriver Ulrica Otterling, Koloniträdgårdsförbundet.
Var börjar ett träd?
Vad menar vi när vi talar om träd – är det ett skafferi, en barnkammare eller någons hela värld? Var börjar och var slutar ett träd?
Träden bland bladen
Tidskriften STAD:s chefredaktör Titti Olsson reflekterar över trädens roll och betydelse.
NYA PARTNERSKAPSPROJEKT OCH -AKTIVITETER BEVILJADE
Vårens ansökningsomgång för att söka projektmedel från Movium Partnerskap är nu avklarad. Beredningsgruppen har sammanträtt och beslut fattats. Fem nya projekt har beviljats stöd.
Värdet av estetik
Medvetenheten om att vi måste tänka holistiskt finns nog, åtminstone som en teoretisk kunskap, hos dem som planerar och formger våra urbana miljöer idag. Men när sjunker den intellektuella medvetenheten in och söker sig vidare till hjärtat och blir en integrerad insikt? I sin krönika reflekterar Titti Olsson över sinnesförnimmelser, respekt för naturen och framtidens urbana livsrum.
Hej Kristoffer Nilsson!
Du arbetar med Frihamnen i Göteborg som fått mycket uppmärksamhet och prisats för sina temporära aktiviteter och arbetssätt för att omvandla hamnområdet till en stadsdel för alla. Vad händer i Frihamnen just nu?
Stipendium till Ulla Molins minne till Peter Korn och Julia Andersson
Trädgårdsmästarna Peter Korn och Julia Andersson, har utsetts till mottagare av 2021 års Stipendium till Ulla Molins minne. Trädgårdsparet emottog diplom och blommor vid en ceremoni i Lund den 22 april.
Lägg till ny kommentar