Tekniknytt från USA
Bengt Skoog, stadsträdgårdsmästare i Kalmar, besökte med stöd av Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare en tenikmässa i USA i juli förra året. Syftet med mässbesöket var att jämföra hemmarmarknadens och utlandets maskinutbud. Generellt sett konstaterar Bengt Skoog att utbudet i stort sett är detsamma. Visserligen fanns på mässan många för oss okända märken, men de utnyttjade konventionell teknik. Speciellt imponerande var utbudet av sönderdelare.
En intressant produkt är en fiberduk, Typar, försedd med ett kemiskt preparat som hindrar trädens rötter att tränga igenom. Preparatet, trifluralin, sågs enligt tillverkaren behålla sin effekt i 30 år och är olösligt i vatten vilket gör att det inte löses ut i marken. Trifluralin är ett icke-systemiskt verkande gift som enbart hämmar rotspetsens aktivitet och skadar således inte trädet i övrigt.
Reserapporten, som är på ett 10-tal sidor och rikligt med bilder, kan beställas från FSS genom Bengt Skoog, Kalmar parkförvaltning, Skälby allé, 392 38 Kalmar.
Barn-Plats-Lek-Stad
Vad händer om man planerar staden ur barnets perspektiv? Hur kan politiker och beslutsfattare, med ansvar för barns vardagsliv, skapa förutsättningar för en barnvänlig stadsplanering?
UTVÄRDERING KLAR
Boverkets ekosystemtjänstanalysverktyg ESTER är ett övergripande analysverktyg av vilka ekosystemtjänster som finns på en plats och hur dessa kan komma att påverkas av en planerad åtgärd.
Så här når ni oss i sommar
Under sommaren kommer vår hemsida periodvis uppdateras och utvecklas för ökad säkerhet och bättre framtida funktioner. Under tiden är vissa funktioner låsta och statiska men följ oss gärna via sociala media.
MÄRIT JANSSON OM MOVIUM FAKTA NR 2
Årets andra nummer av Movium Fakta presenteras av Märit Jansson, universitetslektor med docentur i landskapsplanering på SLU och en av författarna till faktabladet.
Nya miljöanalysprojekt startar
Två nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalys, program Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Yta och kvalitet på skolgård och förskolegård
Vad vet man idag om relationen mellan yta och kvalitet i skolors och förskolors utemiljö? Frågan har stått i fokus för en litteraturstudie initierad av Boverket. Resultaten presenteras i faktabladet.
Handlingens rum
Ni vet, ni känner alla till den där känslan av att hur man än gör så blir det ändå fel.
Barnet och trädet
Det första ett barn ritar är ett träd och ett hus. Vårt samspel med träden är starkt genom hela livet, men tar sig olika uttryck beroende på livsfas, skriver Lena Jungmark.
Skogens träd på väg in i stan
I skogspolitiken talar man om skogens sociala värden. Det är ett mål som glömts bort, skriver Pär Fornling, som välkomnar samverkan mellan skogsvetenskap och landskapsarkitektur.
Lägg till ny kommentar