Krönika
Kära prenumeranter!
Våren i år har varit osannolikt vacker. Det är nästan så att man tror att det finns något högre väsen som styr över väderleken och som sitter uppe bland molnen och tänker: -- I år har svenskarna det så eländigt så jag tror jag låter solen lysa extra länge på dem!
Vi behöver nämligen all hjälp vi kan få. Jag tänker då inte första hand på nationens ekonomiska läge utan på att vi är så nertryckta i skorna vid det här laget att hälften kunde vara nog.
Inom idrotten finns det något som kallas för den vinnande känslan. Det betyder att man känner sig stark och oövervinnelig och tror på sig själv. Ofta blir den känslan en självuppfyllande profetia. Tack vare att man tror på sig själv vågar man det där lilla extra som behövs för att nå framgång.
Det vi upplever idag är precis tvärtom. Styrande politiker och massmedia matar oss med bilder av hur odugliga vi är. Värst utsatta är våra offentliga förvaltningar, däribland de kommunala parkförvaltningarna. Också sådana bilder blir lätt självuppfyllande Känslan av otillräcklighet och brist på initiativ sprider sig, trots att djävlar anamma är det som bäst behövs!
Gärna privat parkskötsel för mig, men då ska det ske för att den är bättre och billigare, inte för att det är ett politiskt mål i sig självt att privatisera.
Designtävlingen 2022 är inställd
Vi återkommer 2023 med en ny spännande tävling och tema.
Hon vill skapa städer för möten
8 80 Cities är en Toronto-baserad organisation som arbetar med barn- och äldreperspektiv som normkritiska verktyg för att bygga bättre städer. Caroline Dahl samtalar med Amanda O’Rourke, nytillträdd vd.
Sök partnerskapsprojekt!
Movium Partnerskap möjliggör samfinansierade projekt mellan bransch och forskare på LTV-fakulteten vid SLU. Nästa ansökningstillfälle är 15 mars. Har ni tankar eller idéer om projekt som skulle kunna utvecklas med praktiknära forskning?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2022?
Vi planerar försiktigt framåt!
Stadsutvecklingen i franska Nantes har flera gånger tagits upp av Movium som ett spännande och inspirerande exempel. Efter sommaren planerar vi för en studieresa.
En lekfull stad
Vad är en lekfull stad – finns den ännu? Vad betyder det för planeringen, stadsbyggandet och landskapsarkitekturen, frågar sig Fredrik Jergmo, som har siktet inställt mot en spännande och lekfull vår för Tankesmedjan Movium.
Movium firar i bokform
Hur har kunskapen om stadens utemiljö utvecklats under de senaste 40 åren? Moviums nya bok ger svar i en rad personliga reflexioner från både SLU och bransch – och en spaning in i framtiden!
Sovstaden vaknar
Vad händer när sovstaden vaknar upp och börjar leta efter en urban identitet, något mer och annat än bara bostäder?
LEKFULLT I HELSINGBORG
Kom till Helsingborg den 30 maj och inspireras av svenska och internationella föreläsare på konferensen Publika parker och stadsrum.
URBAN NATUR OCH HUMAN STAD!
Tack för 2021 – mer kunskap, sammanhang och inspiration 2022!