Krönika
Kära prenumeranter!
Denna krönika är den sista före semester. Den är också den sista som jag skriver för MOVIUM Direkt. Den 1 augusti tillträder jag en tjänst som avdelningsledare vid Forskningscentret Skov & Landskab. Det är en avdelning under det danska Landbrugsministeriet som i mångt och mycket är en motsvarighet till MOVIUM och som vi har haft täta kontakter med under åren. I MOVIUM Direkt har du till exempel regelbundet kunnat läsa referat av deras faktablad.
Åren på MOVIUM har varit fantastiska. När jag började mitt första halvtidsvikariat 1984 med en bakgrund som lärare och forskare var det en ny värld som öppnade sig. En värld som utspelar sig helt utanför universitetets ibland rätt så höga murar. När man nu blickar tillbaka är det framför allt alla ansikten och namn på människor som man har kommit i kontakt med som etsar sig fast i minnet. Här har inte minst MOVIUM Direkt spelat en viktig roll.
Det är kontakter som jag tar med mig över till andra sidan Öresund. De internationella frågorna blir allt viktigare framöver. Det är inte rimligt att varje land var för sig utvecklar egen kunskap och erfarenhet på alla områden, speciellt inte när likheterna är så stora som just mellan de nordiska länderna. I framtiden har vi helt enkelt inte råd att upptäcka hjulet om och om igen utan måste samarbeta mer. I det avseendet är steget över sundet betydligt längre i hjärnan än på kartan. Som EG-land, med allt vad det innebär av både gott och ont, är Danmark betydligt mera inriktat på internationellt samarbete än vad vi svenskar är.
Varmt tack för de gångna åren och titta gärna in när du har vägarna förbi. Du tar flygbåten som avgår från Malmö varje hel timme. Njut av en kopp kaffe och dejligt danskt wienerbröd under överfarten. När båten lagt till går du längs Nyhavn (har du tid så slink in på ett café för en öl och en lille en) upp till Kongens Nytorv. Där tar du till höger på St. Kongensgade som du följer ända upp till Österport (stanna till ett slag vid Nyt Bo som visar klassisk dansk möbeldesign). Från Österport tar du tåget som går mot Holte och kliver av vid Sorgenfri station. Gå uppför trapporna och ta till höger på en väg som heter Skovbrynet. Du passerar över motorvägen till Helsingör och förbi en bensinmack och sedan är du framme vid ett typiskt institutionsbyggeri med en anslagstavla som det står Landbrugsministeriet på. Resten får du finna ut på egen hand. Vi ses!
P.S. Ansvarig för MOVIUM Direkt och rådgivningsverksamheten under hösten blir statskonsulent Ingrid Åkesson. Mer information om detta och om höstens aktiviteter kommer i nästa nummer. D.S.
Lek för demokrati – erfarenheter delas
Vad kan man lära av barn för att nå större flexibilitet i planering och gestaltning?
En väg till hållbarhet
Under våren och sommaren lyfter Movium särskilt fram ett av tankesmedjans fyra temaområden: det som handlar om att gestalta staden ur barns och ungas perspektiv.
Att sätta ord på förändring
Går det att finna ett språk som gör att vi förstår hur vi själva och naturen, landskapet och den byggda miljön, faktiskt hänger samman?
Även om syftet är gott …
Varför görs det bänkar som man inte kan ligga och vila på? Och varför försvinner en del bänkar helt och hållet? Karin Andersson ser den exkluderande arkitekturen breda ut sig.
Barn i segregerad stad
Om man ser på stadens utemiljö ur barnets perspektiv syns brister så gott som överallt. Men olika stadsdelar lider olika brist på god gestaltad livsmiljö, skriver Lena Jungmark.
Rara vårvänner
Växtälskaren Petra Dunér är mitt i den tid hon finner mest exalterande under hela året. Hon har nämligen en hemlig plats med rara vårvänner.
Över bron
Promenaden till arbetsplatsen går genom ett historiskt Stockholm in i framtiden. På vägen ses nya sovstäder växa fram, konstaterar Karin Andersson.
Från hemmet
Behöver vi egentligen några offentliga rum när allt som tidigare krävt interaktion både med andra och med den byggda miljön i princip kan utföras från hemmet, frågar sig Henrietta Palmer.
I huset där jag bor
För fyra år sedan flyttade Fredrik Jergmo från sovstadsvillan till lägenhet i stan. Nu flyttar han igen.
ANMÄLAN HAR ÖPPNAT
Kom till Helsingborg den 30 maj och konferensen Publika parker och stadsrum 2022 med temat Den lekfulla staden.
Vi har svar men vilka är frågorna?
Arkitekter arbetar med människan i fokus. Vi har lösningar som gynnar social hållbarhet men diskuterar sällan själva frågorna vi har svaren på, skriver Ninnie Hedström och Karin Fagerberg, verksamma på FOJAB.