God utomhusmiljö
Detta är titeln på en ny bok i Stad & Land-serien av Birre Eriksson. I baksidestexten kan vi läsa: Det är upp till kommunerna att ställa krav för att få den utemiljö man vill ha i sina bostadsområden. Plan- och bygglagen är en ramlag, som ger kommunerna stor frihet att själva besluta vilka bestämmelser eller riktlinjer som skall gälla. På så sätt undviks en likriktning och kommunerna kan variera kraven utifrån olika natur-och kulturförutsättningar.
För att bygga sig en tydlig, egen profil krävs ett målmedvetet arbete. I denna rapport presenteras några exempel där kommuner preciserat sina krav och därmed funnit egna vägar att styra utemiljön. Exemplen speglar olika sätt att gå tillväga och ger förhoppningsvis uppslag och idéer för planerare i det egna arbetet med att skapa bra utemiljöer i bostadsområden.
Trots att Plan- och bygglagen saknar kvalitetskrav och normer ger den kommunerna möjlighet att genom en aktiv insats styra bostädernas närmiljö. En bra utemiljö betyder inte nödvändigtvis en dyr utemiljö. Kvaliteten är mer beroende av att utemiljön är välplanerad. I byggprojekt står utemiljön för en liten kostnad, men för helhetsintrycket är utemiljön mycket betydelsefull. (Stad & Land nr 117, 1993. Pris 130 kr + moms och porto).
Barn-Plats-Lek-Stad
Vad händer om man planerar staden ur barnets perspektiv? Hur kan politiker och beslutsfattare, med ansvar för barns vardagsliv, skapa förutsättningar för en barnvänlig stadsplanering?
UTVÄRDERING KLAR
Boverkets ekosystemtjänstanalysverktyg ESTER är ett övergripande analysverktyg av vilka ekosystemtjänster som finns på en plats och hur dessa kan komma att påverkas av en planerad åtgärd.
Så här når ni oss i sommar
Under sommaren kommer vår hemsida periodvis uppdateras och utvecklas för ökad säkerhet och bättre framtida funktioner. Under tiden är vissa funktioner låsta och statiska men följ oss gärna via sociala media.
MÄRIT JANSSON OM MOVIUM FAKTA NR 2
Årets andra nummer av Movium Fakta presenteras av Märit Jansson, universitetslektor med docentur i landskapsplanering på SLU och en av författarna till faktabladet.
Nya miljöanalysprojekt startar
Två nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalys, program Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Yta och kvalitet på skolgård och förskolegård
Vad vet man idag om relationen mellan yta och kvalitet i skolors och förskolors utemiljö? Frågan har stått i fokus för en litteraturstudie initierad av Boverket. Resultaten presenteras i faktabladet.
Handlingens rum
Ni vet, ni känner alla till den där känslan av att hur man än gör så blir det ändå fel.
Barnet och trädet
Det första ett barn ritar är ett träd och ett hus. Vårt samspel med träden är starkt genom hela livet, men tar sig olika uttryck beroende på livsfas, skriver Lena Jungmark.
Skogens träd på väg in i stan
I skogspolitiken talar man om skogens sociala värden. Det är ett mål som glömts bort, skriver Pär Fornling, som välkomnar samverkan mellan skogsvetenskap och landskapsarkitektur.
Lägg till ny kommentar