Framgångsrik bekämpning av almsjukan
Malmö park- och stadsmiljöavdelning kämpar en hård kamp för att begränsa almsjukans härjningar. Strategin består dels av registrering och kontroll av hela almbeståndet, totalt ca 33 000 träd, dels av avverkning av angripna träd. Döende almar, dvs boträd som lockar till sig almsplintborren avverkas omedelbart, medan övriga angripna träd åtgärdas vintertid. Även träd som står på privat mark tas om hand i samarbete med markägaren
Under 1992 fälldes totalt 220 träd i Malmö på grund av almsjukan. Sedan programmet startade för 8 år sedan har man avverkat 2387 almar, vilket utgör 7% av almbeståndet. Detta får anses som ett mycket lyckat resultat. Jämförelser med engelska erfarenheter visar att utan kontrollprogram och motåtgärder skulle så gott som hela almbeståndet ha varit ödelagt vid det här laget.
"Vår policy om en kraftfull insats mot almsjukan kommer att ligga fast även i fortsättningen", lovar stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson.
Barn-Plats-Lek-Stad
Vad händer om man planerar staden ur barnets perspektiv? Hur kan politiker och beslutsfattare, med ansvar för barns vardagsliv, skapa förutsättningar för en barnvänlig stadsplanering?
UTVÄRDERING KLAR
Boverkets ekosystemtjänstanalysverktyg ESTER är ett övergripande analysverktyg av vilka ekosystemtjänster som finns på en plats och hur dessa kan komma att påverkas av en planerad åtgärd.
Så här når ni oss i sommar
Under sommaren kommer vår hemsida periodvis uppdateras och utvecklas för ökad säkerhet och bättre framtida funktioner. Under tiden är vissa funktioner låsta och statiska men följ oss gärna via sociala media.
MÄRIT JANSSON OM MOVIUM FAKTA NR 2
Årets andra nummer av Movium Fakta presenteras av Märit Jansson, universitetslektor med docentur i landskapsplanering på SLU och en av författarna till faktabladet.
Nya miljöanalysprojekt startar
Två nya projekt beviljas utvecklingsmedel inom ramen för SLU:s miljöanalys, program Bebyggd miljö, som koordineras av Movium.
Yta och kvalitet på skolgård och förskolegård
Vad vet man idag om relationen mellan yta och kvalitet i skolors och förskolors utemiljö? Frågan har stått i fokus för en litteraturstudie initierad av Boverket. Resultaten presenteras i faktabladet.
Handlingens rum
Ni vet, ni känner alla till den där känslan av att hur man än gör så blir det ändå fel.
Barnet och trädet
Det första ett barn ritar är ett träd och ett hus. Vårt samspel med träden är starkt genom hela livet, men tar sig olika uttryck beroende på livsfas, skriver Lena Jungmark.
Skogens träd på väg in i stan
I skogspolitiken talar man om skogens sociala värden. Det är ett mål som glömts bort, skriver Pär Fornling, som välkomnar samverkan mellan skogsvetenskap och landskapsarkitektur.
Lägg till ny kommentar