Emissioner från handledda motorgräsklippare.
På senare tid har motorgräsklippare utsatts för kritik för de miljöproblem som avgaserna orsakar. I massmedia har gräsklipparnas miljöpåverkan under en timmes körning likställts med 330 mils körning med en katalysatorrenad personbil.
Avdelningen för Kemisk Apparatteknik vid Lunds Tekniska Högskola har genomfört en studie av bensindrivna gräsklippares miljöbelastning i form av främst totala kolväten, kväveoxider, kolmonooxid och koldioxid. Man har uppskattat antalet gräsklippare i Sverige till 1 miljon mindre gräsklippare, utöver de ca 150000 åkbara klippare i offentlig verksamhet.
Utifrån de undersökta avgaskomponenterna har man beräknat att motorgräsklipparna står för mellan 0,01 och 0,3% av de totala utsläppen i Sverige. Man konstaterar att detta är mycket litet i jämförelse med t ex transportsektorn. Att utpeka gräsklipparna som stora miljöbovar kan anses som obefogat totalt sett. Detta förhållande innebär emellertid inte att utvecklingen av mindre miljöbekastande motorer och bränslen kan upphöra. Avslutningsvis förespråkar författarna manuella gräsklippare med tanke på deras fördelar ur miljö- och hälsosynpunkt. Studien visar att det är lätt att miljödebatten i massmedia blir osaklig och silar mygg men sväljer elefanter. En debatt kring biobränslens möjligheter vore av betydligt större intresse, framförallt med tanke på att katalysatorn inte minskar koldioxidutsläppen. Därmed inte sagt att den gröna sektorn inte skall dra sitt strå till stacken, branschen måste vara ett föredöme inom miljöområdet.(Håkan Schroeder).
Hej Tim Gill!
Förra året släpptes din bok Urban Playground – en mycket viktig bok som verkligen bör läsas av alla som fattar beslut, som designar, underhåller och utvecklar våra stadskvarter. Vi är så glada att kunna välkomna dig som huvudtalare i vårt webbseminarium Barnvänliga städer den 9 mars!
Designtävlingen 2022 är inställd
Vi återkommer 2023 med en ny spännande tävling och tema.
Hon vill skapa städer för möten
8 80 Cities är en Toronto-baserad organisation som arbetar med barn- och äldreperspektiv som normkritiska verktyg för att bygga bättre städer. Caroline Dahl samtalar med Amanda O’Rourke, nytillträdd vd.
Sök partnerskapsprojekt!
Movium Partnerskap möjliggör samfinansierade projekt mellan bransch och forskare på LTV-fakulteten vid SLU. Nästa ansökningstillfälle är 15 mars. Har ni tankar eller idéer om projekt som skulle kunna utvecklas med praktiknära forskning?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2022?
Vi planerar försiktigt framåt!
Stadsutvecklingen i franska Nantes har flera gånger tagits upp av Movium som ett spännande och inspirerande exempel. Efter sommaren planerar vi för en studieresa.
En lekfull stad
Vad är en lekfull stad – finns den ännu? Vad betyder det för planeringen, stadsbyggandet och landskapsarkitekturen, frågar sig Fredrik Jergmo, som har siktet inställt mot en spännande och lekfull vår för Tankesmedjan Movium.
Movium firar i bokform
Hur har kunskapen om stadens utemiljö utvecklats under de senaste 40 åren? Moviums nya bok ger svar i en rad personliga reflexioner från både SLU och bransch – och en spaning in i framtiden!
Sovstaden vaknar
Vad händer när sovstaden vaknar upp och börjar leta efter en urban identitet, något mer och annat än bara bostäder?
LEKFULLT I HELSINGBORG
Kom till Helsingborg den 30 maj och inspireras av svenska och internationella föreläsare på konferensen Publika parker och stadsrum.