Deutsche Baumschule nr1 1994
I en artikel tar professor Peter Brahe upp den i Tyskland så omdiskuterade frågan om man skall använda utländska arter i parker och trädgårdar. Man har under årens lopp kunnat följa det ibland mycket infekterade och känsloladdade ämnet i olika tyska tidskrifter. Vi är ännu inte drabbade i Sverige men det är nog på sin plats med en viss beredskap. I den tyska debatten finns tråkigt nog inslag av samma rasism som ger sig till känna i invandrardebatten.
Professor Brahe försöker nyansera debatten och pekar på vilka kriterier som kan användas. Han menar att det främst är följande fem punkter man bör beakta om man tänker använda utländska arter a/ i vilken grad den ursprungliga ståndorten är förändrad, b/ risken för florapåverkan i omgivningen, c/ risken för faunapåverkan i omgivningen, d/ estetiska vinster och e/ påverkan på skötselnivå. När det gäller faunapåverkan nämner han risken att införda arter kan tränga tillbaka inhemska arter som är viktiga näringskällor för djurlivet. Med införda arter kan också komma främmande djurarter som kan påverka den naturliga faunan. En del av de införda växterna har ingen positiv effekt på djurlivet (genom att utgöra näringskälla) som exempelvis platan.
Å andra sidan finns det införda arter som har stor betydelse för det inhemska djurlivet. Professor Brahe nämner Buddleja davidii och Elaeagnus augustifolia som exempel. Dessutom finns det flera inhemska arter som spelar obetydlig roll för djurlivet som exempelvis Ilex aquifolium och Taxus baccata. (Rune Bengtsson)
Som synes händer en del som gör att politikerna måste tänka om och då borde också de gröna frågorna ha sin givna plats. Det gäller att haka på, delta i debatten och försöka påverka besluten. Att "hänga aktualiteten i rockskörtet" fick jag för länge sedan lära som ett bra recept att få ut sitt angelägna budskap.
Hej Tim Gill!
Förra året släpptes din bok Urban Playground – en mycket viktig bok som verkligen bör läsas av alla som fattar beslut, som designar, underhåller och utvecklar våra stadskvarter. Vi är så glada att kunna välkomna dig som huvudtalare i vårt webbseminarium Barnvänliga städer den 9 mars!
Designtävlingen 2022 är inställd
Vi återkommer 2023 med en ny spännande tävling och tema.
Hon vill skapa städer för möten
8 80 Cities är en Toronto-baserad organisation som arbetar med barn- och äldreperspektiv som normkritiska verktyg för att bygga bättre städer. Caroline Dahl samtalar med Amanda O’Rourke, nytillträdd vd.
Sök partnerskapsprojekt!
Movium Partnerskap möjliggör samfinansierade projekt mellan bransch och forskare på LTV-fakulteten vid SLU. Nästa ansökningstillfälle är 15 mars. Har ni tankar eller idéer om projekt som skulle kunna utvecklas med praktiknära forskning?
Sista chansen att nominera
Vem ska få det ärofyllda stipendiet till Ulla Molins minne 2022?
Vi planerar försiktigt framåt!
Stadsutvecklingen i franska Nantes har flera gånger tagits upp av Movium som ett spännande och inspirerande exempel. Efter sommaren planerar vi för en studieresa.
En lekfull stad
Vad är en lekfull stad – finns den ännu? Vad betyder det för planeringen, stadsbyggandet och landskapsarkitekturen, frågar sig Fredrik Jergmo, som har siktet inställt mot en spännande och lekfull vår för Tankesmedjan Movium.
Movium firar i bokform
Hur har kunskapen om stadens utemiljö utvecklats under de senaste 40 åren? Moviums nya bok ger svar i en rad personliga reflexioner från både SLU och bransch – och en spaning in i framtiden!
Sovstaden vaknar
Vad händer när sovstaden vaknar upp och börjar leta efter en urban identitet, något mer och annat än bara bostäder?
LEKFULLT I HELSINGBORG
Kom till Helsingborg den 30 maj och inspireras av svenska och internationella föreläsare på konferensen Publika parker och stadsrum.